می توانیم ۲.۵ میلیارد دلار خدمات تجاری به ارمنستان صادر کنیم – هشت صبح
به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اتاق تهران، بهمن عشقی دبیرکل اتاق بازرگانی تهران به اهمیت روابط با ارمنستان از بعد اقتصادی اشاره کرد و استفاده از ظرفیتهای منطقهای و بینالمللی ارمنستان در تعامل با سایر کشورها را مهمترین رکن این بخش دانست. او گفت: منافع اقتصادی حاصل از عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای کشور ارمنستان در مقایسه با سایر کشورهای عضو اتحادیه قابل توجه بوده و سهم تجارت این کشور با اوراسیا، طی سالهای پس از شکلگیری این اتحادیه معادل ۷ واحد درصد رشد داشته است.
دبیرکل اتاق تهران در ادامه تبیین اهمیت ارتباط با ارمنستان از بعد اقتصادی به فرصتهای تجارت دوجانبه ایران و ارمنستان پرداخت و گفت: در تحلیل روابط تجاری دو کشور توجه به این نکته ضروری است که ایران در میان پنج کشور نخست شرکای تجاری ارمنستان قرار ندارد و ایران در میان مقاصد صادراتی این کشور در جایگاه نهم قرار گرفته و در میان مبادی وارداتی این کشور جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است. افزون بر این، اختلاف تراز تجاری دو کشور نیز نگرانکننده است. اما با وجود این موارد، دسترسی به بازار مصرف حدود ۹ میلیارد دلاری ارمنستان، محصور بودن در خشکی و نیاز به توسعه روابط با کشورهای منطقه، سهم نسبتاً بالای ایران در واردات ارمنستان، زمینههای صادرات مجدد محصولات ایران به طرفهای ثالث اوراسیا و اروپا و بهرهبرداری از مناطق آزاد تجاری برای تولید و سرمایهگذاری مشترک میتواند اهمیت توسعه مراودات با این کشور را نشان میدهد.
وی رکن سوم اهمیت توسعه ارتباطات با این کشور را به صادرات خدمات فنی و مهندسی معطوف دانست و گفت: طی سالهای ۱۴۰۲-۱۳۹۹، بیش از ۹۱ درصد از صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به ارمنستان مربوط بوده است. پروژههای دیگری نیز در زمینه برق، نفت، گاز و پتروشیمی و آب و فاضلاب در این کشور به اجرا گذاشته شده و این در حالی است که بر اساس آمارهای مرکز تجارت بینالمللی ظرفیت حداقل حدود ۲.۵ میلیارد دلاری برای صادرات خدمات تجاری به ارمنستان وجود دارد.
دبیرکل اتاق تهران در ادامه گزارش خود پیشنهاداتی برای ارتقای تجارت کالا و خدمات به ارمنستان ارائه کرد و گفت: اصلاح رویکرد ایران نسبت به ارمنستان از یک کشور کمجمعیت محصور در خشکی به دروازه ورود به اوراسیا و اروپای دریایی، تبدیل ارمنستان به هاب تجاری ایران در قفقاز جنوبی، تقویت چندجانبهگرایی با محوریت ایران و ارمنستان و مشارکت جمهوری آذربایجان، گرجستان و ترکیه، تقویت اقتصاد مرزنشینی و حمایت از سهولت دسترسی ارمنستان به بنادر و مرزهای ساحلی ایران از جمله دریای خزر از جمله این پیشنهادات است.
پیشنهاد دیگر عشقی به بهبود وضعیت سرمایهگذاری اختصاص داشت که در این باره توضیح داد: مدل مشارکت دو کشور میتواند به این شکل باشد که در بخشهای کشاورزی و مواد غذایی بخش خصوصی ایران با بخش خصوصی ارمنستان مشارکت کنند، در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر بخش خصوصی ایران با بخش دولتی ارمنستان همکاری کند و در بخش خودرو و قطعات نیز این مشارکت میان بخش خصوصی ارمنستان با دولت ایران شکل بگیرد.
بازار ارمنستان به بازارهای اتحادیه اروپا شباهت دارد
در ادامه اکبر گداری، سرپرست دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه ما در سه دهه اخیر دو خطای استراتژیک در ارمنستان داشتهایم، توضیح داد: اولین خطا این بوده که به ارمنستان از بعد جمعیتی نگاه کردیم؛ به طور مثال برای بررسی بازارهای تجاری وقتی به ارمنستان برخورد کردیم، چون جمعیت کمی داشت از آن چشمپوشی کردیم.
گداری افزود: دومین خطا در زمان شکل دادن به روابط تجاری اتفاق افتاد. در تجارت با ارمنستان همانطور عمل کردیم که با پاکستان و دیگر کشورهای طرف تجاری رفتار کردیم. در صورتی که بازار ارمنستان یک بازار رقابتی است و شباهت زیادی به بازارهای اتحادیه اروپا دارد.
وی با اشاره به اینکه رقابتی شدن این بازار به دلیل سیاستهای تجاری ارمنستان و مهاجران زیادی که در دنیا دارد رخ داده است، ادامه داد: ارمنستان سه میلیون جمعیت در داخل کشور و ۹ میلیون مهاجر در دنیا دارد که هم از نظر ارزآوری و هم نظر رقابتی به ارمنستان کمک میکنند.
گداری در ادامه به تجار و کسانی که قصد دارند در ارمنستان فعالیت اقتصادی و تولیدی انجام دهند، چند توصیه را مطرح کرد: از آنجا که ارمنستان منابع محدودی دارد، قوانین سختی را برای مالیاتگیری وضع کرده است. همین موضوع برای تجار هم مهم است، چرا که باید اسناد و مدارک لازم را در اختیار داشته باشند. مساله بعدی که تجار باید به آن توجه کنند این است که در ارمنستان زبان انگلیسی چندان رایج نیست و زبان ارمنی و زبان روسی بیشترین کاربرد را دارد. بنابراین در نامهنگاریها و برای تجارت باید یا از زبان ارمنی یا از زبان روسی استفاده شود. همچنین کالاهایی که به این کشور صادر میشود باید کاتالوگ روسی یا ارمنی داشته باشد.
وی افزود: ثبت شرکت در ارمنستان به سادگی و در زمان کمی انجام میشود که هزینه چندانی هم در برندارد، اما تجار چه برای ثبت شرکت و چه برای انجام کارهای تجاری باید مراقب گروههای سودجو باشند و هزینه بالایی را متحمل نشوند. نکته مهم دیگر برای ثبت شرکت در ارمنستان این است که به محض ثبت برند و شرکت، برای فرد کد مالیاتی صادر میشود. بنابراین باید دقت شود که ثبت شرکت حتماً برای انجام کار تولیدی باشد. اینطور تصور نشود که با ثبت شرکت میتوان اقامت گرفت.
سرپرست دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه در سازمان توسعه تجارت به موضوع هزینههای تجاری در ارمنستان پرداخت و گفت: کسانی که قصد صادرات و واردات به ارمنستان را دارند باید توجه داشته باشند که علاوه بر هزینه حملونقل، تعرفه گمرکی و دیگر هزینههای تجاری باید ۲۰ درصد هم مالیات پرداخت کنند.