تدوین واقعگرایانه بودجه ۱۴۰۳ /بنای دولت سختگیری مالیاتی نیست – هشت صبح
به گزارش خبرنگار مهر، داوود منظور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری این هفته سخنگوی دولت، در سخنانی در خصوص لایحه برنامههفتم گفت: لایحه بودجه به لحاظ حجم کم است و در بخش احکام متناظر با فصول برنامه هفتم است در عین حال که در آن ۱۶ تبصره پیش بینی کردیم.
وی افزود: ما خودمان را ملزم کردیم بودجه ۱۴۰۳ را متناسب با الزامات برنامه هفتم تدوین کنیم. در عین حال که سعی کردیم اعداد و ارقام و پیش بینیهای خودمان را بخصوص در بخش درآمدها واقع گرایانه طراحی کنیم.
منظور ادامه داد: درست است که رشدمان در بودجه سال ۱۴۰۳ نسبت به قانون بودجه ۱۴۰۲ ظاهراً بالا نیست و این رشد ۱۸.۲ درصد است و ما در منابع آن را پیش بینی کردیم، اما باید گفت در عمل نسبت به عملکرد ۱۴۰۲ این رشد حدود ۴۰ درصد خواهد بود زیرا در ۱۴۰۲ مواردی داشتیم که تحقق بالایی نداشته است، برای همین آن بخشها را در بودجه ۱۴۰۳ تکرار نکردیم تا بتوانیم عملاً بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد برنامه را اجرا کنیم.
رئیس سازمان برنامه گفت: در حالی که الان بودجه امسال ۷۳ درصد عملی شده است و امیدواریم تا پایان سال این نرخ را به ۸۸ تا ۹۰ درصد برسانیم. این رویکرد مهم دولت است که بتوانیم برنامه را عیناً اجرا کنیم و جایی برای گلایه دستگاهها و مردم باقی نماند.
معاون رئیس جمهور بیان کرد: در بودجه سال آینده سعی کردیم اعداد و ارقام خصوصاً درباره منابع دولت را واقعگرایانه تنظیم کنیم؛ با توجه به عملکرد هشتماهه اول و پیشبینی بودجه سال آینده در نظر داریم که واقعگرایانه تدوین بودجه را انجام دهیم.
وی افزود: با توجه به آرزوی دیرینهای که میخواستیم ساختار بودجه متکی بر درآمدهای پایدار باشد، تلاش کردیم تا حد زیادی این مهم را در بودجه سال آینده محقق کنیم.
منظور تاکید کرد: در دولت بنا نداریم با انتشار اوراق، حقوق و دستمزدها را پرداخت کنیم زیرا این کار درستی نیست. ضمن آنکه امسال و سال آینده باید اوراق سالهای قبل را بهموقع بازپرداخت کنیم.
رئیس سازمان برنامه گفت: خالص درآمد ما از انتشار اوراق منفی است. به عبارتی دیگر از انتشار اوراق صرف امور امسال نکرده ایم و صرف پرداخت بدهیهای سالهای قبل شده است. ضمناً برای سال آینده عددی در نظر گرفتیم که بازپرداخت بدهیهای سالهای قبل را بهموقع انجام دهیم. اتکا به منابع پایدار و اجتناب از انتشار اوراق و فروش داراییهای سرمایهای برای سپری شدن امور جاری دولت از ویژگیهای مهم بودجه سال آینده است.
معاون رئیس جمهور متذکر شد: برخی گلایه داشتند که چرا درآمدهای مالیاتی به نسبت سایر درآمدها افزایش داشته است؛ این سخن مطرح است که آیا دولت برای گرفتن مالیات برنامه سختی دارد که در پاسخ میگوئیم بنای دولت سختگیری مالیاتی و فشارهای جدیدی مالیاتی به مردم، کسبه و حقوق بگیران نخواهد بود.
منظور ادامه داد: قوانین مالیاتی تغییری نداشته و پایه مالیاتی و نرخ مالیات هم تغییری نکرده است.
رئیس سازمان برنامه در ادامه بیان کرد: یکی از منابع در رشد مالیات، گسترش تور مالیاتی برای فراریان مالیاتی است. دولت در این مدت اقدامات جدی برای شناسایی فراریان مالیاتی انجام داده است. به گونهای که مالیات سال ۹۹ مجموعاً ۱۹۹ همت، سال گذشته ۴۵۷ همت و برای امسال تحقق ۷۴۰ همت دریافت مالیات پیشبینی میشود.
وی افزود: عدد مودیان مالیاتی شناسایی شده ۵.۴ میلیون نفر است و این رشد بالایی بوده است. البته در مشاغل کمدرآمد مالیات دریافت نمیکنیم و همین امسال از این تعداد ۵.۴ میلیون نفر، حدود دو میلیون نفر مالیات صفر داشتند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص میزان معافیتهای مالیاتی سال آینده اظهار داشت: در بودجه سال آینده میزان معافیت مالیاتی برای حقوقها را ۱۰ میلیون تومان در ماه در نظر گرفتیم و مد نظر داریم این عدد را با تاکید رئیس جمهور به ۱۲ میلیون تومان برسانیم.
منظور بیان کرد: وزارت نفت تعهد کرده است که میتواند میزان فروش نفت در برنامه را مازاد بر نیازهای داخلی صادر کند و در این راه شبکه صادرات آن را در اختیار دارد و فراهم است.
وی متذکر شد: از ویژگیهای ممتاز بودجه سال آینده آن است که کسری بودجه ایجاد نکنیم زیرا برای آینده قرار نیست هزینهای را انجام بدهیم که منابع آن برایمان تعریف نشده و محقق نشود.
معاون رئیس جمهور در خصوص تملک دارایی سرمایهای گفت: در موضوع تملک داراییهای سرمایهای یک جز دیگری به نام واگذاری و فروش اموال دولت وجود دارد که عدد آن را خیلی محتاطانه نگاه کردیم تا بتوانیم به صورت قطعی این عدد را محقق کنیم. به ویژه آنکه برای ما آن است که اموالی را که استانها آن را واگذار میکنند، که از ابتدای امسال بخش عمده آنها توسط هیئت مولدسازی شناسایی شده است، آنها را به استان واگذار کرد و برگردانیم و عیناً صرف تکمیل طرحهای تملک همان استان کنیم.
وی افزود: یعنی یک نظام ارزشی ایجاد کرده که استانداران و دستگاههای اجرایی اموال مازاد که تاکنون از آن استفاده نکردهاند مانند ساختمان یا قطعه زمین متروکه را تبدیل به یک منبع مولدی کنند که بر اساس آن بتواند طرحهای نیمه تمام خود را تکمیل کند.
رئیس سازمان برنامه افزود: گفتنی است در تأمین عدد این بخش احتیاط کردیم و میزان فروش واگذاریها را برای سال بعد، ۶۱.۸ همت در نظر گرفتیم. این در حالیست که برای ۱۴۰۲ این عدد ۱۲۸ همت بوده است که در سال جاری عملکرد خوبی نداشتیم ولی امیدواریم عدد سال آینده کامل محقق شود.
رئیس سازمان برنامه بودجه در ادامه پاسخ به خبرنگار مهر در خصوص آنکه دولت دارای کسری بودجه است گفت: قطعاً کسری بودجه پنهان نداریم، چون عددها منابع و هزینهها را متناسب دیدهایم.
وی اذعان کرد: ما در دولت میتوانستیم گشاده دستی کنیم و نرخ افزایش دستمزد کارکنان دولت را به جای ۱۸ درصد مثلاً ۲۵ درصد اعلام کنیم کما اینکه دولت قبل این کار را زیاد انجام دادهبود اما این کار کارشناسی نبود.
منظور با اشاره به عملکرد دولت قبل اظهار داشت: در ۱۴۰۰ دولت قبل به یکباره بودجه را دو برابر کرد و عمدتاً آن را صرف پرداخت حقوق و دستمزد کرد و انتظارات در نزد مردم افزایش داد.
ویادامه داد: وقتی شما منبع درآمد ناپایداری دارید و نمیتوانید آن را افزایش دهید، این کسری بودجه میشود، به عبارت دیگر یعنی یک منبع درآمد واهی اما هزینه واقعی این موجب ایجاد کسری بودجه میشود.
منظور گفت: در حال حاضر بقیه کارشناسان به ما انتقاد میکنند که چرا کل بودجه دولت را صرفاً ۱۸.۲ درصد افزایش دادهایم و این نرخ را کم میدانند. ما حقوق کارکنان دولت و ۱۸ درصد و بازنشستگان را ۲۰ درصد افزایش دادهایم در حالی نمیخواستیم با عوام فریبی رشد حقوقها را ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش دهیم و اینگونه محبوبیت ایجاد کنیم اما این دولت به دنبال ایجاد محبوبیتهای ظاهری و ساختگی نیست.
رئیس سازمان تاکید کرد: دولت باید جلوی کسری بودجه و نیز کسری بودجه پنهان را بگیرد این در حالیست که حضرت آقا مقام معظم رهبری در سخنان خود تاکید دارند کسری بودجه ام المصائب کشور است.
وی افزود: اصلاح کسری بودجه به معنای برطرف کردن کسری بود واقعی است. از سویی طراحی و تعیین اعداد بودجه بسیار کارشناسان و دقیق است و آمادگی داریم با هر کارشناسی در این خصوص مناظره کرده و توضیحات لازم را ارائه کنیم.
معاون رئیس جمهور بیان کرد: در بخش کسری بودجه آشکار که همانی است که در قسمت واگذاری دارایی مالی آن را پیش بینی میکنیم. در واگذاری دارایی مالی یک غلطی داریم با عنوان منابع حاصل از فروش و واگذاری منابع حاصل از اوراق مالی، در سال آینده ۲۵۴.۶ همت اوراق مالی داریم که آن برای بازپرداخت تعهدات اوراق سالهای قبل است. به عبارت دیگر خالص ایجاد بدهی در این دولت صفر است و در سال جاری حتی منفی شده است زیرا نه تنها بدهی ایجاد نکرد بلکه بخشی از بدهی سال قبل را هم پرداخت کردیم.
منظور ادامه داد: برای سال آینده هم به همین گونه عمل خواهیم کرد و اگر درآمدهای ما بهتر شد از آن درآمدها بدهی سال قبل پرداخت میکنیم و در بدترین حالت نگران درآمدهای محقق نشد الان ۲۵۴ همت بدهیها را باز پرداخت میکنیم.