بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

مهر به مناسبت روز جهانی داوطلب گزارش می‌دهد؛

بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

بسیج به عنوان یک نهاد مردم پایه، شرایط حضور نیروهای داوطلب در همه عرصه‌ها برای نقش آفرین و کمک به پیشرفت کشور را فراهم آورده است.

خبرگزاری مهر، گروه سیاست: چهاردهم آذر ماه (پنجم دسامبر) مصادف با روز جهانی داوطلب است، روزی که می‌تواند بهترین فرصت برای صحبت کردن از اهمیت فرهنگ فعالیت‌های داوطلبانه و تأثیر مشارکت مردمی در عرصه‌های مختلف باشد. اما فعالیت‌های داوطلبانه موضوعی نیست که ما ایرانی‌ها با آن بیگانه باشیم زیرا سالهاست که هر کدامان به نوبه خود شاهد فداکاری‌ها و خدمات ارزنده و گسترده نیروهای داوطلب و مردمی در عرصه‌های مختلف مانند دفاع از کشور، خدمات جهادی و سازندگی، کمک به نیازمندان و شکوفایی نیروهای داوطلب در مردم یاری بوده‌ایم.

داوطلبان بی منت‌

این روز که فرصت مناسبی است برای ترغیب و حمایت از فعالیت‌های داوطلبانه و تقدیر از کسانی که وقت خود را صرف فعالیت‌های عام‌المنفعه می‌کنند نمی‌توان از بزرگترین نیروی مردمی داوطلب در کشور یعنی «بسیج» را نادیده گرفت.. شاید زمانیکه نام بسیج به میان می‌آید آن‌را جزئی از نیروهای مسلح یا حافظ نظم عمومی بدانیم اما حقیقت بسیج فراتر از یک نیروی نظامی است.

بسیج یک مکتب فکری و نهاد اجتماعی است که علاوه برجان فشانی در جنگ، حفظ امنیت و مبارزه با دشمن، همواره در عرصه‌های خدمت رسانی در عرصه اجتماعی و آبادانی کشور ایفای نقش کرده است. اما بزرگ‌ترین مفسر بسیج رهبر معظم انقلاب است که اینگونه این داوطلبان بی منت را توصیف کرده‌اند: بسیج در جایگاه و شأنی بالاتر از یک سازمان نظامی، و در واقع یک فرهنگ و تفکر و گفتمان است که ظرفیت دارد کشور را در حرکت عظیم ملت، با گام‌های بلند به پیش ببرد.

بسیجی بدون داشتن حتی انتظار تشکّر، وارد میدان جهاد و خدمت می‌شود و خطرات آن را به جان می‌خرد. بدون اینها وارد میدان‌های مختلف می‌شود، خدمت جهادی می‌کند و خطرات خدمت جهادی را به جان میخرد؛ این فرهنگ بسیجی است. فرهنگ بسیجی یعنی چه؟ یعنی تا زانو در گِل فرو برود برای اینکه گِل را از اتاق‌های خانواده‌های سیل‌زده پاک کند؛ یعنی خودش را در خطر ابتلای به کرونا و در خطر مرگ قرار بدهد برای اینکه کرونایی‌ها را نجات بدهد و آنها را از خطر مرگ دور کند. فرهنگ بسیج یعنی خستگی نشناختن در کمک‌های مؤمنانه.»

در ایام کرونا، ۵۴۵ هزار بسیجی در کشور در راستای مقابله با ویروس کرونا در وزارت بهداشت و حوزه‌های مختلف نقش آفرینی کردند و در کنار دستگاه‌های خدمت رسانی از روزهای اولیه یعنی اوایل اسفند وارد کار شدند و در توزیع ماسک و مواد ضد عفونی کننده و در تریاژ ها و سنتر ها فعالیت‌های بهداشتی را انجام دادند. همچنین غربالگری، تهیه و توزیع ماسک و مواد ضدعفونی، گندزدایی، کنترل ورود و خروج شهرها، تهیه نیازمندی‌های سالمندان، اهدای خون، تامین نیروی متخصص در مراکز بهداشتی و درمانی و مجموع عرصه‌های اجتماعی و درمانی عرصه‌های دیگری که بسیح مردمی در آن نقش آفرینی کرد.

خط مقدم خدمت رسانی به مردم

بسیج در طی ۴۲ سال از پیروزی انقلاب اسلامی همیشه در خط مقدم کمک رسانی به مردم بوده است. امروز وجود بسیج مایه افتخار کشور است که مدیون تصمیم تاریخی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در تاسیس بسیج است. بسیج مستضعفین به‌عنوان ارتش میلیونی در ۵ آذر ۱۳۵۸ به دنبال فرمان بنیان گذاری جمهوری اسلامی تشکیل شد؛ ارتشی که قرار بود با استفاده از همه ابزارها و امکانات نظامی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به یاری مستضعفان بشتابد.

بسیج در آغاز کار خود به‌دلیل شرایط جنگی وارد عرصه دفاع از کشور و معرکه جنگ شد و اعزام به جبهه به‌عنوان محوری‌ترین فعالیت بسیجان مد نظر مسئولان و مردم قرار گرفت؛ یعنی فعالیت نظامی و شرکت در جنگ مهم‌ترین دستور کار بسیج در دوران دفاع مقدس شد. در این دوران بسیج به عنوان حرکتی که از دل مردم برخاست بدون هیچ‌گونه منیت و خودخواهی، چنان از خودگذشتگی به نمایش گذاشت که در زمان مذاکرات بین ایران و عراق برای آتش بس، صدام اعتراف به شجاعت و ایمان رزمندگان و بسیجیان ایرانی کرده بود.

بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

در این دوران نیروهای داوطلب مردمی که با نام بسیجی شناخته می‌شدند در کنار اعزام به جبهه‌های نبرد در زمینه امنیت شهرها به‌ویژه امنیت تهران، فعالیت‌های ویژه‌ای داشتند که برخی از آنها عبارتند از: برقراری حالت آماده باش نیروهای آموزش دیده، حفاظت از برخی نقاط حساس نظیر منابع آب، نیروگاه برق و همچنین همکاری با ستاد امنیت تهران در مواقع اعلام وضعیت قرمز، اعزام نیرو برای حفاظت، توزیع و کنترل بنزین، اعزام تیم‌های گشتی و دستگیری افراد ضدانقلاب و کشف خانه‌های تیمی عناصر ضدانقلاب از جمله فعالیت‌های بسیجیان ابتدای انقلاب و هنگام جنگ تحمیلی با عراق بود.

نقش بسیج در محرومیت زدایی و سازندگی کشور

اما همزمان در جبهه‌های جنگ، بسیج در عرصه سازندگی و محرومیت‌زدایی حضور داشت که در این عرصه با دستاوردهای شگرفی همراه بود و با فعالیت‌های گسترده نیروهای بسیجی در قالب جهاد سازندگی و بعد از آن گروه‌های جهادی اقدامات گسترده‌ای در حوزه محرومیت زدایی و سازندگی در نقاط مختلف کشور انجام شده است. این طرح‌ها برای توسعه مناطق محروم شامل طرح‌های بهداشت، راه روستایی، پل سازی، آبرسانی، و اجرای طرح‌های اشتغالزایی است که با استقبال خوب مردم هم روبرو شده است. در مناطق روستایی به آموزش هم توجه جدی شده و مهمترین اولویت بسیج در سال‌های اخیر توجه به اشتغال و اجرای طرح‌های مربوط به تأمین آب شرب و کشاورزی است.

بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

سردار سید ضیا الدین حزنی مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران و دبیر قرارگاه محرومیت زدایی سپاه در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص اهمیت مشارکت سپاه و بسیج در طرح‌های محرومیت زدایی اظهار داشت: یکی از راهبردهای سپاه و بسیج، عمل به فرامین و منویات مقام معظم رهبری است که از مهم‌ترین رهنمودهای ایشان، محرومیت‌زدایی از جامعه است.

دبیر قرارگاه محرومیت زدایی قرب کوثر سپاه پاسداران یادآورشد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج در ردیف مأموریت‌های تأمین امنیت و دفاع از کشور بحث محرومیت زدایی و مردم نوازی و مردم دوستی را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده و به همین منظور در سراسر کشور و فعالیت‌های خوبی را در اجرای طرح‌های زیربنایی و عمرانی انجام داده است.

بسیج؛ مخلص ترین نیروی مردمی داوطلب

سردار حزنی بیان کرد: یکی از افتخارات سپاه این است که در محرومیت زدایی نقش ایفا کند زیرا ما نهادی مردمی هستیم و در خدمت رسانی احساس مسئولیت می‌کنیم و باور داریم در کنار مردم می‌توان کارهای خوبی را انجام داد که با همین هدف توسط بسیج سازندگی، سپاه و قرارگاه خاتم طرح‌های خوبی اجرا می‌شود.

جهاد بسیجیان در عرصه بهداشت و درمان

حوزه بهداشت، درمان و سلامت یکی از این عرصه‌های که تقریباً تمام مردم ایران شاهد مجاهدت نیروهای داوطلب و مردمی بسیج بوده‌اند اقداماتی از جمله واکسیناسیون عموم فلج اطفال در دهه ۷۰ و البته اقداماتی که پزشکان در قالب گروه‌های جهادی در ویزیت رایگان و حتی جراحی‌های سرپایی و ارائه خدمات دندان پزشکی و… خدمات گسترده‌ای به مردم ارائه داده و می‌دهند.

در طول شیوع بیماری کرونا، نیز فرهنگ نجات بخش دفاع مقدس بار دیگر توسط کادر درمان و بسیجیان احیا شد، لذا حضور و همراهی سپاه و بسیج با کادر درمان در خط مقدم مقابله با ویروس منحوس کرونا و تلاش‌های میدانی و جهادی، بسیاری از تهدیدات را به فرصت تبدیل کرد و بسیاری از موفقیت‌ها در امر کنترل و کاهش آسیب‌های بیماری کرونا، مرهون تلاش‌های سپاه و بسیج است.

جهاد در میدان «کرونا»/ ویروسی که همدلی را مُسری کرد

ضد عفونی کردن مراکز و ساختمان‌ها، واکسیناسیون عمومی جامعه، اجرای طرح شهید سلیمانی و راه اندازی شیفت عصر مرکز واکسیناسیون شهید سلیمانی نشان از عزم راسخ بسیجیان برای تسریع روند واکسیناسیون داشت و این طرح موفقیت‌های خوبی به همراه داشت.

اقدامات بسیجیان در کمک به سیل زدگان

وقوع بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله، یکی دیگر از عرصه‌های درخشش بسیج و بسیجان است و این نیروهای داوطلب بسیج هستند که در طول این سال‌ها در هر حادثه و رویدادی از جمله اولین نیروهای بوده‌اند که برای کمک به مردم آسیب دیده بدون هیچ چشمداشتی به کمک مردم شتافته‌اند و در این مسیر از هیچ کمک و تلاشی غافل نبوده‌اند سیل‌های که در سال‌های اخیر در لرستان و گلستان و خوزستان به وقوع پیوست در کنار همه تخریب‌ها و ویرانی‌هایی که با خود داشت و موجب اندوه و ناراحتی مردم ما شد، جلوه‌ای از تلاش و همدلی و هم دردی نیروهای مردمی و بسیج بود که به کمک مردم شتافتند. در بخشی از این اقدامات گل و لای معابر و همچنین گل و لای هزاران منازل مسکونی جمع‌آوری شد و همچنین هزاران پُرس غذای گرم در برخی از روستاها و شهرهای درگیر سیل که راه‌های دسترسی و ارتباطی شأن قطع شده بود، توزیع شد.

امکان اسکان هموطنان سیل زده در پایگاه های بسیج و حسینیه ها

همچنین توسط بسیجیان، بسته معیشتی، چادر و پتو جهت اسکان موقت در اختیار سیل زدگان قرار گرفت و ابزارهای لازم مثل چکمه، کف کش و لجن کش نیز با همکاری برخی از مجموعه‌ها از جمله ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و بنیاد علوی برای تجهیز گروه‌های جهادی فعال در مناطق سیل زده تهیه شد.

پس از متوقف شدن بارندگی، اقداماتی از جمله آماربرداری برای برآورد اولیه میزان آسیب صورت گرفت و با توجه به مأموریتی که به سازمان بسیج سازندگی داده شد، برآورد اولیه لوازم خانگی آسیب دیده و دام‌های تلف شده را انجام دادیم و این آمار را برای جبران بخشی از این خسارت‌ها در اختیار دستگاه‌های مسئول گذاشته شد.

همچنین ساخت ۳۱ مدرسه، بازسازی ۱۶۱ منزل مسکونی و تعمیر ۲۰ منزل دیگر، بیابان‌زدایی از مراتع استان به میزان بیش از ۸ هزار هکتار، آبرسانی به بیش از ۱۰۰ روستا و لوله‌کشی به ۳۰ روستا دیگر، تهیه و توزیع بیش از ۳۲۷ هزار بسته کمک معیشتی تنها بخش کوچکی از افتخار بسیج در بازه زمانی ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا