اقتصادی

حدود ۲۰۰ هزار تن واردات حبوبات داریم که ۳۰ درصد نیاز داخل است/ افزایش ۴۰ درصدی نرخ «نخود» متناسب با تورم است؛ زیرا کشاورز با توجه به هزینه‌هایی که دارد، قیمت محصول خود را بالا می‌برد/ فقط در لوبیا مقداری [افزایش] قیمت نامتعارف داشتیم/ بیشتر واردات ما شامل عدس و نخود سیاه است که برای تولید لپه به کار می‌روند

به گزارش هشت صبح و به نقل از انتخاب :

حبوبات در ماه‌های پایانی سال گذشته و چند ماه اخیر افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه کرد. سؤال اساسی اینجا بود که چه اتفاقی برای حبوبات افتاده که تا این حد رشد قیمت داشته است؟ آیا مدیریت میزان عرضه و تقاضا حبوبات در کشور آنقدر سخت است که وزارت جهاد کشاورزی نتوانسته آن را برای چند ماه کنترل کند؟ 

داوود لپه چی، رئیس انجمن حبوبات ایران، درباره تورم شدید در حبوبات به «انتخاب» گفت: در بخش حبوبات فقط در لوبیا مقداری قیمت نامتعارف داشتیم. با توجه به اینکه لپه وارداتی است، قیمت ارز در آن اثر‌گذار است. سال گشته به علت آفت زدگی، کمبود لوبیا داشتیم و این اتفاق خودش را در اسفند ۱۴۰۳ نشان داد و قیمت بالا رفت. قیمت ۱۲۰ تومان لوبیاچیتی به ۳۰۰ هزار تومان رسید که ۲۰۰ درصد افزایش را نشان داد. در آن زمان انجمن با وزارت جهاد نامه‌نگاری کرد که واردات را بیشتر کنیم، اما با توجه به مسائل ارزی، این اتفاق دیر افتاد و دیگر عرضه و تقاضا بهم ریخته بود. با توجه به اینکه به فصل برداشت حبوبات نزدیک هستیم، مقداری وضعیت بهتر می‌شود. 

وی درباره رشد قیمت نخود بیان کرد: نخود تولید داخل است و می‌توانیم صادرات هم انجام دهیم. با توجه به تورم کلی کشور، کشاورز هم نسبت به هزینه‌هایی که دارد، قیمت محصول خود را بالا می‌برد. این اتفاق دور از ذهن نیست که حبوبات و یا دیگر کالا‌ها، افزایش یابند. نخود افزایش ۴۰ درصدی را متناسب با تورم داشت. 

وی در رابطه با صادرات نخود اظهار داشت: نخود آبگوشتی حدود ۴۰۰ تن تولید دارد که ۲۵۰ هزار تن مصرف داخل و ۱۵۰ هزار تن هم قابلیت صادرات دارد. سال گذشته ۸۰ هزار تن صادرات رسمی داشتیم. بیشتر نخود به عراق و پاکستان و هند صادر می‌شود. بقیه کالا‌های حبوبیات صادرات نداریم.

او افزود: ما حدود ۲۰۰ هزار تن واردات حبوبات داریم که ۳۰ درصد نیاز داخل است. بیشتر واردات ما شامل عدس و نخود سیاه است که برای تولید لپه به کارخانه جات می‌رود. ما از کانادا، هند، آفریقا، ازبکستان روسیه و ترکیه واردات حبوبات داریم. حدود ۳۰۰ میلیون دلار واردات حبوبات در سال داریم. 

لپه چی درباره احتمال افزایش قیمت در ماه‌های پیش رو گفت: ما افزایش قیمت حبوبات نداریم، چون فصل برداشت در شهریور ماه است و در کشور‌های همسایه هم فصل برداشت است که باعث کاهش قیمت می‌شود. حبوباتی که مستقیم و با ارز حساب می‌شود، بستگی به قیمت ارز دارد. الان ارز مرکز مبادله حدود ۷۰ هزار تومان است. اگر قیمت ارز ثابت بماند، قیمت حبوبات ثابت است و شاید کاهشی هم باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا