اقتصادی

علی‌آبادی: صیانت از آب‌های زیرزمینی در مرحله بازبینی قرار دارد – هشت صبح

به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :

به گزارش خبرنگار مهر، عباس علی آبادی، وزیر نیرو امروز در حاشیه بازدید از نمایشگاه آب و تأسیسات فاضلاب در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه بیشترین مصرف در بخش کشاورزی است آیا تغییر الگوی کشت محصولات آب بر به جهاد کشاورزی پیشنهاداتی صورت نگرفته است، و به جز هوشمند سازی کنتورهای کشاورزی چه تدابیری برای کاهش مصرف در این بخش صورت گرفته است، اظهار کرد: تغییر الگوی کشت بحث مهمی است که باید با مطالعه انجام شود و وزارت جهاد و کشاورزی برنامه توسعه گلخانه را در دستور کار دارد که مطالعات آن در حال انجام است.

وی ادامه داد: وزارت جهاد و کشاورزی توسعه گلخانه‌ها را در دستور کار دارد که در صورت انرژی بر نبودن آن به این سمت پیش می‌رویم. همچنین پیش رفتن به سمت الگوهای کمتر آب‌بر در نظر گرفته شده که مطالعات آن در وزارت کشاورزی در حال انجام است. وزارت نیرو نیز در نظر دارد تا با الگوهای در دسترس تر نیازهای کشور را تأمین کند. در واقع وزارت نیرو نقش تأمین و ترویج را در این حوزه دارد.

وزیر نیرو در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا محدودیتی برای تأمین محصولات آب بر کشاورزی در نظر گرفته نمی‌شود، گفت: صیانت از آب مجاز و غیرمجاز و زیرزمینی از برنامه‌های ما در وزارت نیرو است که صیانت از آب‌های زیر زمینی در مرحله بازبینی قرار دارد.

وی در رابطه با حمایت و نقش بخش خصوصی در رفع چالش‌های وزارت نیرو، خاطر نشان کرد: حمایت از بخش خصوصی برای جذب سرمایه وابسته به جذاب کردن محیط و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری است، برنامه وزرات نیرو اجرای سیاست‌هایی در همین راستاست.

وی افزود: ریسک‌های مدیریت شده ای را در اختیارشان قرار دهیم و ریسک‌هایی که قابل مدیریت نیز را حذف کنیم؛ به‌طوری که دولت در این بخش‌ها نقش ایفا کند و با ایجاد بازارهای مناسب فضا را برای اینکه بخش خصوصی بتواند از سرمایه خود بهره کافی را ببرد فراهم خواهیم کرد.

وزیر نیرو ادامه داد: به دنبال ایجاد ساز و کارهایی هستیم که بخش خصوصی ضمن کاهش ریسک بتواند سود معقولی نیز داشته باشد. اکنون نیز این بخش وارد صنعت آب و برق شده است به‌طوری که بیش از ۳۵ هزار مگاوات داوطلب برای سرمایه‌گذاری در بخش برق وجود دارد.

علی‌آبادی اضافه کرد: در حوزه آب نیز در بخش شیرین‌سازی و بازچرخانی آب سیاست‌های جدی برای حمایت از بخش خصوصی داریم، به طوری که در بخش شرب نیز برنامه‌هایی را در دستور کار داریم البته از گذشته خیرین در این حوزه وجود داشتند، در حوزه سرمایه‌گذاری نیز در تلاش هستیم تا با ایجاد ساز و کاری میزان سرمایه و فعالیت‌ها را توسعه دهیم.

وزیر نیرو با اشاره به وضعیت منابع آبی کشور، خاطر نشان کرد: ایران در کمربند خشکی قرار دارد، کشورهای مشابه ما و یا بدتر از ما نیز وجود دارد، در این شرایط نمی‌توانیم از الگوهای درآبی استفاده کنیم چراکه در منطقه‌ای قرار گرفته‌ایم که آب کمی داریم.

این مقام مسئول افزود: در زمان‌های گذشته بیش از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب آورد سالانه داشتیم که از این میزان ۱۳۰ میلیارد متر مکعب آن در سفره‌های زیرزمینی قابل استفاده بود.

علی آبادی توضیح داد: در حال حاضر شرایط به نحوی است که این عدد به کمتر از ۳۸۰ میلیارد متر مکعب است و بیشتر از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌ها بدهی داریم که سالانه حدود سه تا چهار میلیارد متر مکعب به این عدد اضافه می‌شود.

وی با تاکید بر لزوم صرفه‌جویی در منابع آبی، گفت: باید به سمت بهره‌وری حداکثری برویم، متأسفانه در بسیاری از سفره‌های زیرزمینی وضعیت خوب نیست ممکن است دچار فرونشست شویم. لذا باید به سمت روش‌های بهره‌ور در تمام بخش‌های کشاورزی و صنعتی پیش برویم.

وی افزود: ما در گذشته بیش از ۴۰۰ میلیارد متر مکعب آورد سالانه داشتیم از این میزان حدود ۱۳۰ میلیارد مار مکعب روان آب بود و یا در سفره‌های زیرزمینی قابل استحصال بود. در حال حاضر این وضعیت به نحوی است که به کمتر از ۳۸۰ میلیارد متر مکعب رسیده و بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌ها بدهی داریم و سالانه ۳ تا ۴ میلیارد متر مکعب به این عدد اضافه می‌شود این بدان معناست که باید پرمصرف آب صرفه‌جویی شود.

وزیر نیرو با بیان اینکه باید به سمت روش‌های بهره‌وری حداکثر برویم، گفت: باید تلاش کنیم برای فرزاندانمان هم آب بماند، متأسفانه اوضاع بسیاری از سفره‌های زیرزمینی خوب نیست و ممکن است دچار فرونشست شویم و البته نگرانی بنده بیشتر به بخاطر از دست دادن آبخوان‌ها است که ذخیره سازی در زیر سطح زمین کم می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه باید بشدت در مصرف آب صرفه‌جویی کنیم، افزود: باید به سمت روش‌هایی از زندگی برویم که کم آب تر هستند.

علی آبادی درباره ناترازی برق گفت: مشکلات ما در حوزه آب بیش از برق است زیرا در مورد آب باید بدانیم چه میزان از آن سهم طبیعت است ولی برق را می‌توانیم از روش‌های تجدیدپذیر تأمین کنیم، در این رابطه برنامه‌های مفصلی در وزارت نیرو در دست اقدام است ۱۴ پروژه داریم که در برخی نیز پیشرفت قابل قبولی داریم به کمک مردم باید به این پروژه‌ها شتاب بیشتری بدهیم.

وی ادامه داد: اگر به همین نحو حرکت کنیم با همکاری مردم و وزارت نفت وضعیت در زمستان سال آینده کاملاً نرمال خواهد بود.

علی آبادی اضافه کرد: اگر همه برنامه‌هایی که در سمت تولید و مصرف داریم به نتیجه برسد تابستان آینده بهتر خواهد بود و در سال ۱۴۰۵ به وضعیت نرمال و استاندارد می‌رسیم.

به گفته وزیر نیرو، متأسفانه برخی در کشور بدمصرف هستند ما روش‌هایی برای کنترل آنها در دستور کار داریم.

علی آبادی تاکید کرد: بدمصرف ها باید خود را اصلاح کنند کسانی از مصارف غیرقانونی و غیرمجاز و رمزارز استفاده می‌کنند باید بدانند با آنها برخورد خواهد شد و اکنون ما خود را برای شناسایی و برخورد با آنها تجهیز می‌کنیم.

وزیر نیرو اضافه کرد: تلاش ما افزایش تولید نیز است سعی می‌کنیم کمتر از ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی برق بیشتری دریافت کنیم، اگرچه ناچاریم تعمیرات در برخی نیروگاه‌هایی که وابسته به سوخت مصرفی هستند به تأخیر بیندازیم، نیروگاههای ناتمام را تکمیل کنیم، ارتقای نیروگاه‌ها را بشدت در دست اقدام داریم.

به گفته وی، در سال جاری تولید بیشتری خواهیم داشت و با همکاری بخش خصوصی در توسعه تجدیدپذیرها توفیقات خوبی خواهیم داشت.

علی آبادی اضافه کرد: همه تلاش ما در حوزه تجدیدپذیر در سال‌های گذشته ۱۳۰۰ مگاوات بوده که به ۱۵۰۰ مگاوات رساندیم و امیدواریم تا پایان سال از عدد ۱۸۰۰ مگاوات تا ۲ هزار مگاوات عبور کنیم و تابستان سال آینده وضعیت بهتری هم خواهیم داشت و البته همه اینها وابسته به کمک مردم و تأمین مالی است و پیش بینی‌ها هم دور از واقع نیست.

وزیر نیرو ادامه داد: برنامه‌های بخش آب کشور کاملاً مشخص شده و درخواست‌هایی را برای تأمین مالی طرح‌های اضطراری و اولویت دار بخش آب به هیئت دولت و سازمان برنامه ارائه کرده‌ایم.

وی افزود: بخشی از این درخواست‌ها در مرحله تصویب قرار دارد اما هنوز تا نقطه هدف که دریافت منابع مالی مورد نیاز است فاصله داریم.

وزیر نیرو خاطرنشان کرد: بودجه امسال بخش آب که سال گذشته تصویب شده با وجود آنکه در ماه‌های پایانی سال هستیم هنوز به دستمان نرسیده و کمتر از نصف آن را دریافت کرده‌ایم.

وی درباره بدهی‌های وزارت نیرو اظهار کرد: ما متعهد به پرداخت بدهی پیمانکاران هستیم و از تمام ظرفیت‌ها برای کاهش این بدهی‌ها استفاده خواهیم کرد. برنامه‌های توسعه‌ای وزارت نیرو در چارچوب قانون و سیاست‌های کلان کشور در حال پیشبرد است.

وزیر نیرو همچنین از برنامه‌های جدید برای توسعه بورسِ برق خبر داد و افزود: در سال آینده، مصرف‌کنندگان می‌توانند برق مورد نیاز خود را از طریق بورس تأمین کنند تا منابع ملی بهینه‌تر مدیریت شود. هدف ما محدود کردن مصرف نیست، بلکه ایجاد بستری منطقی و پایدار برای تأمین نیازهای کشور است.

علی‌آبادی بر لزوم همکاری مردم، جذب سرمایه‌های بخش خصوصی و توسعه زیرساخت‌های هوشمند تأکید کرد و گفت: تنها با تعامل همه‌جانبه و مدیریت بهینه منابع، می‌توانیم از بحران‌های فعلی عبور کنیم و شرایط پایدار را برای نسل‌های آینده فراهم آوریم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا