۳ نکته درمورد آتش بس غزه که ایران باید به آن توجه کند
توافق پیچیده آتشبس میان اسرائیل و حماس روز چهارشنبه پس از ماهها میانجیگری سه کشور قطر، مصر و ایالات متحده اعلام شد.این توافق به عنوان فرصتی برای پایان دادن به درگیریها و آغاز کمکهای انسانی به مردم غزه مورد استقبال جهانی قرار گرفته است.
علیرضا مجیدی، کارشناس مسائل منطقه، درباره آتش بس غزه و احتمال نقض آن به «انتخاب» گفت: «آتش بس فعلی از طرف اسراییل، مشابه تجربه لبنان تا حدی نقض میشود اما به صورت کلی پیش خواهد رفت. اگر اتفاق ویژهای رخ ندهد آتش بس محقق خواهد شد. تا اینجای قضیه نمی توان گفت حماس شکست خورده؛ بلکه برآیند کار به نحوی است که باید گفت مقاومتش در برابر تجاوز اسرائیل جواب داده است. اسراییل اهدافی که برای خود برشمرد، عمدتا محقق نشد. البته این را از طرف دیگر نباید به معنای شکست اسرائیل تلقی کرد. اگر وضعیت فعلی را با وضعیت غزه پیش از ۷ اکتوبر مقایسه کنیم، اسرائیل هم شکست خورده به حساب نمی آید!»
وی در ادامه درباره ادامه غزه و اهداف بعدی نتانیاهو بیان کرد: « ایران باید به چند نکته دقت کند، اولین مسأله، اداره غزه از فردای جنگ است که از الان جدی تر می شود. طبق توافق دسامبر سال گذشته قرار شد ساختار سومی که نه متعلق به فتح نه حماس، عهده دار اداره غزه شود. این ساختار را «لجنه الإسناد المجتمعی» (کمیته یاری رسانی اجتماعی) نامیده اند و با تأیید مکتوب محمود عباس عهده دار اداره غزه می شود. این اتفاق مهم است و باید درباره آن بحث کرد. مسأله دوم این است که برخی تصور می کنند اگر آتش بس حکمفرما شود، منطقه به سمت کاهش تنش پیش می رود؛ اما واقعیت این است که چنین نخواهد شد. اتفاقاً پایان جنگ در غزه فرصت بیشتری در اختیار نتانیاهو می گذارد تا برنامه های بلندپروازانه منطقه ای خود را با قاطعیت بیشتری پیش ببرد. از این منظر ما از امروز باید مراقبت جبهه های جنگ جدید باشیم. از قضا یکی از آن موارد، همین ایران خودمان است! اگر از منظر اهمیت راهبردی صحبت کنیم، الآن امکان “اقدام مؤثر” به ترتیب در عراق، ایران، یمن و کرانه باختری افزایش یافته است. از سوی دیگر اگر از منظر فعالسازی جبهه جنگی و حمله مستمر صحبت کنیم، احتمال عملیات در کرانه باختری، یمن و در درجه بعد در ایران و عراق افزایش یافته است. »
او افزود: «محمود عباس در غزه قدرت را در اختیار نخواهد گرفت؛ بلکه یک کمیته مشترک فلسطینی با حمایت خارجی اداره غزه را بر عهده می گیرد. از این منظر، تلاش های محمود عباس برای اداره غزه توسط دولت خودگردان به نتیجه نخواهد رسید.»
مجیدی درباره سقوط دولت نتانیاهو گفت: « مسأله سوم این است که برخی مطرح می کنند که ممکن است بعد از پذیرش آتش بس، دولت نتانیاهو سقوط کند! در این مورد باید گفت مسأله سقوط منتفی است. کابینه نتانیاهو با حمایت ۶۴ کرسی پارلمان تشکیل شد که در این میان ۱۴ کرسی به ائتلاف “بن گویر” و “اصموطریچ” تعلق داشت. با توجه به این که کابینه برای بقا به حداقل ۶۰ کرسی نیاز دارد، این دو نفر در گذشته تهدید می کردند که با استعفا، دولت را از حد نصاب خواهند انداخت! با پیوستن “گیدعون صعر” به کابینه، تعداد کرسی های کابینه ائتلافی به ۶۸ صندلی در پارلمان افزایش یافت و حالا در صورتی که صرفا “بن گویر” استعفا دهد – و اصموطریچ در کابینه بماند – باز هم دولت بیش از ۶۰ کرسی پارلمان را در اختیار خواهد داشت. علاوه بر آن باید توجه کرد که بعد از پذیرش آتش بس، بن گویر استعفا داد؛ اما اعلام کرد اگر دولت سقوط کند برمی گردد. در نتیجه استعفای وی باعث سقوط دولت نخواهد شد.
وی افزود:«از طرف دیگر “یائیر لاپید” رهبر اپوزیسیون هم اعلام کرد در صورتی که نتانیاهو به علت احتمال سقوط دولت از پذیرش آتش بس خودداری کند، او حاضر است در کنست از بقای دولت حمایت کند تا نتانیاهو برای بقای دولت مجبور به باج دادن به بن گویر نشود.در نتیجه، احتمال سقوط دولت نتانیاهو منتفی است.اما فراتر از آن، باید بگویم اصموطریچ در دولت می ماند؛ زیرا نتانیاهو به وی وعده جنگ در کرانه باختری را خواهد داد!»