اقتصادی

افزایش عدد اکتان بنزین تولیدی در پالایشگاه تهران – هشت صبح

به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نفت، پالایشگاه نفت تهران به‌طور منظم برنامه‌های تعمیرات اساسی (اورهال) را برای بهبود کارایی و ایمنی واحدهای خود اجرا می‌کند. امسال نیز تعمیرات اساسی واحدهای ایزومریزاسیون و تصفیه نفتای سبک این پالایشگاه برای ۴۰ روز برنامه‌ریزی و از آذر آغاز شد.

این تعمیرات اساسی با هدف افزایش قابلیت اطمینان، کاهش هزینه‌های تعمیراتی در بلندمدت، کاهش تعمیرات اضطراری تجهیزات و واحدها، افزایش عمر مفید قطعات و تجهیزات، کاهش ریسک‌های ایمنی و زیست‌محیطی و بهره‌وری فرآیندها انجام می‌شود. از تأثیرات این تعمیرات بر محیط‌زیست هم که این روزها اهمیت توجه به آن بسیار بیشتر از گذشته به نظر می‌رسد، می‌توان به بهبود عملکرد واحدهای تصفیه، مانند گوگردزدایی، کاهش انتشار ترکیبات گوگردی و نیتروژنی اشاره کرد که از حجم تولید ذرات معلق و گازهای گلخانه‌ای می‌کاهد و به‌طور کلی انتشار آلاینده‌ها در نتیجه این اقدام کاهش می‌یابد.

افزون بر این، ارتقای تجهیزات تصفیه‌خانه‌های صنعتی، کیفیت پساب‌ها را بهبود می‌بخشد. بر همین اساس تلاش می‌شود این پروژه در زمان مشخص به پایان برسد. بر اساس اظهارنظر کارکنان پالایشگاه نفت تهران، این برنامه نه‌تنها بر اساس زمان مشخص پیش می‌رود، حتی پیش‌بینی می‌شود زمان اتمام آن زودتر از موعد مقرر فرارسد.

افزایش عدد اکتان بنزین تولیدی در نتیجه تعمیرات

محمدعلی هاشمی، رئیس اداره کل تعمیرات و پشتیبانی شرکت پالایش نفت تهران درباره تغییرات اساسی این پالایشگاه نسبت به سنوات گذشته گفت: تعمیرات اساسی واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه نفت تهران از ۱۷ آذر آغاز شد. برنامه‌ریزی بر این اساس بود که طی ۴۰ روز کاری خاتمه یابد. این برنامه‌ریزی در حالی صورت گرفت که در سنوات قبلی چنین تعمیراتی در ۶۰ تا ۶۱ روز انجام می‌شد، اما در این دوره تلاش فراوانی شد تا در ۴۰ روز کاری نتیجه به دست آید.

وی تأکید کرد: تعمیرات تا به اینجای کار نه‌تنها مطابق برنامه پیش رفته است، بلکه یک روز و نیم نیز جلوتر از آن قرار دارد. امیدواریم حتی زودتر از ۴۰ روز کاری به پایان برسد.

رئیس اداره کل تعمیرات و پشتیبانی شرکت پالایش نفت تهران ادامه داد: این دوره تعمیرات اساسی پالایشگاه یکی از مواردی بود که بیشترین کارهای نوسازی در آن انجام گرفت. این واحدها حدود ۱۲ یا ۱۳ سال در حال بهره‌برداری هستند، بر همین اساس سازه‌ها نیازمند اصلاح بود.

به گفته هاشمی، تغییر کاتالیست ازجمله مواردی بود که باید در این تعمیرات مورد توجه قرار می‌گرفت. تعدادی از مبدل‌ها از ابتدا طراحی امکان خارج کردن‌شان وجود نداشت، بر همین اساس تغییراتی در لوله‌کشی‌ها به‌وجود آمد و سازه‌ها برای بیرون آوردن تعمیر شد، البته در بخش طراحی هم مشکلاتی وجود داشت که خوشبختانه تمام این کارها در بازه ۱۹ روز اول کار با موفقیت انجام گرفت و امیدواریم در بهره‌برداری نتایج مفید آن دیده شود.

وی با اشاره به افزایش عدد اکتان بنزین تولیدی در نتیجه تعمیرات این تعمیرات اساسی گفت: موفقیت در این پروژه سبب خواهد شد بازدهی این واحد در مدت طولانی‌تر را شاهد باشیم و کاتالیست‌ها حفظ شود. در نتیجه این تغییرات عدد بالاتری در اکتان بنزین را خواهیم داشت.

رئیس اداره کل تعمیرات و پشتیبانی شرکت پالایش نفت تهران درباره نیروی انسانی و سختی کار تصریح کرد: معمولاً در تعمیرات اساسی تمام کارکنان بهره‌برداری، مهندسی پالایش و تعمیرات به‌طور کامل درگیر می‌شوند. نزدیک به ۸۷۰ نفر نیروی روزمزد در دو نوبت روز و شب به کار گرفته شد تا به تعمیرات اساسی کمک شود. در این بین نزدیک به ۷۶۰ نفر از آنها روزکار بودند و ۱۲۰ یا ۱۳۰ نفر هم به‌صورت شب‌کاری با ما همکاری داشتند.

هاشمی با اشاره به انجام تعمیرات اساسی در فصل زمستان با توجه به سرمای هوا، سختی کار و حساسیت‌ها در باربرداری‌های سنگین که در ارتفاع قرار دارد، تصریح کرد: خوشبختانه تا امروز هیچ نوع حادثه ناتوان‌کننده‌ای رخ نداده و کارها طبق برنامه انجام شده است.

وی یادآور شد: در تعمیرات اساسی تمام تجهیزات کلیدی باز و تمیزکاری می‌شوند، تمام تغییرات و اصلاحات لازم به اجرا درمی‌آید و دوباره بسته می‌شود. پس از آزمودن بازرس و دریافت تأییدهای لازم این اطمینان به‌دست می‌آید که این واحد چهار، پنج یا ۶ سال دیگر استفاده خواهد شد.

به‌کارگیری حدود ۹۰۰ نفر برای انجام تعمیرات

محمدقربان فیض‌آبادی، رئیس طرح و برنامه‌ریزی تعمیرات اساسی شرکت پالایش نفت تهران نیز درباره زمان پایان کار تعمیرات گفت: تعمیرات از ۱۷ آذر به‌مدت ۴۰ روز کاری آغاز شد، امروز با پیشرفتی ۸۴ درصدی روبه‌رو هستیم و طبق برنامه و حتی جلوتر از آن حرکت می‌کنیم. تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران با تأمین منابع مورد نیاز ازجمله در اختیار گرفتن حدود ۹۰۰ نفر نیروی موقت و سایر تجهیزات ماشین‌آلات و دیگر امکانات کار خود را آغاز کرد.

وی درباره عمده اقدام‌ها در تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران توضیح داد: نصب فیلتراسیون جدید ۱۸۵۱، مبدل جدید ۱۰۷۷، شارژ و تخلیه کاتالیست رآکتور R-۱۸۵۱A تحت فشار ازت، نصب و تعویض مبدل ۱۸۵۷ جدید، تخلیه و شارژ جاذب‌های سه عدد از ترن‌های واحد به‌طور کامل و اصلاح مسیر لوله‌کشی در استراکچر A ازجمله اقدام‌هایی است که در این تعمیرات انجام شده است.

رئیس طرح و برنامه‌ریزی تعمیرات اساسی شرکت پالایش نفت تهران تصریح کرد: در این تعمیرات با اصول مهندسی استراکچرهایی برای سه عدد از مبدل‌های حرارتی نصب شد که برای تعمیرات بعدی به‌راحتی بتوان آنها را خارج کرد.

فیض‌آبادی درباره پالایشگاه نفت تهران گفت: کار این واحد به‌طور کلی تولید بنزین است که ظرفیت تولید ۱۸ هزار بشکه در روز را دارد. پالایشگاه از دو واحد شمالی و جنوبی تشکیل شده که در واحد شمالی ترکیبات جامدی و گوگردی بنزین گرفته و به واحد جنوبی ارسال می‌شود. در واحد جنوبی بنزن و تولوئن که آلوده‌کننده و سرطان‌زاست از بنزین جدا می‌شود.

وی بیان کرد: دسترسی به تجهیزات و بالا رفتن ایمنی و افزایش طول عمر تجهیزات که کارکرد بهتری را برای آنها رقم می‌زند، مهم‌ترین تأثیر انجام تعمیرات اساسی است.

تعمیرات طبق برنامه پیش می‌رود

علیرضا آهنگری، هماهنگ‌کننده بازرس فنی در شرکت پالایش نفت تهران نیز درباره تعمیرات اساسی گفت: انجام تعمیرات با وجود تأخیر در شروع کار، طبق برنامه تعیین‌شده، پیش رفت و با توجه به تلاش‌ها در زمان تعیین‌شده به اتمام می‌رسد.

وی ضمن تأکید بر این نکته که این دوره از تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران یکی از سنگین‌ترین تعمیرات بوده است، ادامه داد: حجم زیاد کار در این تعمیرات همیشگی نبود. عمده کارهایی که در بازرسی وجود داشت، به بخشی از پروژه‌ها و تجهیزات پنج‌گانه ارتباط می‌یافت که در هر صورت با فشردگی و شرایط خاصی پیش رفت و وقفه‌ای در آن ایجاد نشد.

هماهنگ‌کننده بازرس فنی در شرکت پالایش نفت تهران افزود: واحد بازرسی، فنی – خدماتی است. به این معنا که چنانچه مواردی نیاز به تعویض یا تعمیر داشته باشد با دستور بازرس فنی ذی‌صلاح انجام خواهد شد که این موارد در تعمیرات اساسی انجام گرفته است.

آهنگری با بیان اینکه در تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران دستورکارها به‌صورت CMMS انجام شد، گفت: اقدام بسیار درستی بود؛ زیرا نه‌تنها از حجم کارها کاست، بلکه به مقدار زیادی ردیابی دستورکارها را افزایش داد. این تجربه سبب شد تا از این پس دستورکارهایی که در تعمیرات اساسی هم صادر می‌شود، به‌صورت آنلاین انجام گیرد.

وی بیان کرد: تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران با موارد مشکل‌زایی غیر از یک مورد روبه‌رو نبود. ۸۰ مبدل وجود داشت که کار همیشگی آنها صورت گرفت و در جاهایی هم که نیاز بود، تعویض انجام شد، ادامه فرآیند نیز که بحث آماده‌سازی و شارژ کاتالیست و راه‌اندازی است.

بهره‌گیری حداکثری از ساخت داخل

محمدرضا پرنو، رئیس سفارش‌ها شرکت پالایش نفت تهران نیز در این باره گفت: اداره تدارکات و مدیریت بازرگانی تمام تلاش خود را در تعمیرات اساسی به‌کار گرفته تا با بهره‌گیری از کالاهای ساخت داخل مبتنی بر تخصص شرکت‌های دانش‌بنیان در حداقل زمان ممکن کالاهای مورد نیاز را تأمین کند.

وی یادآور شد: اداره بازرگانی در بخش سفارش‌ها به‌طور مستقیم در کل ایامی که واحد تعمیرات اساسی در حال فعالیت بوده، حضور داشته و تمام تلاش خود را به کار بسته است تا وقفه‌ای در انجام این تعمیرات اساسی به وجود نیاید.

به سرانجام رسیدن ۶۵۰ دستورکار

محمود نیکو، رئیس کارگاه مرکزی تعمیرات پالایشگاه نفت تهران نیز درباره تعمیرات اساسی بیان کرد: با توجه به شرایط ناترازی بنزین بنا شد که تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران به‌سرعت و باکیفیت انجام شود.

وی بیان کرد: کارگاه مرکزی تعمیرات در این زمینه از بخش‌های مهم به‌حساب می‌آید و در همین رابطه سرویس‌های جانبی باکیفیت انجام شد.

رئیس کارگاه مرکزی تعمیرات پالایشگاه نفت تهران اظهار کرد: در تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت تهران با توجه به وجود پیچیدگی‌های خاص، ۵۰۰ دستور کار به کارگاه ارجاع شد و درمجموع با دستورکارهای داخلی، حدود ۶۵۰ دستورکار به سرانجام رسید. به این معنا که موفق شدیم دستورکارها را پس از اجرا به واحد عملیاتی برای نصب روی تجهیزات ارسال کنیم.

نیکو ضمن اشاره به شرایط سخت این کار افزود: با جذب نیروهای تعمیرات اساسی از نیروهای بومی و غیربومی در کنار نیروی انسانی متخصص تلاش شد تا از نظر تخصصی مشکلات تجهیزات برطرف و در زمان معین به واحد ارسال شود.

کاهش ریسک عملیات

رضا پیرمند، رئیس اچ‌اس‌ئی پالایشگاه تهران نیز درباره تعمیرات اساسی گفت: واحدهای بهره‌برداری پس از طی کارکردی مشخص باید تحت تعمیرات اساسی قرار گیرند و این کار بدین منظور انجام می‌شود که ریسک‌های مرتبط با واحدها کاهش و سطح آنها تقلیل یابد.

وی با اشاره به اینکه فعالیت‌های تعمیرات اساسی ریسک‌هایی را به دنبال دارد، اما ریسک عدم تعمیرات اساسی به‌مراتب بزرگ‌تر خواهد بود، اظهار کرد: اداره اچ‌اس‌ئی به‌منظور کاهش تمامی ریسک‌ها و ایفای نقش خود در تعمیرات اساسی مطابق با دستورعمل‌های مدون، وظیفه‌اش را پیش می‌برد.

رئیس اچ‌اس‌ئی پالایشگاه تهران درباره تمهیداتی که در حوزه‌های ایمنی، محیط‌زیست، بهداشت و آتش‌نشانی مورد توجه قرار می‌دهد، گفت: فعالیت‌های تعمیرات اساسی غالباً با فعالیت‌های کارگران همراه است و این کارگران در محیط‌های خطرناک مستعد ایجاد آتش‌سوزی و بعضاً انفجار خواهند بود که همکاران به بهترین شکل این موضوع را مورد توجه قرار می‌دهند، زیرا هرگونه فلرینگ و آتش‌سوزی می‌تواند عواقب غیرقابل جبرانی برای محیط‌زیست به همراه داشته باشد، بنابراین نقش تعمیرات اساسی از بابت جلوگیری از بروز حوادث زیست‌محیطی بسیار مهم شمرده می‌شود.

پیرمند اظهار کرد: تمام نفرات پیش از ورود به پالایشگاه باید آموزش‌های لازم را در حوزه اچ‌اس‌ئی دیده باشند، این آموزش‌ها می‌تواند به‌صورت کلی و یا تخصصی انجام شود. بخشی از آموزش‌های تخصصی در قبل از ورود به هر کار در واحدی‌های مربوطه انجام می‌شود و پیمانکاران نیز باید به نحوی انتخاب شوند که از صلاحیت و شایستگی لازم برای انجام تعمیرات اساسی برخوردار باشند.

وی در خصوص پدافند غیرعامل و نقش آن در تعمیرات اساسی نیز تأکید کرد: در بسیاری از موارد پدافند غیرعامل و پروژه‌هایی که در آن تعریف شده، باید در تعمیرات اساسی اجرایی و راه‌اندازی شوند. ضدحریق کردن سازه‌ها و افزودن شیرهای خاص در تجهیزات و سایر موارد مرتبط ازجمله این موارد است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا