شرط اقامت در ایران: فقط ۱۰۰ هزار دلار
هشت صبح: سخنگوی اقتصادی دولت گفت: اگر فردی حداقل ۱۰۰ هزار دلار وارد کشور کند میتواند اقامت بگیرد.
سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در برنامه بدون توقف با اشاره به اینکه قرار است انحصار واردات شکسته شده و از انحصار چند شرکت خاص دولتی و خصوصی خارج شود، اظهار کرد: بنا بر این است هر کس بتواند کالا را ارزانتر وارد کند او را تشویق کنیم و خودِ واردکنندهها با هم در کاهش قیمت کالاهای وارداتی رقابت داشته باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قبول دارید سیاست دولت قبل خودتحریمی بوده؟ یادآور شد: باور ما این است که حتماً باید در تعاملات بینالمللی از همه فرصتها استفاده کنیم و البته نیازهایی هم که لازم داریم از طریق روابط تجاری خوب به دست بیاوریم، اما اختلاف نظر این است که دنیا تنها یک کشور و یک مجموعه محدود از کشورها نیست، میزان افزایش میزان روابط تجاری ایران با کشورهای همسایه و کشورهایی که با ما تعامل دارند در یک سال ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده، در عین اینکه همچنان مسأله مذاکرات و برجام و توافق هم در مسیر بوده و اما گشایشی در آن انجام نشده بود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه حتماً یکی از ارکانی که به رشد اقتصادی ما کمک میکند این است که با دیگر کشورها دیپلماسی اقتصادی فعال داشته باشیم و خودمان را منحصر نکنیم، تصریح کرد: اما اینکه برخی فکر میکنند اگر برجام امضا نشود ما مشکل پیدا میکنیم کاملاً غلط است، نمیگوئیم با دنیا کاری نداشته باشیم و خودمان خودمان را اداره کنیم اما میگوئیم همین الان در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ دو برابر نفتی که قبلاً میفروختیم صادر کنیم و بیشتر از این هم ظرفیت داریم، در مورد سرمایهگذاریهای خارجی هم قراردادهای فراوانی اجرا میشود، و اینها گواه این است که میشود اقتصاد را در همین شرایط هم مدیریت کرد.
خاندوزی با بیان اینکه تحریمها قطعاً اثر دارد و کارها را در برخی موارد دشوار میکند گفت: اما حتماً میتوانیم اقتصاد را بدون گره زدن به مسأله مذاکرات ادامه داده و اداره کرده و حتی باید بتوانیم ادامه رشد را هم پیاده کنیم. در بحث توسعه اقتصادی نیز چند برابر دوره گذشته با طرف چینی تعامل پیدا کردیم و تمرکزمان را بیشتر روی کشورهایی گذاشتیم که نیاز به صادرات ما دارند، حتی نقطه مشخصی را در مشهد برای جلب سرمایهگذاری کشورهای شمالی و غربی دایر کردیم.
وی ادامه داد: به نظرم این الگو در صادرات و واردات میتواند نتایج مناسبی داشته باشد. حتی گفتیم هر کس بتواند ارز وارد کشور کند حتی اگر طلا هم باشد نه تنها ارزش افزودهای گرفته نمیشود بلکه برای منشأ ارزَش هم سختگیری نمیشود تا به راحتی سرمایه و سپردهگذاری انجام شود.
سخنگوی اقتصادی دولت در خصوص قانون اقامت گرفتن ایران با سقف سرمایهگذاری ۲۵۰ هزار دلار اظهار کرد: قبول داریم که سقفهای اعلام شده بالاست لذا به ۱۰۰ هزار دلار کاهش پیدا کرده و اگر فردی حداقل ۱۰۰ هزار دلار وارد کشور کند میتواند اقامت بگیرد و تمهیداتی فراهم شده برای اینکه جذابیت بیشتری برای جذب سرمایه گذاری ایجاد شود.
خاندوزی در پاسخ به این سوال که آیا موافقید که ایران بهشت ثروتمندان است؟ عنوان کرد: ایران با مردمان و نعمات فراوانش قطعاً کم از بهشت ندارد اما اینکه تبدیل به جایی شود که ثروتمندان بیایند و محل فرار مالیاتی باشد این طور بوده و به نسبت کشورهای مترقی دنیا که انضباط بهتری داشته و قاعدهمندی بیشتری دارند، بسیاری از فعالان اقتصادی میتوانند با فرار مالیاتی سالها ثروتاندوزی کنند و کسی هم متعرض نشود، لذا اخذ مالیات اول یک جهت عدالتی دارد که برخی از فعالان این کار را میکنند و یک جهت هم ایجاد گشایشی است که اگر ما بتوانیم بیشتر مالیات را از این تعداد که به جهت عددی کم هستند اما به لحاظ حجم گردش اقتصادی غیر تولیدی و سوداگری زیاد هستند بگیریم کمک میکند جاهای دیگری رخصت کنیم و فشار مالیاتی بر دیگر اقشار را کم کنیم.
وی یادآور شد: از این جهت دولت لایحه مالیات بر عایدی سرمایه یا سوداگری را برای تقدیم به مجلس آماده کرده در حالی که دولت قبل سه سال این لایحه را متوقف گذاشته بود و این نشاندهنده جهتگیری ما در این حوزه است؛ در این رابطه ما با شهرداری، سازمان ثبت و با تمام دفاتر اسناد رسمی برای اولینبار به شکل برخط در تماس هستیم که اگر کسی آنجا ارزش افزوده را میدهد مستقیم به سازمان مالیاتی وارد شود، در ناجا و بازارهای خودرو نیز چنین اقداماتی را انجام دادیم و تنها منتظر مصوبه مجلس هستیم و به همین لحاظ موفق شدیم تا حدود ۲ میلیون مؤدی جدید مالیاتی را شناسایی کردیم و از همین راه ۵ درصد مالیات تولیدکنندهها را کم کنیم تا ایران دیگر بهشت فرار مالیاتی سوداگران نباشد.