با توجه به سابقهی دوره قبل ترامپ در گفتگو با ایران و تلاش برای مذاکره از سوی ارسال واسطه از طریق ژاپن، به نظر نمیرسد بتوان به مذاکره با او خوشبین بود / جبر تاریخ حتماً ترامپ را ناچار میکند که تفاوتهای ایران با دورههای قبل را بپذیرد
ترامپ پیروز شد و حالا سؤال محوری این است که آیا ترامپ ۲۰۲۴ همان ترامپ دورهی قبلی است؟ یافتن راهبرد مناسب برای ایران در مقابل ترامپ مسألهای اساسی است که میتواند شکل سیاست ورزی ایران در خارج را نیز تحت تأثیر خود قرار دهد.
سیدعلی سقاییان، سفیر سابق ایران در برزیل، درباره راهبرد مطلوب برای ایران در مقابل ترامپ به «انتخاب» گفت: ترامپ با توجه به دورهی قبلی خود، رفتارهای خود را به تمام جهان نشان داد که یک مدیر پپولیست و فرصت طلب است. ترامپ بیشتر دنبال فرصتهای مالی برای آمریکاست. ترامپ از خود رفتارهای غیرقابل پیشبینی زیادی هم نشان داد اما در مجموع برای ایران شناخته شده است. راهبرد جمهوری اسلامی راهبرد مشخصی است، ایران معتقد است که جمهوری خواهان و دموکراتها یک مسیر مشخص با راهبرد مختلف نسبت به ایران دارند.
او افزود: ما در ابتدا باید منتظر باشیم ترامپ سوگند یاد کند و به کاخ سفید برود. وعدههای انتخاباتی با سر کار آمدن روسای جمهوری تفاوتهای زیادی دارد. در ارتباط با پایان جنگ در خاورمیانه، زود است که بخواهیم ارادهی ترامپ را قضاوت کنیم.
وی درباره احتمال مذاکره با ترامپ بیان کرد: با توجه به سابقهی دوره قبل او در گفتگو با ایران و تلاش برای مذاکره از سوی ارسال واسطه از طریق ژاپن، به نظر نمیرسد بتوان به مذاکره با او خوشبین بود. با توجه به ترور سردار سلیمانی در دورهی او، برقرار شدن گفتگو با ترامپ سخت است.
سقاییان درباره تفاوت برخورد ترامپ در این دوره با دورهی قبل گفت: جبر تاریخ حتماً ترامپ را ناچار میکند که تفاوتهای ایران با دورههای قبل را بپذیرد. وضعیت بحرانی خاورمیانه و وعده صادق ۱و ۲ ارادهی ایران را ثابت کرده است. ترامپ اگر اعتراف هم نکند، میداند که ایران ارادهی قویتری از گذشته دارد. نقشهای که آمریکاییها برای خاورمیانه به عنوان طرح آبراهام تدوین کرده بودند هم بهم خورده است.