فشار عربستان به بحرین برای الحاق به کاروان آشتی با ایران
سیدافقهی در گفتگو با مهر مطرح کرد:
فشار عربستان به بحرین برای الحاق به کاروان آشتی با ایران
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: سعودیها اصرار دارند که فرایند توافق شامل حال بحرینیها شود و بنظر نمی رسد که آنها بتواننددربرابر فشار سعودیها برای ملحق شدن به کاروان آشتی با ایران مقاومت کنند.
حسین سید افقهی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به تأثیر توافق ایران و عربستان بر بازسازی روابط میان ایران و مصر و سایر کشورهای منطقه، اظهار داشت: سال ۱۹۶۷ زمان ریاست جمهوری «جمال عبدالناصر» یک جنگ فراگیری میان مصر و سوریه با رژیم صهیونیستی اتفاق افتاد که متأسفانه آقای عبدالناصر شکست خورد.
وی ادامه داد: مجدداً در سال ۱۹۷۳ یعنی در زمان «انور سادات» رئیس جمهور وقت مصر جنگ سختی اتفاق افتاد که مجدداً مصریها به دلیل خیانتهایی که به آنها شد موفق نشدند که در این جنگ هم پیروز شوند و نهایتاً آقای انور سادات معاهده ننگین «کمپ دیوید» را با «مناخیم بگین» نخست وزیر وقت اسرائیل امضا کرد. بعد از این اتفاقات مصر از گردونه مبارزه و جنگ با رژیم صهیونیستی خارج شد و به سمت سازش سوق پیدا کرد.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: این اتفاق در محدوده و جغرافیای مصر متوقف نشد و به کشورهای دیگر سرایت کرد؛ به گونهای که تا مدتها اطلاع داشتیم که برخی از کشورهای حتی حوزه جنوب خلیج فارس مثل قطر، بحرین، امارات و حتی عربستان سعودی روابط نیمه پنهان و نیمه آشکاری را با رژیم صهیونیستی داشتند.
سید افقهی یادآور شد: در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا که مسئله عادی سازی و معاهده فرهنگی، دینی و اجتماعی آبراهان مطرح شد، متأسفانه برخی از کشورها مخصوصاً اماراتیها و بحرینیها سینه خیز به سمت اجرایی کردن این معاهده رفتند.
تهدید مصر توسط آمریکا برای پرهیز از بازسازی روابط با ایران
وی با اشاره به توافق میان ایران و عربستان، افزود: بسیاری از کارشناسان تحلیل شأن این است که اگر ایران و عربستان بعنوان دو کشور بازیگر بزرگ باهم کنار بیایند از آنجایی که هرکدام از این کشورها دوستان، شرکا و هم پیمانان خاص خودشان را در سطح منطقه و بینالمللی دارند، قطعاً بازتاب و تأثیر این توافق بر مردم منطقه و حکومتها مثبت خواهد بود.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به سرنگونی «حُسنی مبارک» پس از فرایند بیداری اسلامی، عنوان کرد: در سال ۲۰۱۱ که اخوان المسلمین بر سر کار آمدند ما به بازسازی روابط با مصر و بازگشایی سفارتخانهها و تبادل سفرا امیدوارم شدیم اما بنا به دلایلی خود اخوانیها از این موضوع پرهیز کردند اما ظاهراً سعودیها، آمریکاییها و سلفیهای تندرو و تکفیریهای داخل خود مصر به آنها فشار آوردهاند و تهدید کردن که اگر سفارتی هم در داخل مصر بازگشایی شود ما آن را به آتش میکشانیم.
سید افقهی با بیان اینکه بعد از فرایند آشتی با عربستان سعودی، سایر کشورها هم تحت تأثیر قرار خواهند گرفت، گفت: خوشبختانه قرار است نشستی به میزبانی چین و با حضور کشورهای حوزه خلیج فارس و ایران برگزار شود.
وی عنوان کرد: در بحث اغتشاشات اخیر نیز مصریها موضع بدی را در پیش نگرفتند همانطور که ما در مورد مسائلی که در مصر رخ میدهد موضعی نمیگیریم. بنابراین امیدواریم مصریها هرچه سریعتر برای ترمیم روابط خود با ایران اقدام کنند.
پیام عربستان به بحرین برای بازسازی روابط با ایران
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به روابط ایران و بحرین، گفت: بحرین تنها کشوری که به طور رسمی رابطهای با ما ندارد. بنابراین بنظر میرسد که عربستان به بحرین این پیام را رسانده که اگر با ایران روابطتان را ترمیم نکنید منزوی خواهید شد چرا که همه کشورها در حال ترمیم روابط خود با ایران هستند.
سیدافقهی با بیان اینکه در حال حاضر هیئتی از پارلمان ایران به بحرین سفر کرده که این موضوع مقدمه خوبی برای بازگشت روابط دو کشور است، خاطرنشان کرد: ۷۰ درصد مردم بحرین شیعه هستند و نیازمند روابط معنوی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و… با ایران هستند. بنابراین امیدواریم گشایشی در روابط حاصل شود تا بتوانیم در فضایی بدون آمریکا و رژیم صهیونیستی در تمام سطوح و زمینهها تصمیم گیری کنیم.
شیخ عیسی قاسم در ایران
وی با اشاره به اختلافات میان ایران و بحرین، تصریح کرد: بحرینیها موقعیت خاص و ممتازی دارند. وجود بحرین در دهانه خلیج فارس، وجود ناوگان پنجم دریایی آمریکا در آنجا و همچنین احداث پلی میان بحرین و عربستان سعودی موقعیت بحرین را نسبت به سایر کشورهای منطقه متمایزتر کرده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: بحرینیها تحت تأثیر آمریکا، رژِیم صهیونیستی و عربستان سعودی قرار گرفتهاند و ترس شأن این بود که ایران میخواهد در بحرین کودتا ایجاد کند. گاهی اوقات در کنار برخی جوانان مظلوم بحرینی تفنگ و نارنجک میگذاشتند و میگفتند که سپاه پاسداران آنها را آموزش میدهد! در حالی که مردم بحرین در فرایند بیداری اسلامی میخواستند آزادی بیشتری همانند کشورهای دیگر داشته باشند بنابراین آنها ۱۴ فوریه ۲۰۱۱ قیام کردند و به شدت و به بدترین شکل ممکن سرکوب شدند و برخی از رهبران برجسته آنها از جمله «شیخ علی سلمان» که شخصیتی معزز و باهوش دارد در زندان به سر میبرد و همچنین «شیخ عیسی قاسم» روحانی برجسته بحرینی که در تبعید در ایران به سر میبرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بنابراین سعودیها اصرار دارند که فرایند توافق شامل حال بحرینیها نیز شود و بنظر نمیرسد که آنها بتوانند در برابر فشار سعودیها برای ملحق شدن به کاروان آشتی با ایران مقاومت کنند.