آنچه بعد از ۹۷ در دولت روحانی اتفاق افتاد، ناشی از تحریمهایی بود که خود اصولگرایان از سال ۹۰ به این سو عامل آن بودند/ رقم بدهی در دولت سیزدهم به ۸۳۰ همت رسید که نشان میدهد دولت نتوانست با گرایش به سمت شرق تحریمها را خنثی کند/کلیه ذخایری که دولتها برای رفع چالشهای اقتصادی داشتند در سه سال اخیر مصرف شد
دولت رئیسی در آغاز ادعاهای بسیاری علیه روحانی داشت؛ از جمله در زمینه بدهیهای دولت که ۳۵۰ همت بدهی دولت را یک بحران مینامیدند در حالیکه رئیسی با وجود اینکه دولت خود را به پایان نرساند، اما ۸۵۰ همت بدهی برجای گذاشت. ادعاهای اقتصادی دولت سیزدهم از ساخت مسکن تا کنترل تورم و اداره کشور بدون برجام، همه و همه به بحرانهایی تبدیل شد که حالا پزشکیان باید آنها را حل کند.
مرتضی افقه، کارشناس اقتصاد، درباره افزایش بدهیهای دولت در زمان رئیسی به «انتخاب» گفت: متأسفانه معیشت و رفاه مردم بازیچهی اهداف سیاسی گروههای قرار گرفته است. آن موقعی که دولت رئیسی مستقر شد، مدعی بود بدون حل تحریم میتواند مسائل اقتصادی را حل کند. وقتی از سال ۹۷ به این سو، دولت روحانی با تحریم فزاینده مواجه شد و سال ۹۸ هم با کرونا مواجه شد که دو سال هم طول کشید و موجب از کار افتادن بسیاری از واحدهای اقتصادی شد. از همان موقع گروههای رقیب شروع به تبلیغات علیه کارآمدی دولت کردند. دولت روحانی ضعف داشت اما آنچه بعد از ۹۷ اتفاق افتاد، ناشی از تحریمهایی بود که خود اصولگرایان از سال ۹۰ به این سو عامل آن بودند. دولت در فقدان درآمد نفتی، ناچار به فروش اوراق شد. آن ۳۵۰ همتی که طرفداران رئیسی علیه روحانی تبلیغ میکنند، ناشی از اوراق بود. دولت رئیسی چون مدعی بود که میتواند بدون رفع تحریمها مشکلات را حل کند، قاعدتاً نباید به سمت استفاده از اوراق میرفت. اینکه رقم بدهی به ۸۳۰ همت رسیده، نشان میدهد وعدههای اقتصادی و سیاست خارجی دولت رئیسی به نتیجه نرسیده است. این دولت نتوانست با گرایش به سمت شرق تحریمها را خنثی کند و دولت را بدهکارتر کرد.
وی در ادامه در رابطه با میراث اقتصادی دولت در دست پزشکیان بیان کرد: دولت پزشکیان در شرایط بسیار بسیار دشواریتری از زمان استقرار رئیسی قرار دارد. پزشکیان ریسک بزرگی کرد و بعید است که با وجود انتخابات آمریکا، بتوان مذاکرات را آغاز کرد. از طرف دیگر کلیه ذخایری که دولتها برای رفع چالشهای شدید اقتصادی داشتند در سه سال اخیر مصرف شد. دولت فقط با حجم زیادی از بدهی مواجه است. دولت پزشکیان باید پاسخگو اصنافی باشد که به علت عملکرد دولت رئیسی معترض هستند.
افقه درباره نخستین اولویتهای اقتصادی پزشکیان گفت: مجلس باید با دولت همکاری جدی داشته باشد تا مدیران متخصص به وزارتخانهها بروند. پزشکیان باید در فقدان درآمدهای نفتی، سریعتر ردیفهای هزینه اضافه دولت را کم کند. نخستین اولویت اقتصادی پزشکیان، رفع تحریم و تلاش برای گفتگو با غرب است. الان کشور در وضعیتی نیست که بدون رفع تحریم بتواند هدفهای اقتصادی میان مدت خود را پیش ببرد.