یک جناح به رهبری جیدی ونس معتقد است امریکا باید آماده برخی مصالحهها با ایران برای تحقق توافق باشد /این جناح شامل ویتکاف و وزیر دفاع است که از حمایت تأثیرگذاران جنبش حامیان ترامپ مانند تاکر کارلسون بهرهمند است / به رغم اختلافات، همه موافقند که بدون توافق، احتمال بروز جنگ بسیار زیاد است

اکسیوس نوشت: ترامپ قول داده که اجازه ندهد ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند — اما در تیم امنیت ملی او اختلاف نظر جدی درباره بهترین راه دستیابی به این هدف وجود دارد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: این یک جدل نمایشی نیست؛ ترامپ همزمان با اعزام مذاکرهکنندگان برای دستیابی به توافق، بمبافکنهای B-2 و ناوهای هواپیمابر را برای «پلن B» نیز آماده کرده است.
مقامات آمریکایی اختلافنظر دارند که کدام مسیر موفقیتآمیزتر خواهد بود، اما همه آنها توافق دارند که بدون توافق، احتمال بروز جنگ بسیار زیاد است.
یکی از مقامات آمریکایی مطلع از بحث های داخلی به Axios گفت: «سیاست آمریکا در قبال ایران هنوز کاملاً مشخص نیست، چون همچنان در حال تدوین است. این موضوع پیچیده است چون به شدت بار سیاسی دارد.»
ترامپ روز دوشنبه تیم ارشد خود را برای جلسهای در اتاق وضعیت درباره ایران گرد هم آورد — جلسهای که شامل مقامات از هر دو جناح اختلافی بود.
یک مقام آمریکایی گفت: «رویکردها متفاوتاند اما کسی سر کسی داد نمیزند. رئیسجمهور از اینکه تیمش نظرات مختلفی دارد خوشحال است. او به همه گوش میدهد و در نهایت تصمیمی میگیرد که به نظرش به نفع مردم آمریکا است.»
یک جناح — بهطور غیررسمی به رهبری معاون رئیسجمهور جیدی ونس — معتقد است راهحل دیپلماتیک هم قابل ترجیح و هم قابل دستیابی است و ایالات متحده باید آماده برخی مصالحهها برای تحقق آن باشد. یک مقام آمریکایی دیگر میگوید ونس نقش پررنگی در سیاست ایران ایفا میکند.
این جناح شامل استیو ویتکوف، نماینده ترامپ در مذاکرات ایران، و وزیر دفاع پیت هگزث نیز هست. همچنین از حمایت بیرونی تأثیرگذاران جنبش MAGA مانند تاکر کارلسون بهرهمند است.
این گروه نگران آن است که حمله به تأسیسات هستهای ایران، جان سربازان آمریکایی در منطقه را به خطر بیندازد، چون ایران به احتمال زیاد واکنش سختی نشان خواهد داد.
همچنین این گروه استدلال میکند که وقوع جنگی جدید در منطقه، قیمت نفت را در زمان حساسی برای اقتصاد آمریکا به شدت افزایش خواهد داد.
گروه دیگر — شامل مشاور امنیت ملی مایک والتز و وزیر امور خارجه مارکو روبیو — نسبت به ایران بسیار بدبین و به شدت نسبت به امکان دستیابی به توافقی که برنامه هستهای ایران را واقعاً محدود کند، مشکوک هستند.
سناتورهای نزدیک به ترامپ مانند لیندزی گراهام و تام کاتن نیز در این جناح قرار دارند.
این گروه معتقد است ایران اکنون ضعیفتر از همیشه است، بنابراین آمریکا نباید امتیاز بدهد بلکه باید اصرار کند تهران کاملاً برنامه هستهایاش را برچیند — و اگر ایران نپذیرد، آمریکا یا باید مستقیماً حمله کند یا از حمله اسرائیل حمایت کند.
شخصیتهایی مانند مارک دوبوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسیها، نیز سخت در حال لابی برای این رویکرد تهاجمی هستند. دوبوویتز به Axios گفت: «رئیسجمهور زمانی توافق ۲۰۱۵ اوباما را کشنده توصیف کرده بود. حالا سؤال این است که آیا هنوز همان نظر را دارد یا نه.» او هشدار داد: «نباید نسخه بازنگریشدهای از توافق اوباما را بپذیرد.»
گفتوگوی ۴۵ دقیقهای میان ویتکوف و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در عمان، در روز شنبه گذشته، بالاترین سطح تعامل بین آمریکا و ایران از زمان دولت اوباما بود.
اکنون ترامپ خواهان توافق هستهای است — و آن را خیلی سریع میخواهد. او به ایران دو ماه فرصت داده تا توافق را امضا کند، اما مشخص نکرده این مهلت دقیقاً از چه زمانی آغاز میشود.
یکی از مخالفان اصلی دیپلماسی با ایران، نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو است.
بازدید نتانیاهو از کاخ سفید در هفته گذشته بسیار پرتنش بود، بهویژه هنگام بحث درباره ایران. به گفته مقامات آمریکایی و اسرائیلی، در نشست خصوصی هم تنش مشهود بود.
یکی از مقامات گفت: «رئیسجمهور از اینکه نتانیاهو را در موضوع ایران تحت فشار گذاشت، لذت برد. همان چیزی که در کنفرانس خبری دیدید — جایی که ترامپ مذاکرات با ایران را علنی کرد و نتانیاهو آشکارا ناراحت شد — پشت درهای بسته هم اتفاق افتاد.»
او افزود «ترامپ و بیبی درباره حمله نظامی به ایران دیدگاههای بسیار متفاوتی دارند.» برخی از اعضای جناح «حامی توافق» میگویند پافشاری نتانیاهو بر حذف کامل برنامه هستهای ایران، در عمل غیرواقعبینانه است.
برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به Axios گفت: «رئیسجمهور ترامپ کاملاً روشن کرده که ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد و همه گزینهها روی میز است. او دستور آغاز مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم با ایران را صادر کرده تا این موضوع را روشن کند، اما همچنین تأکید کرده این مذاکرات نمیتواند تا ابد ادامه یابد.»
«تمام تیم رهبری امنیت ملی دولت ترامپ متعهد به موضع رئیسجمهور درباره ایران هستند تا صلح و ثبات در خاورمیانه و امنیت در داخل آمریکا حفظ شود.»