کلمات ژئوپلیتیکی جدیدی که در سال ۲۰۲۴ آموختیم
الیزابت براو در فارن پالیسی نوشت: مطمئناً کلمات سال، که توسط متولیان انگلیسیزبان انتخاب میشوند، وضعیت جهان ما را توصیف میکنند. انتشارات دانشگاه آکسفورد کلمه «پوسیدگی مغز» را انتخاب کرده، در حالی که مریم-وبستر به سراغ واژه «قطبی شدن» رفته است. این دو کلمه، البته، با هم مرتبط هستند. پوسیدگی مغز به گشت و گذار بیهدف در شبکه های اجتماعی در میان مطالب اغلب خشمگینانه و دوقطبی اشاره دارد که چندان روشنگرانه نیستند. در دنیای روابط خارجی و جنگ، کلمات سال فارن پالیسی نیز با وضعیت تحولات جهانی مرتبط هستند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: شرط میبندم که تا قبل از امسال، اکثر ما به جزئیات کشیدن لنگر توجه نکرده بودیم. در واقع، من کاملاً مطمئنم که بسیاری از ما حتی این کلمه را نشنیده بودیم. و اصلا چرا باید با اصطلاحات مبهم دریانوردی آشنا باشیم؟
اما از ۱۸ نوامبر، حداقل، زمانی که خبری پخش شد که به نظر میرسد یک کشتی عمداً لنگر خود را نه تنها روی یک، بلکه دو کابل زیردریایی در مکانهای مختلف در دریای بالتیک کشیده است، کسانی که بی توجه از کنار یک حادثه مشابه کشیدن لنگر در دریای بالتیک در اکتبر ۲۰۲۳ عبور کرده بودند، شروع به بررسی تفاوت بین کشیدن لنگر تصادفی و عمدی کردند.
همچنین ظهور و استفاده از اصطلاح ATACMS در گفتگوهایی فراتر از ارتشهای غربی اجتنابناپذیر بود. به نظر میرسد امسال، نام این سیستم موشکی تاکتیکی ارتش ساخت ایالات متحده بر سر زبان ها بوده است، نه فقط به این دلیل که اوکراین به آن نیاز دارد، بلکه به این دلیل که تلفظ عبارت ATACMS در انگلیسی شبیه به عبارت “بهشان حمله کن” به نظر میرسد.
هنگامی که ایالات متحده در سال گذشته شروع به تحویل سامانه ATACMS به اوکراین کرد، این خبر مثل بمب صدا کرد و امسال این سیستم موشکی دوربرد زمانی به یک اسم آشنا تبدیل شد که دولت بایدن، پس از بررسیهای طاقت فرسا، تصمیم گرفت به اوکراینیها اجازه دهد ATACMS را به داخل خاک روسیه شلیک کنند.
ما در فارن پالیسی عاشق زبانهای خارجی هستیم. پس چرا وقتی میتوانید بگویید autogolpe” ” بگویید”خود کودتا” ؟ البته ما تنها کسانی نیستیم که میگوییم autogolpe . این کلمه برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۹۰ مرسوم شد، زمانی که آلبرتو فوجیموری رئیس جمهور پرو پارلمان کشورش را منحل کرد، قانون اساسی را به حالت تعلیق درآورد و شروع به حکومت کردن از طریق صدور فرمان کرد.
تنها چند ماه بعد، جورج سرانو الیاس رئیس جمهور گواتمالا نیز یک خود کودتا یا autogolpe انجام داد، هرچند کودتایی که شکست خورد و برخلاف انتظارات سرانو، در نهایت منجر به تقویت دموکراسی کشور شد. و امسال نیز زمانی که یون سوک یول، رئیس جمهور کره جنوبی، حکومت نظامی اعلام کرد ، عبارت “”autogolpe با قدرت به صحنه سیاسی جهانی بازگشت،. اما افسوس، این خودکودتا شکست خورد. اعضای پارلمان از دیوار بالا رفتند تا به آن رأی منفی دهند و یون تنها شش ساعت بعد تصمیم خود را لغو کرد. یون باید قبل از این اقدام با سرانو مشورت میکرد.
در واقع، هر کسی که مایل به انجام یک خودکودتا باشد، باید اطمینان حاصل کند که برنامهای جایگزین برای اجرا در صورت شکست دارد. سرانو پس از کودتای ناموفقش، به پاناما پناهنده شد.
هرچند که ما عاشق زبانهای خارجی هستیم، اما گالیوم و ژرمانیوم را نه به این خاطر که شبیه عبارات لاتین به نظر می رسند به عنوان کلمات سال امسال انتخاب نکردیم. ما آنها را انتخاب کردیم زیرا این فلزات کمیاب – با اینکه از نظر فنی عناصر خاکی کمیاب نیستند – اما در صدر اخبار جهان بوده اند. در ماه دسامبر، چین اعلام کرد که صادرات این دو ماده و همچنین سایر موادی را که در تولید گوشیهای هوشمند، وسایل نقلیه الکتریکی، سلاحهای مدرن و بسیاری موارد دیگر ضروری هستند، به ایالات متحده ممنوع میکند. این خبر دردناکی بود زیرا – به لطف جهانی شدن – چین بر تولید این مواد تسلط دارد.
پکن این اقدام را اقدامی دفاعی توصیف کرد که در پاسخ به ممنوعیت دولت بایدن بر صادرات اجزای تراشه های مختلف به چین انجام شده است. اما چرا باید علیه دولتی که فقط چند هفته دیگر در قدرت است، اقدام تلافی جویانه صورت گیرد؟ به احتمال زیاد، ممنوعیت صادرات گالیوم و ژرمانیوم راهی بود که شی جین پینگ، رئیس جمهور چین از آن طریق دونالد ترامپ را به مبارزه دعوت کرد. به نظر می رسد شی با خودش گفته اگر رئیس جمهور آینده ایالات متحده تهدیدهای خود مبنی بر وضع تعرفه های هنگفت بر محصولات وارداتی از چین را عملی کند، واشنگتن باید قید هر چیزی را که شامل مواد معدنی کمیاب خاکی یا هر فلز یا ماده معدنی دیگری است که استخراج یا فرآوری آن، یا هر دو، تحت تسلط چین قرار دارد را بزند.
اسطوخودوس یا lavender عموماً باید به مردم کمک کند کمی احساس بهتری داشته باشند. حداقل چین بر کشت این گیاه معطر که عطر و داروهای گیاهی آن قرنها به انسانها آرامش بخشیده، تسلط ندارد. متأسفانه، این کلمه در فهرست کلمات سال فارن پالیسی جای گرفته است. Lavender، یک برنامه مبتنی بر هوش مصنوعی است که توسط ارتش اسرائیل ساخته شده است. و ارتش اسرائیل نه تنها Lavender را که “فهرست کشتار” فلسطینیان را جمع آوری می کند، توسعه داده، بلکه دارد از آن در غزه استفاده نیز میکند.
نشریه اسرائیلی +۹۷۲ Magazine در ماه آوریل گزارش داد: «بر اساس گفتههای شش افسر اطلاعاتی اسرائیلی که همگی در طول جنگ کنونی در نوار غزه در ارتش خدمت کردهاند و در استفاده از هوش مصنوعی برای تولید اهداف ترور دست داشتهاند، Lavender نقشی محوری در بمباران بیسابقه فلسطینیها، بهویژه در مراحل اولیه جنگ داشته است. این نشریه خاطرنشان کرد که Lavender “دهها هزار فلسطینی را به عنوان مظنون به ترور علامت گذاری کرده است” و این سیستم اجازه خسارت جانبی قابل توجهی را نیز می دهد.
در سال ۲۰۲۱ یا حتی در سال ۲۰۲۳، اکثر مردم چیزی از دنیای قدرتمند کلوب های P&I یا کلوب های حفاظت و جبران خسارت نمی دانستند. اکنون این کلوب ها به نقل محافل تبدیل شده اند، زیرا نقش مهمی در رشد انفجاری ناوگان کشتی های در سایه که در دریاهای جهان تردد می کنند ایفا کرده اند.
کلوب های P&I خدمات بیمه حوادث دریایی را به مشتریان ارائه می دهند و مقر آنها در کشورهای غربی قرار دارد. هنگامی که کشورهای غربی در دسامبر ۲۰۲۲ تحریمهایی را بر صنعت نفت روسیه اعمال کردند، کلوب های P&I پوشش بیمه ای خود بر محموله های نفت روسیه را لغو کردند، زیرا باید از قوانین تحریمی دولتهای خود پیروی میکردند. در عوض، روسیه به کشتی های فاقد پوشش بیمه ای کلوب P&I روی آورد – کشتی های فرسوده با مالکیت مبهم که تحت پرچم کشورهایی مانند گابن تردد می کنند.
در واقع، تقاضای گسترده روسیه برای چنین کشتیهایی باعث شده تا این ناوگان سایه به سرعت رشد کند. این ناوگان اکنون در سراسر جهان، به ویژه در دریای بالتیک در حال تردد هستند و خطرات عظیمی را برای سایر کشتی ها، کشورهای ساحلی و محیط زیست دریایی ایجاد می کند. شما در سال ۲۰۲۵ نیز در مورد کلوب های P&I صحبت خواهید کرد، زیرا ناوگان سایه شبحوار در اقیانوسهای جهان به گشت و گذار خود ادامه خواهد داد.