چه کسی وزیر خارجه کامالا هریس می شود؟ / از ویلیام برنز، رئیس فعلی سیا تا کریس مورفی، سناتور حامی برجام؛ گزینه های احتمالی هدایت وزارت خارجه آمریکا
پولیتیکو نوشت: اگر کامالا هریس برنده انتخابات شود او احتمالا مانند زمانی که کارزار انتخاباتی حزب دموکرات را از جو بایدن تحویل گرفت یک قدم دیگر به تکمیل کابینه و بال غربی خود نزدیک تر خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: به گفته پنج منبع آگاه مطلع از محتوای رایزنی های جاری که نخواستند نامشان فاش شود، هرچند کامالا هریس نزدیک ترین مشاوران و اعضای کابینه خود را از میان کسانی انتخاب خواهد کرد که شخصا به آنها اعتماد دارد، اما دولت آینده هریس تا حدودی تداوم دولت فعلی خواهد بود. و صرف نظر از اینکه دموکرات ها اکثریت شکننده خود را در سنا حفظ کنند و یا اینکه جمهوری خواهان کنترل را در دست بگیرند، هریس باید مشخص کند که چه تعداد از اعضای کابینه بایدن را می تواند حفظ کند.
هریس، یوهانس آبراهام را که چهار سال قبل مدیریت انتقال قدرت به تیم بایدن و هریس را بر عهده داشت موظف کرده تا او را در این زمینه هدایت کند. اما بر خلاف رئیس جمهور که کادر کوچکی از دستیارانش که دهه ها بخشی از حلقه نزدیکانش بودند را به بال غربی آورد، هریس مدت طولانی ای نیست که در واشنگتن کار می کند. وی برای تکمیل دفتر معاون رئیس جمهور و احیای ستاد انتخاباتی بایدن به گروه کوچکی از دستیاران مورد اعتمادش و افراد شناخته شده از حزب دموکرات روی آورده که بسیاری از آنها جزء شبکه ستادی باراک اوباما هستند. پس از چهار سال خدمت به عنوان معاون رئیس جمهور ده ها نفر از کارکنان سابق هریس در اطراف واشنگتن پراکنده شده اند و در دستگاه های مختلف اجرایی و کنگره حضور دارند.
هریس و تیمش مانند بسیاری از دوره های گذار مدرن دموکرات ها، از طریق چینش کابینه به دنبال ارسال این پیام خواهند بود که ترکیب ارائه شده متعهد به حفظ تنوع نژادی، جغرافیایی و سیاسی است. او وعده داده که یک تفاوت بین دولت او و دولت بایدن این خواهد بود که او حداقل یک جمهوری خواه را در کابینه خود منصوب خواهد کرد.
در این گزارش نگاهی داریم به کاندیداهای اصلی تصدی دو پست اصلی و مهم دولت کامالا هریس.
وزیر امور خارجه
برای هریس که هنوز تفاوت دستور کار سیاست خارجی خود با سیاست خارجی بایدن را اعلام نکرده، انتخاب دیپلمات ارشد دولتش نشان دهنده این خواهد بود که آیا قرار است چهار سال دیگر سیاست خارجی دولت بایدن را بر مصدر امور داشته باشیم یا یک سیاست خارجی کاملا متفاوت.
اگر هریس به ریاست جمهوری برسد تصمیم انتخاب وزیر امور خارجه در مقطعی حساس و در شرایطی انجام خواهد گرفت که هریس تلاش می کند بحران در خاورمیانه، تهاجم روسیه در اروپا و تلاش های چین برای گسترش نفوذ جهانی اش را مدیریت کند. وزیر امور خارجه وی نقشی کلیدی در تلاش های هریس برای برقراری توازن میان حمایت از اسرائیل و فشارهای فزاینده حزب متبوعش برای اقدام جهت حفاظت بهتر از جان غیرنظامیان در غزه و لبنان ایفا خواهد نمود.
وزیر امور خارجه احتمالا بیش از هر عضو دیگر کابینه این شانس را خواهد داشت که به شکلی مثبت یا منفی بر تاریخ جهان اثر بگذارد. کالین پاول با آن سخنرانی معروفش در سازمان ملل در خصوص وجود سلاح های کشتار جمعی در عراق پیش از حمله آمریکا به این کشور برای همیشه میراث خود را لکه دارد کرد. جان کری در دوران اوباما مذاکرات مربوط به توافق هسته ای با ایران را انجام داد که بعدا دولت ترامپ از آن خارج شد. مایک پمپئو به صورت پنهانی به کره شمالی سفر کرد تا زمینه انجام مذاکرات هسته ای سطح بالا بین ترامپ و کیم جونگ اون را فراهم سازد. (هرچند که این گفتگوها بعدا از هم پاشید.)
از جمله گزینه های تصدی این سمت می توان به این افراد اشاره کرد:
ویلیام برنز
برنز یک دیپلمات سابق وزارت امور خارجه آمریکاست که در دولت بوش سفیر آمریکا در روسیه بوده و در دولت اوباما نیز سمت معاون وزیر خارجه را بر عهده داشته است. وی از حمایت هر دو حزب برخوردار است. بایدن وظایف حساسی همچون به سرانجام رساندن توافق آتش بس و آزادی گروگان ها را به وی سپرده که می تواند به جنگ بین اسرائیل و حماس پایان دهد.
جف فلیک
فلیک یک سناتور سابق جمهوری خواه از ایالت آریزوناست که از ترامپ جدا شد و تا ماه گذشته به عنوان فرستاده ویژه بایدن در امور ترکیه خدمت می کرد. انتخاب وی به عنوان وزیر امور خارجه می تواند این پیام را ارسال کند که هریس معتقد به اهمیت صحبت کردن آمریکا با یک صدای واحد است. البته تایید انتخاب وی بستگی به میزان نفوذ جریان ترامپ در بین جمهوری خواهان سنا خواهد داشت اما دموکرات ها احتمالا از وی حمایت خواهند نمود.
کریس مورفی
مورفی یک سیاستمدار ترقی خواه است که سال ها علاقمندی خود به حوزه سیاست خارجی را نشان داده است. او از این جهت گزینه ای برجسته به نظر می رسد که تمایل دارد در قبال آن دسته از متحدان آمریکا نظیر مصر و عربستان سعودی که سوابق حقوق بشری ضعیفی در کارنامه دارند سخت گیری نشان دهد. این سناتور ایالت کنتیکات از تصمیم بایدن برای توقف ارائه برخی تسلیحات به اسرائیل حمایت کرده و اصرار دارد که تشکیل دولت فلسطینی باید بخشی از هر راه حل آینده برای بحران خاورمیانه باشد. در فرآیند تایید، بسیاری از جمهوری خواهان احتمالا او را به عنوان یک چپ گرای افراطی تقبیح خواهند کرد. اما دموکرات ها از وی حمایت خواهند کرد و سناتورها نیز معمولا به ندرت سد راه یکی از خودشان می شوند.
لیندا توماس گرینفیلد
توماس گرینفیلد یکی از چهره های کهنه کار وزارت امور خارجه آمریکاست که از جمله سمت های قبلی وی می توان به سفیر آمریکا در لیبریا اشاره کرد. وی از احترام بالایی در بدنه وزارت امور خارجه و به ویژه در میان زنان و رنگین پوستانی که اغلب احساس می کنند از پست های مهم محروم شده اند برخوردار است. توماس گرینفیلد از رابطه کاری خوبی با هریس برخوردار است. هرچند توماس گرینفیلد علاقه فراوانی به مسائل آفریقا دارد، اما او به ویژه پس از حضورش در سازمان ملل به امور سیاست خارجی مسلط بالایی یافته است. در سازمان ملل وی بیش از ۱۴۰ کشور جهان را گرد هم آورد تا روسیه را به دلیل حمله به اوکراین مورد شماتت قرار دهد. او و تیمش در مقام اجرای سیاست دفاع از اسرائیل دولت بایدن در شورای امنیت با اتهام ریاکاری مواجه شدند.
پیت بوتیجیج
در طی حضور چهار ساله در کابینه بایدن، رئیس جمهور گاهی برای انتقال پیام دولت در تلویزیون به وی اتکا می کرد. توانایی وی در برقراری ارتباط و استعداد سیاسی گسترده اش در کنار بلندپروازی سیاسی اش به وضوح مشهود است. هرچند که انتخاب بوتیجیج برای تصدی معتبرترین پست کابینه از شانس بالایی برخوردار نیست.
وزیر دفاع
تاکنون هریس جزئیات چندانی از سیاست های دفاعی دولت خود افشا نکرده است. اما هر کسی که از سوی هریس برای سمت وزارت دفاع ترجیح داده شود، بعید است رئیس جمهور جدید را به سمت عدول از سیاست دولت بایدن سوق دهند. هریس در صورت انتخاب باید با جنگ های شعله ور شده متعددی را که در دوران تصدی رئیسش رخ داده مواجه شود.
پنتاگون دولت هریس احتمالا برخی از ستون های اصلی سیاست گذاری دولت های ترامپ و بایدن از جمله گسترش تحقیق و توسعه، ایجاد نیروی فضایی و گسترش استفاده از تکنولوژی های نوآورانه را ادامه خواهد داد. هرچند بودجه پنتاگون بعید است در دوره ریاست جمهوری هریس کاهش یابد، اما یک دولت دموکرات احتمالا افزایش هزینه های دفاعی را با رشد بودجه برنامه های داخلی همسان سازی خواهد کرد.
همچون همیشه سناتورها و نمایندگان بسیاری هستند که بر اساس شایعات منتشر شده در فهرست تصدی این سمت قرار دارند. اما حذف قانون گذاران دموکرات از کنگره ای که احزاب در آن از چنین برتری شکننده ای برخوردارند، برای گرفتن رای اعتماد وزرای هریس اقدامی پرریسک خواهد بود. با توجه به تمام این ملاحظات از میان گزینه های تصدی سمت وزارت دفاع می توان به این افراد اشاره کرد:
کریستین ورموث
ورموث از زمان دولت اوباما به صورت مداوم به پنتاگون رفت و آمد داشته و به عنوان برترین غیرنظامی ارتش آمریکا در سمت های سطح بالای سیاسی با مسائل جدی استخدامی و نوسازی تسلیحات سرو کار داشته است. چنین تجربه ای به او فهمی عمیق از سطوح مختلف بروکراسی پنتاگون بخشیده و در حالی که پس از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، ایالات متحده از کیف حمایت کرده او را در جریان تحولات حفظ نموده است. ارتش آمریکا در زمره بزرگترین اهدا کنندگان مهمات و تجهیزات نظامی به اوکراین بوده و فرماندهان ارتش این کشور را وادار کرده تا طرح هایی را برای جایگزین ساختن آن تجهیزات و تزریق پول بیشتر به صنعت دفاعی ارائه کنند؛ موضوعی که پنتاگون نیز مشتاق انجام آن است.
میشله فلورنوی
فلورنوی یک نام شناخته شده در میان حلقه های امنیت داخلی آمریکاست و یکی از نامزدهای مدیریت پنتاگون در دوران نامزدهای دموکرات قبلی از جمله بایدن و هیلاری کلینتون بوده است. تجربه وی به عنوان رئیس سابق بخش سیاست گذاری پنتاگون یک گزینه باتجربه را اختیار هریس قرار می دهد. ارتباطات فلورنوی با رهبران دو حزب نیز می تواند او را به یک گزینه قابل تایید برای هریس تبدیل نماید. اما نظرات جنگ طلبانه وی در دوران مسئولیتش می تواند مانع از قرار گرفتن او در فهرست نهایی هریس شود، همانگونه که این اتفاق در دولت بایدن نیز رخ داد. برای مثال فلورنوی و بایدن در دولت اوباما با هم درگیر شدند زیرا او به دنبال گسترش ماموریت های مقابله با شورشیان در افغانستان بود.
روابط فلورنوی با شرکت های دفاعی از طریق شرکت مشاوره اش، وست اگزک نیز می تواند موجب برانگیختن مخالفت هایی در میان برخی دموکرات ها شود که قبلا بایدن را تحت فشار قرار داده بودند تا صنعت دفاعی را از تصمیم گیری های پرسنلی دور نگه دارد.
آدام اسمیت
اسمیت نزدیک ۱۴ سال به عنوان رئیس یا عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا خدمت کرده است. او به هیچ عنوان نامی آشنا در این بخش نیست اما شانس این دموکرات ایالت واشنگتن ممکن است با انتخاب هریس افزایش یابد زیرا اسمیت از سابقه امنیت ملی هریس دفاع وقبل از کاندیداتوری وی استدلال کرده بود که معاون رئیس جمهور می تواند گزینه قابلی برای ریاست جمهوری باشد.
اسمیت از جمله شناخته ترین و اولین دموکرات هایی بود که پس از نمایش فاجعه بار جو بایدن در مناظره با ترامپ خواستار کنار کشیدن او شد و استدلال نمود که هریس گزینه بسیار بهتری برای حزب خواهد بود.
اسمیت به عنوان یک منتقد همیشگی سیاست های راست گرایانه در کنگره روابط کاری قوی ای با جمهوری خواهان در مجلس نمایندگان و سنا ایجاد کرده است. اسمیت وقتی اخیرا گفت که دولت هریس باید بیش از دولت بایدن برای رساندن تکنولوژی های جدید به دست سربازان آمریکایی تلاش نماید احتمالا پیش بینی می کرد که یکی از اولویت های اصلی برای انتصاب به عنوان وزیر دفاع باشد.