اقتصادی

چالش‌های واردات مرغ گوشتی و ضرورت شفاف‌سازی در اجرای طرح آرین – هشت صبح

به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :

به گزارش خبرگزاری مهر، یازدهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی احیا و ارتقا مرغ لاین آرین» برگزار شد. در این نشست کارشناسان و مسئولان بر ضرورت جایگزینی تدریجی سویه آرین در بازار گوشت مرغ، تاکید کردند و اقدامات دولت در این زمینه طی سال‌های اخیر را ارزیابی کردند. همچنین الزامات و اقدامات لازم برای تحقق سهم ۲۰ درصدی سویه آرین در بازار گوشت مرغ با توجه به هدف‌گذاری برنامه هفتم پیشرفت پیشنهاد و ارائه شد.

در این نشست فرزاد طلاکش، دبیر فدراسیون طیور ایران گفت: ابتدا به اشتباه، موضوع تحریم به عنوان عامل اصلی مشکلات مطرح شد، در حالی که علت واقعی عدم واردات مرغ گوشتی، محدودیت‌های ناشی از دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا بود. همچنین، مسیر اجرایی دستور احیای لاین آرین نیز با اشکالاتی مواجه است و محرمانه تلقی کردن آن توجیهی ندارد. لازم است با برقراری گفتمانی سازنده، از بروز نافرمانی در اجرا جلوگیری شود.

دبیر فدراسیون طیور ایران گفت: نکته حائز اهمیت دیگر، عدم تعیین متولی مشخص برای فرماندهی توسعه لاین آرین است. در حال حاضر، کمیسیون زیربنایی دولت از طریق شرکتی داخلی اقداماتی را در این زمینه انجام می‌دهد و همزمان، شورای عالی امنیت ملی (شعام) نیز در تلاش برای توسعه آرین است. این وظیفه باید منحصراً به وزارت جهاد کشاورزی محول شود، چرا که این مسئله ناشی از ضعف مدیریت است و وزارت جهاد باید در این زمینه اقتدار لازم را کسب کند. با وجود تخصیص یک میلیارد دلار بودجه برای احیای آرین، پیشرفت چشمگیری حاصل نشده است.

طلاکش گفت: هیچ‌کس منکر پتانسیل اقتصادی شدن سویه آرین نیست و این امر باید در اولویت قرار گیرد. دولت موظف به احیای لاین آرین به عنوان یک فعالیت تحقیقاتی است، اما متأسفانه به جای تمرکز بر تحقیق، تکثیر بی‌رویه این لاین صورت گرفته است. این اقدام منجر به افزایش دور زدن مرغدارها شده و دولت را وادار به چشم‌پوشی از تخلفات کرده است.

وی افزود: نتیجه این سوءمدیریت، افزایش اجبار به واردات نهاده‌های دامی و کاهش بهره‌وری در تبدیل نهاده به گوشت شده است.

دبیر فدراسیون طیور ایران تصریح کرد: به جای تمرکز بر تحریم و محدودیت، باید با رویکردی جامع به تکمیل زنجیره ارزش صنعت مرغداری در کشور بپردازیم. در این راستا، مرغ آرین به عنوان یک ظرفیت ملی، نیازمند برندسازی تجاری است تا بتواند به طور سالم در بازار رقابت کند.

وی یادآور شد: اجرای سیاست‌های غلط جوجه‌ریزی متناظر با سویه آرین، نه تنها به این سویه آسیب می‌زند بلکه باعث بدنام شدن آن و جلوگیری از رقابت سالم با سایر سویه‌ها می‌شود. باید از این رویکرد پرهیز کرده و به جای آن، به دنبال ایجاد شرایط رقابتی عادلانه باشیم.

طلاکش گفت: تأکید بر واردات تخم مرغ نطفه‌دار، ناشی از اشتباه در سیاست‌گذاری مرغ آرین است. تکلیف دبیرخانه شعام برای جلوگیری از واردات جوجه اجداد، در کنار رهاسازی تحقیق و توسعه و مشکلات اجرایی در لایه اجداد این سویه، باعث ایجاد چالش در بازار و صنعت شد که نتیجه آن، واردات تخم مرغ نطفه‌دار بود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا