تیتر یک

می‌توان با ترامپ از طریق لابی‌های مختلف گفتگو کرد / می شود از مسیر سعودی، روسیه و ژاپن وارد شد و روابط را با آمریکای ترامپ بهبود بخشید / باید به راهبرد مشخصی درمورد واشنگتن برسیم / وقتی زمینه ای برای عبور از بحران پیش می آید، باید از آن استقبال کرد

به گزارش هشت صبح و به نقل از انتخاب :

در ایران شاید با تغییر رئیس جمهور امریکا سیاست‌های کلان در قبال واشنگتن چندان تغییر نکند، اما در آمریکا با تغییر رئیس جمهور ممکن است سیاست این کشور حتی در مورد متحدانش هم عوض شود.

 

علی ماجدی، دیپلمات سابق، درباره راهبرد مطلوب در مواجهه با ترامپ به «انتخاب» گفت: وقتی دوستان نمی‌خواهند با آمریکا ارتباط داشته باشند، چه فرقی می‌کند ترامپ رئیس جمهور باشد یا هریس؟ اول باید اصل قضیه را پذیرفت. وقتی ما می‌گوییم تفاوتی در آمریکا نیست و خواهان ارتباط با آمریکا نیستیم، شکل مطلوب ارتباط چیست؟ زمانی رئیس جمهور آمریکا برای ما متفاوت می‌شود که بخواهیم اصل ارتباط را مورد پذیرش قرار دهیم. ما بار‌ها فرصت داشتیم با آمریکا مذاکره کنیم.

 

وی اضافه کرد؛ : با روی کار آمدن ترامپ و تجربه‌ی به هم زدن برجام، چه باید بکنیم؟ کشور یک راهبرد مشخصی درباره آمریکا باید داشته باشد. وقتی هیچ راهبردی وجود ندارد، پیشنهادات ما هم نتیجه‌ای نمی‌دهد. 

 

ماجدی در رابطه با راهکار مذاکره با ترامپ بیان کرد: باید از وزیرخارجه بپرسید واقعاً برایشان فرقی نمی‌کند چه کسی در آمریکا رئیس جمهور است؟ می‌توان با هرکدام از روسای جمهور آمریکا گفتگو کرد. ترامپ یک آدمی است که درست است که از حزب جمهوری خواه آمده اما تصمیمات شخصی می‌گیرد. او با احزاب خیلی هماهنگ نیست. قاعدتاً با چنین فردی می‌توان از طریق لابی‌های مختلف گفتگو کرد. مثلاً در ژاپن رابطه‌ی بهتری با جمهوری خواهان وجود دارد، از آن طریق می‌توان وارد شد و راهی پیدا کرد تا اگر رابطه هم برقرار نشود، خود را از این وضعیت خارج کنیم. 

 

ماجدی تصریح کرد: باید ببینیم ترامپ در آن ۴ سال با کدام کشور‌ها رابطه‌ی نزدیک‌تری داشته است. اگر مذاکره مستقیم هم نمی‌خواهیم، باید از طریق این کشور‌ها وارد شویم. ما فرصت مذاکره مستقیم داشتیم اما عمل نکردند. 

 

وی درباره کشور‌های مؤثر در بهبود روابط ایران و آمریکا گفت: عربستان در بهبود مسیر ارتباطی ایران و غرب می‌تواند مؤثر باشد. ژاپنی‌ها هم راحت‌تر با جمهوری خواهان بهتر کار می‌کنند. روسیه هم رابطه‌ی خوبی با ترامپ دارد. عربستان و روسیه و ژاپن می‌توانند مقداری وضعیت روابط را بهتر کنند. 

 

این دیپلمات بازنشسته در رابطه با فرصت سوزی‌ها در دوران بایدن برای مذاکره اظهار داشت: در زمان جو بایدن فرصت‌هایی داشتیم که گفتگو کنیم. آن‌ها گفتند ترامپ اشتباه کرده که از برجام خارج شده و در اولین سال انتخابات گفته شد که سیگنال‌هایی رسیده است. ما وقتی چنین فرصتی را در دولت سیزدهم از دست دادیم، چگونه دنبال فرصت جدید بگردیم؟ دیپلماسی همیشه روی یک پاشنه نمی‌چرخد. وقتی یک زمینه برای عبور از بحران وجود دارد، باید از آن استقبال کرد.

 

سفیر سابق ایران در آلمان گفت مسأله‌ی ایران و آمریکا باید از تلخی فعلی خود خارج شود. در زمان اوباما این تلخی کم شد اما ترامپ آن را سخت‌تر کرد. محصول گذشته‌ای که ما با ترامپ داشتیم خروج از برجام و بهبود روابط اسراییل با عربستان سعودی بوده است. 

 

ماجدی درباره تأثیر پیروزی ترامپ بر تحولات خاورمیانه گفت: وقایعی که در منطقه رخ داده تماماً به ضرر ما بوده است. جنگ خاورمیانه میان لبنان و اسراییل و غزه، شرایط جدیدی است که با توجه به روی کارآمدن ترامپ، باید بازتعریف شود. باید چند سناریو دقیق تعیین شود و نسبت به انتفاع کشور، مذاکره را شروع کنیم. بدون تردید ما از نظر نظامی باید قوی شویم اما در کنار تجهیزات نظامی، باید وضعیت سیاسی و اقتصادی خود را هم تغییر دهیم. نکته اساسی اینجاست که شرایط اقتصادی و سیاسی خود را با ترامپ چگونه بهبود بخشیم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا