مذاکره نباید منجر به معطل کردن اقتصاد کشور شود – هشت صبح

به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :
مسعود براتی از کارشناسان حوزه تحریم در برنامه ثریا گفت: با توجه به تجربیاتی که کشور در گذشته و در حوزه مذاکرات و توافق دارد، این گفتگو ها یک مرحله جدیدی ست هر چند که شبیه این را در گذشته هم داشتیم اما تفاوتهایی با آن دارد. سطح مذاکرات در سطح وزیر خارجه است که در گذشته اینطور نبوده و مشخص هم هست یا دست کم اینطور به نظر میرسد که برجام مبنای مذاکرات نیست چون نه طرف ایرانی و نه آمریکایی آن را مبنا قرار ندادهاند و همه چیز ظاهراً حول محور هستهای است.
مذاکره راهکار اصلی مشکلات کشور نیست
وی همچنین افزود: شکل مذاکره تغییر کرده و باید حتماً به آن توجه کرد هر چند که هنوز اطلاعات زیادی هم از روند مذاکرات منتشر نشده و باید منتظر بمانیم تا بشود در مورد نتیجه هم ارزیابی کرد اما آنچه که معلوم است این است که تجربه برای ما این را روشن کرده که مذاکره آنقدر که برخی هم تصورشان این است و هم تلاش میکنند که این تصور را برای دیگران هم ترسیم کنند، محل تکیه یا راهکار اصلی که بخواهد مشکلات کشور را حل کند نیست یعنی حداقل از سال ٩٢ تا به الان این را نشان داده که نمیتواند و ما هم باید مذاکره را در حد خودش و با نگاه واقع بینانه دنبال کنیم و نه توقع بیش از اندازه داشته باشیم. از طرفی باز هم تجربه نشان داده که اتفاقاً ما با درایت میتوانیم مسائل را حل کنیم و حتماً باید امروز هوشیار باشیم که خروجی مذاکرات چه خواهد شد هر چند که فعلاً بازتاب آن، حاکی از رضایت دو طرف بوده.
اجتماعی شدن مذاکره، کشور را آسیب پذیر میکند
مسعود براتی ادامه داد: از ٩٢ به این طرف و تا الان ما یک مفهوم جدیدی را داریم به اسم اجتماعی شدن مذاکره و یا شرطی شدن جامعه به این معنا که خب مذاکره و توافق در سیاست خارجی یک امر تخصصی در جای خودش است و تا زمانی هم که در این جایگاه تخصصی خودش هست زیاد محل توجه نیست ولی زمانی که میآید و تبدیل میشود به یک مقوله اجتماعی حتماً در جامعه مورد توجه قرار میگیرد، یارگیری و جبهه بندی میشود. خب این اتفاق برای مذاکره آن هم مذاکرهای که نگاه طرف ایرانی عموماً این بوده که برود رفع تحریم را به دست بیاورد چرا چون این رفع تلقی اش این است که موانع اقتصادی کشور را رفع میکند باعث میشود که کشور آسیب پذیر تر شود. همین الان هم ما واکنش بازار را میبینیم ولی اگر مذاکره بخواهد به چالش کشیده شود چه؟! خب معلوم است که مذاکره همیشه هم با سلام و صلوات نیست و چالشهایی هم دارد. در این موقع آن طرفی برنده است که فشار اجتماعی پشت سرش نباشد. چه بخواهیم و چه نه امروز طرف ایرانی کار سختی دارد و همیشه نگران است که از میز مذاکره خبر بدی مخابره نشود چرا چون وضعیت جامعه یک وضعیت حساس و شرطی ست که منتظر خبر خوب است. ما حتی در یک بازده ای در کشور بحث معطل شدن اقتصاد را داشتیم یعنی همان ٩٢ تا ٩۵ که حتی بعد از خروج آمریکا ما منتظر اروپاییها بودیم که ببینیم خب کی به ثبات میرسیم و چه میشود.
آیا بخاطر فناوری هستهای تحریم شدیم؟!
براتی توضیح داد: یک ظلم خاصی نسبت به فناوری هستهای شده که اصلاً همه این تحریمها و جنگ اقتصادی بخاطر این بوده که حتی میگفتند در مذاکره قبل که این جاه طلبی شما بوده و باید کلاً آن را بگذارید کنار! در حالی که تحریمهای اولیه آمریکا علیه ما عمدتاً از اول انقلاب بوده از جمله تحریم سرمایه گذاری آنها در ایران. حالا در این روزها یک خبری منتشر شده که قرار است هزاران میلیارد دلار در ایران توسط آمریکا سرمایه گذاری شود خب این خبر اصلاً با ساختار تحریمهای آمریکا علیه ما همخوانی ندارد و معلوم است که این انتظار غیر واقعی ست. بخش بزرگی از رفع تحریمها مشروط به کنگره است که باید از نظر حقوقی تأیید بشود و اینها صرفاً دست دولت آمریکا نیست. ما برچسبهای مختلفی امروز در فهرست تحریمها داریم که اصلاً چیزی بنام تحریمهای هستهای وجود ندارد بلکه مربوط به امکان اشاعه سلاح هستهای، تروریسم، سپاه، برنامه موشکی و … است. ما باید اتهام زدایی کنیم از برنامه هستهای به لحاظ تحریمها آن هم از منظر خود اسناد تحریمی که اصلاً بخش زیادی از این تحریمها با برچسب تروریستی اعمال شده و نباید تصور شود که حتی اگر در بخش هستهای امتیازهایی بدهیم معنی اش این است که تحریمها کامل رفع میشود.
دغدغه مردم امروز در مواجهه با تحریم چیست؟!
مسعود براتی در این باره گفت: آنها میخواهند اثر آن را در زندگی خودشان به صفر برسانند و این دغدغه جدی و به حق را از دولت و حاکمیت دارند. ما چالشی که داریم و آن چیزی که باعث شده مردم فکر کنند راه نجات همین مذاکره است به خاطر اتفاقاتی ست که در حوزه ارز و… افتاده. امروز مهمترین ابزار دیپلماسی ترامپ به کارگیری جنگ روانی و نظامی ست. متأسفانه امروز بازار ارز ایران منطبق با سیاستهای نظام نیست. تجربه و دانش ما امروز میگوید که در این منازعه باید مراقب بود که خطا نکنیم. ما یک بحثی را اواخر دولت شهید رئیسی داشتیم که اساسش این بود که مهمترین اولویتها برای به صفر رساندن تأثیر تحریم بر زندگی مردم، توسعه و اجرای طرحهای تحریم ناپذیر است که یک نمونه اش هاب شدن ایران در زمینه مواد غذایی در مسیر کریدور شمال به جنوب است. ما با پیوند دادن نیازهای راهبردی خود با کشورهای همسوی خودمان میتوانیم این تأثیرپذیری را به حداقل برسانیم.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب از ١٩ بهمن تا به حالا حداقل سه بار تاکید کردند که موضع ما روشن است و این فضای نیازمندی کشور به مذاکراتِ بی چون و چرا را نفی کردند. امروز این بحث مطرح شده که یک قابلیتی شاید در مذاکرات وجود داشته باشد و این درخواست دولت است و رهبری با آن موافقت کردند. درخواست دکتر پزشکیان این بود که ما موافق این هستیم و چیز عجیبی هم نیست است اجازه دادن رهبر به رئیس جمهور. حرف رهبری مبتنی بر حقیقت است که حتی مذاکرات آن چیزی نیست که تمام مشکلات ما را حل کند بلکه کشور نباید معطل مذاکره بماند. دولت برای اداره کشور باید آرایش جدی تری بگیرد و موضوعات واقعی کشور را پیگیری کند. کشور در اولین هفتههای سال با بحث مذاکره روبرو شده و شاید تطابقی هم با اقتصاد مقاومتی کشور نداشته باشد که کاش این مذاکرات برای تخلفات بانکها و مشکلات اقتصادی داخلی هم گذاشته میشد.