اقتصادی

قیمت نفت به اوج خود در ۵۰ روز اخیر رسید؛ عوامل پشت پرده‌ای که به آن دامن می‌زنند؛ کدامند؟

به گزارش هشت صبح و به نقل از انتخاب :

یورونیوز: قیمت‌های آتی نفت خام در روز جمعه ۲۱ ژوئن (۱ تیر) تغییر چندانی نداشتند، اما به دلیل بروز نشانه‌هایی از افزایش تقاضا و همچنین کاهش ذخایر بزرگترین کشور مصرف کننده نفت جهان یعنی ایالات متحده آمریکا؛ قیمت‌ها برای دومین هفته متوالی شاهد یک روند افزایشی است.

 

بهای معاملات آتی نفت پایه برنت برای تسویه در ماه اوت پس از یک افزایش ۰.۸ درصدی، در نهایت تا ساعت ۳:۵۶ به وقت گرینویچ با ۱۵ سنت کاهش، به ۸۵ دلار و ۵۶ سنت در هر بشکه رسید.

 

قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز برای تحویل در ماه اوت با ۱۴ سنت کاهش به ۸۱  دلار و ۱۵ سنت در هر بشکه رسید. قراردادهای آتی برای تسویه در ماه ژوئیه نیز روی ۸۲  دلار و ۱۲ سنت در هر بشکه بسته شد که ۰.۷ درصد افزایش داشت.

 

 اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که قیمت‌ها از ابتدای ماه جاری میلادی حدود ۵ درصد افزایش یافته و به بالاترین سطح در بیش از ۷ هفته گذشته رسیده است.

 

تحلیلگران موسسه مالی سیتی در یادداشتی پیش‌بینی کردند که عوامل متعددی از جمله «افزایش تقاضای فصلی، تجدید رویارویی بین اسرائیل و حزب‌الله و شروع فصل طوفان می‌تواند قدرت قیمت‌ها را تا آخر تابستان در همین حد حفظ کند.»

 

کاهش بیش از حد انتظار ذخایر نفت خام آمریکا

 

بر اساس داده‌های دولت ایالات متحده که روز پنجشنبه منتشر شد، کل نفت عرضه شده به بازار که در واقع بیانگر تقاضای این کشور نیز می‌تواند باشد، از ۱.۹ میلیون بشکه در روز به ۲۱.۱ میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.

 

 داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) نشان می دهد که ذخایر نفت خام ایالات متحده در هفته منتهی به ۱۴ ژوئن (۲۵ خرداد) با ۲.۵ میلیون بشکه کاهش به ۴۵۷.۱ میلیون بشکه رسیده است و این در حالی است که تحلیلگران فقط کاهش ۲.۲ میلیون بشکه‌ای را پیش‌بینی کرده بودند.

 

بر اساس این داده‌ها،، ذخایر بنزین با ۲.۳ میلیون بشکه کاهش به ۲۳۱.۱ میلیون بشکه رسیده است. این کاهش با انتظارات تحلیلگران که افزایش ۶۰۰ هزار بشکه‌ای ذخایر بنزین را برای آن دوره پیش بینی کرده بودند، نیز کاملا در تضاد است.

 

پیش‌بینی رشد تقاضا در کشورهای دیگر

 

تحلیلگران معتقدند که «علائم تقاضای بیشتر در آسیا نیز بار روانی بازار را تقویت کرده است. پالایشگاه‌های نفت در آسیا در حال راه‌اندازی مجدد ظرفیت‌هایی هستند که قبلاً غیرفعال بوده و به دلیل تعمیر و نگهداری موقتاً تعطیل شده بودند.»

 

از طرفی، داده های منتشر شده در روز جمعه نشان می‌دهد که قیمت‌های اصلی مصرف کننده در ژاپن در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۲.۵ درصد افزایش یافته است. این افزایش نرخ تورم نشان می‌دهد که بانک مرکزی ژاپن احتمالاً در آینده نزدیک برنامه‌هایی برای افزایش نرخ بهره خواهد داشت.

 

علاوه بر این‌ها، انتشار آمارهای اقتصادی ایالات متحده در روز پنجشنبه حاکی از کاهش آمار بیکاری در آمریکا بود، همین امر ممکن است فدرال رزرو آمریکا را در تصمیم گیری در برابر افزایش نرخ بهره تحت تاثیر قرار دهد.

به طور معمول، نرخ های بهره بالاتر می تواند رشد اقتصادی را محدود کند که به نوبه خود باعث کاهش تقاضا برای نفت می شود. بنابراین، پیش‌بینی نرخ‌های بهره ثابت می‌توانست به کاهش انتظارات برای مصرف نفت و در نتیجه قیمت نفت کمک کند.

 

تنش‌ها در خاورمیانه و سخنرانی سید حسن نصرالله

 

تنش‌ها در خاورمیانه در روزهای اخیر دوباره افزایش یافته است که به خودی خود عاملی است که اغلب بر قیمت نفت خام تأثیر می گذارد.

 

درگیری‌ها بین ارتش اسرائیل و حزب الله لبنان همزمان با ادامه حمله مرگبار اسرائیل به نوار غزه، تشدید شده است.

 

سید حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان روز چهارشنبه ۱۹ ژوئن (۳۰ خرداد) در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که «در صورت وقوع یک جنگ گسترده‌تر، هیچ مکانی در اسرائیل در برابر موشک‌ها و پهپادهای [حزب‌الله] امن نخواهد بود.»

 

نصرالله افزود: اسرائیل «می‌داند که آنچه در دریای مدیترانه در انتظارش است بسیار بزرگ است… و در مواجهه با نبردی به این بزرگی، می‌داند که این بار باید در زمین، هوا و دریا منتظر ما باشد.»

 

 این در حالی است که حملات ادامه‌دار گروه حوثی‌های یمن (انصارالله) در دریای سرخ همچنان بر امنیت دریانوردی در جهان سایه افکنده و نرخ بیمه و حمل‌ونقل دریایی را بالا برده است. بر اساس گزارش جدید آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا که روز پنج‌شنبه ۱۳ ژوئن (۲۴ خرداد) منتشر شد، حملات حوثی ها در دریای سرخ بر منافع ۶۵ کشور و ۲۹ شرکت بزرگ انرژی و کشتیرانی تأثیر گذاشته است.

 

اختلاف نظر در مورد چشم‌انداز آینده تقاضای جهانی نفت

 

افزایش اخیر قیمت نفت همزمان با اختلاف نظر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) درباره چشم‌انداز آینده تقاضای جهانی نفت است.

 

آژانس بین‌المللی انرژی هفته گذشته پیش بینی کرد که تقاضا برای نفت تا سال ۲۰۲۹ به اوج خواهد رسید. این نهاد نظارتی انرژی قبل‌تر از آن هم پیش‌بینی کرده است که ظرفیت نفت خام مازاد پمپاژ شده با توجه به کاهش رشد تقاضا و افزایش عرضه‌، تا پایان دهه جاری میلادی به میزانی قابل توجه افزایش خواهد یافت.

 

در پاسخ، اوپک یک روز پس از آن اعلام کرد که برخی از سیاست‌های کاهش‌ تولید خود را که قبلاً در واکنش به رقابت با تولیدکنندگان آمریکایی بر سر سهم بازار انجام شده بود، را لغو خواهد کرد.

 

اوپک پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی را به‌عنوان «تفسیر خطرناک» مورد انتقاد قرار داد و معتقد بود این قبیل اظهارات تنها نوسانات بازار را افزایش می‌دهد.

 

مشخص نیست که دیدگاه چه کسی دقیق‌تر است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا