قطعی برق نه تنها باعث خراب شدن خمیر نانوایان شده، بلکه از سوی سامانه به علت تراکنشهای نامتعارف، متهم به تخلف شدهاند/ در یک روز ممکن است ۳ تا ۴ کیسه آرد به علت خاموشیها از بین برود/ دولت آرد ۴ نرخی را باید تک نرخی کند؛ الان هر کیسه آرد از ۵۰ هزار تا ۱ میلیون و ۲۰۰ تومان نوسان دارد

در روزهای اخیر شاهد اعتراض نانوایان در نقاط مختلف کشور بودهایم. نانواها معتقدند که قطع برق باعث زیان جدی به آنها میشود و هزینه تولید هم در سال ۱۴۰۴ بسیار بالا رفته است. رشد قیمت بیمه، قطع برق، عدم توزیع متناسب آرد و اخلالهای سامانههای مربوطه باعث ورشکستگی برخی از نانوایان شده است.
محمدرضا خواجه، عضو کمیته استاندارد آرد، نان و گندم کشور، درباره رابطه قطع برق و زیان نانواییها به «انتخاب» گفت: قطعی برق نه تنها باعث خراب شدن خمیر نانوایان شده، بلکه از سوی سامانه نیز به علت تراکنشهای نامتعارف محکوم و متهم به تخلف شدهاند. در یک روز ممکن است ۳ تا ۴ کیسه آرد به علت قطعی برق از بین برود. سامانهها اینطور برداشت میکنند که این حجم از آرد از چرخه خارج شده و یا کم فروشی صورت گرفته است.
وی درباره علت گرانی نان و هزینه تمام هر قرص نان گفت: گرانی نان به خاطر بی تدبیری دولت و عدم درک و تشخیص درست از وضعیت بازار است. دولت آرد ۴ نرخی را باید تک نرخی کند. الان هر کیسه آرد از کیسهای ۵۰ هزار تومان تا ۱ میلیون و دویست هزار تومان نوسان دارد. الان قیمت تمام شده نان تافتون با وزن ۲۰۰ گرم، نزدیک ۳ هزار و هفتصد تومان است، اما با اجبار دولت مجبورند به ۸۰۰ و ۱۲۰۰ تومان بفروشند. دولت هر سال با یک بهانه نرخ نان را در همینجا نگه داشته است. در دورههای مختلف، استانداران و دولتها به جای دادن نرخ سالیانه در جلسات خصوصی، توصیه میکردند که از وزن چانه بکاهید. من خودم در جلسهای بودم که یک استاندار این ادعا را کرد. این ایده باعث شده در هرمزگان وزن هر چانه به ۱۲۰ تا ۱۴۰ گرم برسد.
عضو کمیته استاندارد آرد، نان و گندم کشور درباره دلایل اعتراضات نانوایان در روزهای اخیر اظهار داشت: افزایش هزینهها و ثابت ماندن قیمت و افزایش حق بیمه نانواها از ۱ میلیون به ۵ میلیون دلایل دیگر اعتراضات است. الان یک نانوایی که سالانه ۶ میلیون هزینه بیمه برای ۴ نفر میداد از امسال باید ۲۰ میلیون بپردازد. در تحقیق اتاق اصناف تهران در ۱۴۰۲ میگویند نانواییها در نتیجهی کاهش سهمیه، نرخ ثابت و افزایش هزینه تولید، نانواییها ورشکست میشوند. الان نانواهای کشور به نان شب نیازمند شدهاند. وزارت کشور به جای اینکه سر سال نرخ نان را متناسب با نرخ تورم تنظیم کند، ۴ سال دیرتر این کار را میکند.
خواجه درباره اعتراض نانوایان به عملکرد سامانه نانینو گفت: سامانه نانینو میگوید که ما به صورت شناور به شما آرد میدهیم. در حالیکه اصلاً چنین اتفاقی نمیافتد و به صورت بی نظم به نانوا نان میدهند. در جلسات گفته میشود که باید نان و چانه را باید بشمارند. هر طرحی که میخواهند اجرا کنند باید نانوایان راضی باشند وگرنه شما شکست میخوردید. در محاسبات این آقایان یک کیسه آرد ۴۰ کیلو است، اما ۵ کیلو از آن هدررفت است. ۳ کیلو به خاطر افت وزن ناشی از رطوبت دهی گندم در آسیب است. دولت به آسیببان اجازه داده آردی که تحویل نانوا میدهد ۱۴.۲ آبزده شده باشد. وقتی میخواهند پوست گندم را بکنند، گندم را نم میدهند. وقتی در کیسه باز میشود ۲۵۰ گرم آخر کیسه میماند، هنگام پختن هم هدررفت ناشی از نوسان کیفی آرد داریم. مجموع این هدررفت ۵ کیلو است و یک کیسه آرد ۳۵ کیلو آن به درد نانوا میخورد. هر کیسه ۵۰ نان به نانوا میدهد، نانینو میگوید عدد چانه شما باید با عدد ما همخوانی داشته باشد. عدهای از مسئولین میگویند ۵۰ میلیون قرص نان در روز گم میشود در حالیکه نان گم نمیشود درهمین روند هدررفت، از بین میرود. از هر نانوا ۵۰۰ نان در روند این هدررفت اصلاً به پخت نمیرسد. سهمیه آرد نانواها را هم با این ترفندها را در نانینو کم میکنند. نانینو چندین ضربه به نانواهازده است. یکی از علت اعتراضات فعلی نانواها نیز همین است.