رویکرد شورای نگهبان همواره بر مشارکت مردم در انتخابات بوده، اما به دنبال عدول از قانون هم نیستیم / لایحه عفاف و حجاب به شورای نگهبان ارسال نشده و حتی در کمیسیون هم نهایی نشده است – تابناک

رویکرد شورای نگهبان همواره بر مشارکت مردم در انتخابات بوده اما به دنبال عدول از قانون هم نیستیم/لایحه عفاف و حجاب به شورای نگهبان ارسال نشده وحتی در کمیسیون هم نهایی نشده است

 

تابناک _ هادی طحان‌نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان، صبح امروز (شنبه ۴ شهریور ۱۴۰۲) در نشستی که با خبرنگاران و اصحاب رسانه داشت، به تشریح بررسی ۹ طرح و لایحه ارسالی از سوی مجلس شورای اسلامی و چهار اساسنامه ارسالی از سوی دولت در شورای نگهبان پرداخت.

وی نخست خبر داد که طرح تشکیل سازمان پدافند غیرعامل تایید شد و گفت: این طرح در مرحله قبل با ایرادات و ابهاماتی مواجه شده بود که با رفت و آمدهایی که بین شورای نگهبان و مجلس داشت و اصلاحاتی که در مجلس صورت گرفت، خلاف قانون اساسی و موازین شرع شناخته نشد و به تایید شورای نگهبان رسید.

سپس سخنگوی شورای نگهبان در خصوص لایحه موافقتنامه همکاری‌های امنیتی و انتظامی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت قرقیزستان نیز اظهار داشت: این لایحه تنها واجد اشکال استفاده از واژگان غیرفارسی طبق اصل ۱۵ قانون اساسی است.

دکتر طحان نظیف درباره لایحه تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای «قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان» هم عنوان کرد: نسبت به این لایحه، دو ابهام و یک اشکال قانون اساسی داریم؛ یک ابهام به حقوق مردم برمی‌گردد و لایحه باید دقیق نگاشته شود. در ماده ۸ این مصوبه هم عدم بیان ضابطه برای مودیانی که موضوع این قانون هستند، مغایر قانون اساسی است.

وی در ادامه از تایید اساسنامه سازمان هواپیمایی کشوری ارسالی از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران خبر داد و گفت: این اساسنامه خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد و تایید شد.

سخنگوی شورای نگهبان درباره طرح حمایت از گزارشگران فساد هم که در مرحله قبل با ابهامات و ایراداتی مواجه شده بود، گفت: با اصلاحاتی که مجلس شورای اسلامی انجام داد، تنها یک مورد جزئی مانده و اگر مجلس آن مورد را هم اصلاح کند، دوباره در شورای نگهبان بررسی خواهیم کرد. 

دکتر طحان‌نظیف در بخش دوم این نشست خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و ابتدا خبر داد که شورای نگهبان به سامانه ملی دسترسی آزاد به اطلاعات متصل شد.

وی سپس در پاسخ به پرسش خبرنگاری اظهار داشت: بررسی صلاحیت‌ها در انتخابات پیش روی، بنا به قانون جدید انتخابات انجام خواهد شد؛ هرچند در این موضوع تغییراتی در قانون جدید به وجود نیامده و تنها شرط پنج سال سابقه فعالیت در اجرایی، آموزشی، پزوهشی، قضایی در بخش‌‌های دولتی، عمومی و غیردولتی افزوده شده است.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگار «تابناک»، مبنی بر اینکه در نظرسنجی به عمل آمده از مخاطبان، دومین عامل برای افزایش در مشارکت در انتخابات _ پس از عامل بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی_ موضوع نگاه موسع شورای نگهبان در احراز صلاحیت هاست و این شورا در این زمینه برای انتخابات اسفندماه چگونه عمل خواهد کرد، گفت: البته درباره نظرسنجی نمی توان قطعی نظر داد، بلکه باید شرایط و نحوه انجام آن را مورد توجه قرار داد، زیرا ممکن است در نظرسنجی های دیگری عوامل دیگری نقش داشته و اتفاقا موضوع احراز صلاحیت ها در مراتب نخست نباشد لذا باید به شرایط انجام نظرسنجی هم توجه کرد، ولی کلا شورای نگهبان کمک به افزایش مشارکت در انتخابات را از وظایف خود می داند، ولی دنبال عدول از قانون هم نیستیم، زیرا باید قانون مبنا قرار گیرد، حال آنکه به طور کلی عوامل مختلفی در مشارکت مردم در انتخابات نقش دارند. رویکرد شورای نگهبان نیز همواره بر مشارکت مردم در انتخابات بوده اما این شورا طبق قانون عمل می‌کند و قانون معیار عمل این شوراست. اگر قانون در همه فرایندها مبنا باشد، ضامن انتخابات پرشور، سالم و رقابتی خواهیم بود.

دکتر طحان‌نظیف در پاسخ به سوال خبرنگاری این را هم عنوان کرد که اگر دخالت نمایندگان در انتصابات و امور اجرایی محرز باشد، در بررسی صلاحیت‌ها مدنظر قرار خواهد گرفت. صلاحیت‌های نمایندگی در قانون آمده و نباید چیزی به آن افزود یا کاست. اقداماتی که دخالت شناخته می‌شوند را باید تفکیک کرد. ممکن است برخی، پیگیری اجرای قانون و نظارت بر روند اجرا، برخی مشورت و برخی دخالت باشد که هر یک احکام خاص خود را دارد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره لایحه عفاف و حجاب هم گفت: این لایحه هنوز به شورای نگهبان ارسال و در کمیسیون تخصصی مجلس نیز نهایی نشده و هنوز برای زمان بندی اجرای آزمایشی در صحن علنی مجلس تصمیم گیری نشده است.

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص قانون شفافیت منابع مالی نامزدها هم این پاسخ را داد: طراحی سامانه در مورد اجرای قانون شفافیت منابع مالی نامزدها بر عهده وزارت کشور است. در جلساتی که با وزارت کشور داشتیم، تاکید کردیم که این قانون باید در انتخابات پیش‌رو اجرا شود. به نظر می‌رسد که تعداد نامزدهای انتخاباتی نیز نقشی در اجرای این قانون ندارد. این قانون، قانون جاری کشور است و باید در انتخابات پیش‌ روی مبنای عمل قرار گیرد.

دکتر طحان‌نظیف درباره پیش ثبت‌نام هم گفت: شورای نگهبان در فرآیند پاسخ به استعلامات افرادی که در مرحله پیش ثبت‌نام، نام‌نویسی کردند نقشی ندارد. افرادی که پاسخ استعلام‌هایشان مثبت شود از تاریخ ۲۷ مهر می‌توانند در مرحله اصلی به ثبت‌نام نهایی بپردازند.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران تاکید کرد: درب‌های شورای نگهبان برای گفت‌وگو با احزاب و شخصیت‌های سیاسی باز است. اگر آن‌ها نکته و مطلبی داشته باشند، آمادگی شنیدن آن مطالب را داریم. این موضوع در دوره‌های گذشته وجود داشته و در این دوره نیز استقبال می‌کنیم.

وی همچنین گفت: در بررسی صلاحیت‌ها ابتدا هیات‌های اجرایی، سپس هیات‌های نظارت و در نهایت شورای نگهبان اعلام نظر خواهند کرد.

سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به توهین به قرآن کریم در برخی از کشورهای اروپایی که موضوع سوال یکی از خبرنگاران بود هم گفت: توهین به قرآن کریم در استمرار سیاست‌های اسلام‌هراسی است. این اقدام بر خلاف قوانین بین المللی است. قرآن یکی از اصلی‌ترین منابع فقهی و شرعی است.

دکتر طحان‌نظیف در پاسخ به سوال انتخاباتی یکی دیگر از اصحاب رسانه هم اینگونه پاسخ داد: مقطع کنونی، زمان بررسی صلاحیت‌ها نیست. اکنون دستگاه‌ها باید مدارک بارگذاری شده را بررسی و به استعلامات افراد پاسخ دهند.

وی خاطرنشان کرد: ممکن است افرادی که در گذشته تایید شده‌اند، به دلیل اعمال و رفتاری که داشته‌اند، ردصلاحیت شوند. همچنین ممکن است کسانی که در گذشته تایید نشده باشند، اکنون با به دست آمدن اسناد و مدارکی تایید صلاحیت شوند؛ مثل اینکه فردی در گذشته حکم قضایی داشته و اکنون حکم برائت دریافت کرده باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا