دیدار ۳ ساعته رئیس‌جمهور

دیدار ۳ ساعته رئیس‌جمهور در بیست و پنجمین روز از مردادماه از مجموعه شرکت‌های دانش‌بنیان «پیشران» حاوی خبرهایی خوب برای شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ های کشور و هشدار به جریان‌هایی بود که در جهت توسعه بومی کشور در زمینه‌های مختلف سنگ‌اندازی کرده و یا اختلال ایجاد می‌کنند.

جریان هایی که طی ماههای اخیر محدودیت های علیه پلتفرم ها و سکوهای تولید داخلی ایجاد کرده اند.

آیت‌الله رئیسی که در بازدید از نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در جریان جزئیات فعالیت‌ها و تولیدات این نهادها در حوزه نوآوری، فناوری و علم آفرینی کشور قرار گرفت با تأکید بر حمایت دولت از فعالیت‌های دانش‌بنیان، اظهار داشت: نباید شرایط به‌گونه‌ای باشد که محقق و تولیدکننده‌ای بگوید برای محصول دانش‌بنیان خود که امکان تجاری‌سازی آن‌هم وجود دارد، بازاری ندارم اما درعین‌حال دستگاه‌های مختلف همان محصول را از خارج از کشور وارد کنند.

شاید منظور رئیس‌جمهور از این یادآوری که با هشدار «هرگز دستگاهی نباید این کار را انجام دهد» همراه بود تداخلاتی است که چهره‌های ذی‌نفوذ دولتی و شبه‌دولتی در این زمینه‌دارند.

این جریان‌ها علاوه بر تأثیر مستقیم بر بهره‌گیری از دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان به سدی در توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان در کشور تبدیل‌شده‌اند.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از این بازدید یک تذکر دیگر هم داد و سؤال کرد: چرا باید محصولی که در داخل با استانداردهای لازم تولیدشده، از خارج از کشور وارد شود؟

پاسخ رئیسی به پرسشی که حکایت از یک خلاء جدی است صریح بود و اظهارداشت: این جفا به تولید و تولیدکننده است لذا باقدرت جلوی این نوع اقدامات را می‌گیریم.

آیت‌الله رئیسی تأکید کرد: همه دستگاه‌های اجرایی کشور باقدرت و توان و با کنار گذاشتن بورکراسی اداری که عمدتا مانع است، کار را به نحوی دنبال کنند که هم متخصصین تشویق شوند و هم بتوانیم بهره‌وری را در کشور افزایش دهیم.

بررسی موانع و چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌های استارتاپی در کشور نشان‌دهنده وضعیتی است که می‌توان با توجه به نکاتی که رئیس‌جمهور به آن‌ها اشاره داشته در جهت اصلاح آن‌ها اقدام کرد.

علاوه بر موانع ساختاری و بوروکراتیکی که رئیس‌جمهور به آن‌ها اشاره‌کرده است شرکت‌های دانش‌بنیان طی سال‌های اخیر با یک مشکل بزرگ مواجه هستند. آن‌ها اولین رقیبشان دولت و نهادهای حاکمیتی است. نهادهایی که نقش اول خود را «تنظیم گری» یا رگلاتوری می‌دانند و نقش دومشان رقابت با شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌هایی است که متعلق به بخش خصوصی هستند.

وجوه بارز این عملکرد را می توان در رقابت سازمان صدا و سیما با شبکه نمایش خانگی مشاهده کرد. این همان چیزی است که برخلاف نظرات رئیس جمهور کشورمان در حال پیشرفت است و می رود تا بخشی از جامعه فرهنگی و هنری کشور را دچار مشکلاتی کند.

نامه نگاری ها اخیر ساترا و احساس تهدیدی که در شبکه نمایش خانگی کشور به وجود آمده است به غیر از مواردی که درباره صیانت از فرهنگ ملی و توجه به نگرانی های به جا و شایسته است و مورد توجه این بسترها نیز هست یکی از مصادیقی است که بر خلاف نظر رئیس جمهور در جهت حمایت از استارتاپ های پیشران و مولد تعبیر می شود.

«رقابت شرکت‌های دانش‌بنیان با چهره‌های دولتی و حاکمیتی مستقر در دولت» یکی دیگر از مواردی که ذیل اظهارات رئیس‌جمهور مستتر است. این جریان متشکل از افراد دارای مسئولیت مستقیم در بخش‌های اجرایی کشور است که ضمن اطلاع از نیازهای داخلی راه را بر جوانان می‌بندند تا منافعی که از قبل برای خود ایجاد کرده‌اند قطع نشود. رهبر انقلاب اسلامی پیش‌ازاین درباره این جریان هشدار داده بودند؛ در سالی که سال حضرت آیت‌الله خامنه‌ای از تولید ملی به‌عنوان امری مقدس و باارزش یادکردند و همه‌ آحاد و اقشار مردم را به تقویت آن به هر طریق ممکن دعوت کردند.

مقام معظم رهبری در بیانات خود در ابتدای سال ۹۶ در حرم مطهر رضوی که به‌نوعی نقشه راه سال را نیز ترسیم می‌نماید، با ذکر دو مسئله‌ مهم در تولید که عبارت بود از مسئله‌ واردات و مسئله‌ قاچاق، چنین فرمودند: «واردات کالاهایی که در داخل به‌قدر کافی تولید می‌شود، بایستی به‌صورت یک حرام شرعی و قانونی شناخته بشود».

ازآنجایی‌که دولت یکی از اصلی‌ترین مصرف‌کننده‌هاست و تنظیم گری نیز در دستان اوست مخاطب اصلی این راهنمایی صریح دولت‌ها بوده‌اند که لازم است در دولت مردمی هرچه سریع‌تر نسبت به تحقق آن اقدام شود.

راه سخت دولت در برابر مداخله کنندگان و اختلال ایجادکننده‌ها علیه شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها فقط محدود به مواردی که در بالا آمد نمی‌شود. باید به این دسته‌بندی «رقابت شرکت‌های دانش‌بنیان با چهره‌های بازنشسته دولتی» که اقدام به راه‌اندازی شرکت‌های صوری و یا رسمی به اسم دانش‌بنیان کرده‌اند را نیز اضافه کرد.

باز کردن پای شرکت‌های دست چندم خارجی به اسم دانش‌بنیان به کشور توسط مافیاهای شبه‌دولتی یکی از اقداماتی است که این جریان اخیر به آن اقدام می‌کنند.

مصمم به استفاده از روش‌های دانش‌بنیان در کشاورزی هستیم

آیت‌الله‌ سید ابراهیم رئیسی یک‌شنبه در حاشیه بازدید از نمایشگاه مجموعه شرکت‌های دانش‌بنیان «پیشران» با یادآوری نام‌گذاری شعار سال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان «سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» به ظرفیت‌های علمی کشور اشاره کرد و گفت: در ایران اقدامات فناورانه، نوآورانه و خلاقانه زیادی وجود دارد.

به گزارش ایرنا، آیت‌الله رئیسی مدیریت آب‌وخاک را در بخش کشاورزی مهم و ضروری دانست و خاطرنشان کرد: مشکلات کشاورزی با سخنرانی و بخشنامه حل نمی‌شود بلکه باید سازوکار ایجاد کشاورزی فناورانه مهیا شود. رئیس‌جمهور بر بومی‌سازی دانش آب‌رسانی زیرسطحی در کشور تأکید کرد و اظهار داشت: ضروری است این دانش قابل‌عرضه برای همه کشاورزان کشور باشد و دولت نیز در این زمینه خود را موظف به حمایت از اقدامات فناوری‌پایه و علم‌پایه می‌داند.

رئیس‌جمهور با ابراز خرسندی از بازدید از این نمایشگاه و تقدیر از تلاش متخصصین و صاحب‌نظران در حوزه‌های دانش‌بنیان تصریح کرد: این اقدامات می‌تواند برای کشور در زمینه‌های مختلف ازجمله کشاورزی و صنایع گره‌گشا باشد و محصولات و توانایی‌های آن‌ها در دستگاه‌های کشور مورد بهره‌برداری قرار گیرد. آیت‌الله رئیسی با طرح این پرسش که آیا این میزان استفاده از آب در کشاورزی ضرورت دارد و آیا می‌توانیم محصول کشاورزی ارائه دهیم که نیاز به استفاده از آب و هزینه کمتری داشته باشد، گفت: اقداماتی که توسط محققان این مجموعه انجام‌شده است هزینه را کاهش، بهره‌وری را افزایش و ارزش‌افزوده زیادی ایجاد می‌کند و جلوی خام‌فروشی را می‌گیرد و ما مصمم به حمایت و استفاده از آن‌ها هستیم.

رئیس‌جمهور با تأکید بر حمایت دولت از فعالیت‌های دانش‌بنیان، اظهار داشت: نباید شرایط به‌گونه‌ای باشد که محقق و تولیدکننده‌ای بگوید برای محصول دانش‌بنیان خود که امکان تجاری‌سازی آن‌هم وجود دارد، بازاری ندارم اما درعین‌حال دستگاه‌های مختلف همان محصول را از خارج از کشور وارد کنند. هرگز دستگاهی نباید این کار را انجام دهد.

آیت‌الله رئیسی افزود: چرا باید محصولی که در داخل با استانداردهای لازم تولیدشده، از خارج از کشور وارد شود، این جفا به تولید و تولیدکننده است لذا باقدرت جلوی این نوع اقدامات را می‌گیریم.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: همه دستگاه‌های اجرایی کشور باقدرت و توان و با کنار گذاشتن بوروکراسی اداری که عمدتا مانع است، کار را به نحوی دنبال کنند که هم متخصصین تشویق شوند و هم بتوانیم بهره‌وری را در کشور افزایش دهیم. آیت‌الله رئیسی در حاشیه بازدید از بخش‌های مختلف این نمایشگاه که بیش از سه ساعت به طول کشید، در گفت‌وگو با متخصصان، کارشناسان و مدیران مجموعه شرکت‌های دانش‌بنیان «پیشران» در جریان جزئیات فعالیت‌ها و تولیدات این نهاد نوآوری، فناوری و علم آفرینی کشور قرار گرفت.

بیش از ۵۰۰ نفر از نخبگان، متخصصین و استادان دانشگاه‌های کشور در رشته‌های مختلف فنی و تجربی و در قالب بیش از ۵۰ شرکت در مجموعه «پیشران» مشغول فعالیت هستند.

از مهم‌ترین دستاوردهای آن‌ها می‌توان به بومی‌سازی فناوری‌های کشاورزی هوشمند و پیشتاز، سیستم سیلاژ علوفه و یونجه تَر، فناوری‌های حوزه پزشکی فرد محور ازجمله کیت‌های تخصصی تعیین مسیر درمان سرطان بر اساس شبکه ژنی اختصاصی هر بیمار، آنتی‌بادی منوکلونال درمان سرطان، واکسن mRNA، غشاهای تصفیه آب و فاضلاب و فناوری‌های نوین تولیدمثل دام سبک و سنگین(IVF و IVM) اشاره کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا