دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: حکمرانی مردم محور، زمینهساز ظهور است/ رشد علم و فناوری به تنهایی کافی نیست، بلکه باید در حوزه معیشتی نیز بیشتر تلاش کنیم
ایرنا: دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه دولت باید تسهیل گر باشد، افزود: حکمرانی مردممحور زمینهساز ظهور است و باید مردم را در سیاستگذاری، تنظیمگری و تصدیگری مشارکت دهیم.
حجتالاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه در نشست تخصصی در پژوهشکده مهدویت و آیندهپژوهی و هسته علمی حکمرانی اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به اهمیت مفهوم «انتظار فرج» در اندیشه اسلامی، اظهار داشت: آنچه مهم است، این است که این انتظار، یک انتظار سازنده باشد. انتظار سازنده از ما میخواهد که از جدیدترین دستاوردها بهره برده و در حکمرانی، حضرت رسول اکرم (ص) را الگو قرار دهیم.
وی با انتقاد از تقلیل انتظار فرج به یک مفهوم صرفاً درونی و فردی، تصریح کرد: انتظار فرج، انتظار خرد است و نیازمند عمل دانسته و درونی است، اما صرفاً درونی نیست. عمل، یک کنش مبتنی بر منش است. انسانی که انتظار فرج را دارد، باید در عمل نشان دهد و این عمل، عمل امت است نه عمل فرد. منتظران واقعی کسانی هستند که هم در بُعد فردی و هم در بُعد اجتماعی به دنبال تغییر مثبت باشند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اهمیت عملیاتیسازی مفهوم انتظار فرج در عرصه حکمرانی، تأکید کرد: انتظار فرج تنها منحصر به شعار نیست، بلکه باید با لباس مقاومت، حکمرانی و فناوری در وضع موجود تغییر ایجاد کند. حکمرانی فناوری است که با سیاستگذاری و ارزیابی، به دنبال تغییر وضع موجود است و زمینهساز ظهور خواهد بود.
وی با اشاره به سیره پیامبران الهی، نگرش توحیدی را اولین و مهمترین بنیان این نوع حکمرانی دانست و گفت: در بررسی حکمرانی پیامبران در قرآن، از حضرت نوح (ع) تا رسول گرامی اسلام (ص)، این نگرش به وضوح قابل مشاهده است. اولین سورههای نازل شده بر پیامبر اکرم (ص) نیز مؤید همین نکته است. ما باید به مقام فنا برسیم و هستی خود را وابسته به خداوند بدانیم. تبدیل فنا الی الله، اساس حکمرانی توحیدی است.
حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه، حکمت را حاصل پیوند عقل و وحی دانست و افزود: عقل ما را به وحی سوق میدهد و این پیوند، اساس حکمرانی صحیح و زمینهساز ظهور است.
وی با تأکید بر اهمیت شناخت صحیح از انسان در حکمرانی، اظهار داشت: دنیای حکمرانی، دنیای هزارتو است و انتظار ظهور نیز انتظاری هزارتو است. در این میان، انسان و گرایشهای او نقشی تعیینکننده دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ولایت را فراتر از محبت، نصرت یا سلطنت دانست و تصریح کرد: ولایت در قرآن به معنای پیوند ناگسستنی است. وقتی پیوند ناگسستنی بین ولیّ و مقلّد شکل گرفت، محبت، نصرت و سلطنت هم به تبع آن حاصل میشود. ولایت، قطبنماست و مدل حکمرانی ولایی، یک شبکه از بالا به پایین است که محور آن ولی است که تجلی ولایت الهی است.
وی با اشاره به زنده بودن و حضور امام زمان (عج) در عالم، تأکید کرد که ولایت ایشان، اساس و مبنای حکمرانی زمینه ساز ظهور است.
حکمرانی زمینه ساز ظهور، مردم محور است
حجت الاسلام خسروپناه در ادامه به تشریح اصول حاکم بر این نوع حکمرانی پرداخت و با تأکید بر اصل «مردم محوری»، گفت: اگر میخواهیم سیاستگذاری، تنظیمگری، تصدیگری، نظارت و ارزیابی داشته باشیم، باید بدانیم که آیا دولت محوریم، بخش خصوصی محوریم یا مردم محوریم؟
وی با انتقاد از تصدیگری بیش از حد دولت در اقتصاد، خواستار تقویت نقش مردم و تعاونیها در این حوزه شد و گفت: متاسفانه بسیاری از فعالیتهایی که مردم میتوانند تصدیگری کنند، در اختیار دولت است. ۸۵ درصد اقتصاد در دست دولت است و تنها سهم ناچیزی به تعاونیها اختصاص یافته است. ما باید این وضعیت را تغییر دهیم و نقش مردم را در اقتصاد افزایش دهیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پایان سخنان خود، به تدوین کتابی با عنوان «حکمرانی حکمی ولایی» اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که با بهرهگیری از نظرات متخصصان و صاحبنظران، بتوان زمینه را برای تحقق حکمرانی ولایی مردمی فراهم کرد و با بهبود وضعیت معیشتی مردم، به زمینهسازی برای ظهور حضرت ولیعصر (عج) کمک کرد.
وی همچنین با اشاره به ضرورت توجه به حوزه معیشت مردم در کنار پیشرفتهای علمی و فناوری، تاکید کرد: رشد علم و فناوری به تنهایی کافی نیست، بلکه باید در حوزه معیشتی نیز بیشتر تلاش کنیم و برای حل مشکلات اقتصادی مردم راهکارهای عملی ارائه دهیم.