ثبات در مدیریت صنایع مهم به توسعهی کشور کمک میکند / مدیریت برخی از صنایع به علت ضعف عملکرد باید تغییر کند / برخی از صنایع مانند ذوب آهن هنوز با تکنولوژی شوروی کار میکنند/ تغییر به یکباره مدیران صنعتی، به ضرر کشور است
سهم خواهی از دولت پزشکیان در هر نقطه ادامه دارد، از مدیریت شرکت ها و وزارتخانه ها تا صنایع مهمی که این روزها چالش های اساسی از جمله ناترازی انرژی و تحریم را پشت سر می گذارند. در این بین برخی از صنایع به علت ضعف عملکرد و حضور برخی چهره های ناکارآمد در دولت قبل نیازمند تغییرات اساسی اند اما برخی از مجموعه ها نیز وجود دارند که تغییر مدیران آن در شرایط فعلی، نه از سر دلسوزی برای توسعه آن مجموعه، بلکه به جهت سهم خواهی از دولت است. از سوی دیگر صنایع خط سیر توسعه مشخصی را طی می کنند که مداخله در مسیر آن ها، منجر به چالش های اساسی خواهد شد.
بهمن آرمان، اقتصاددان، درباره لزوم ثبات در مدیریت برخی از صنایع مهم به «انتخاب» گفت: ثبات مدیریت بستگی به این دارد که مدیریت مجموعه چه اهدافی پیش رو دارد و آیا کارایی داشته است یا خیر؛ تغییر مدیریت اگر متأثر از این مسأله باشد، طبیعی است. اما در نقطهای مانند فولاد مبارکه، ثبات مدیریتی هم در ساخت آن و هم به کیفیت آن کمک کرده است. فولاد مبارکه ۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری را مدنظر دارد که برخی از آنها اجرایی شده و برخی هم در برنامه است. اگر با دو فولاد ساز قوی دیگر را یعنی فولاد خوزستان و ذوب آهن در نظر بگیریم، در آن دو مجموعه عملکردها قابل قبول نیست و ضرورت تغییر مدیریت در فولاد خوزستان و ذوب آهن احساس میشود چون دید توسعه محور در انجا حاکم نیست.
او افزود: مدیریت میانی این دو مجموعه نیز توانایی لازم را ندارد. طبیعی است که ما ثبات مدیریتی را در صنعت فولاد در فولاد مبارکه داشته باشیم، اما در سایر واحدهای فولادسازی ما، طبیعتا تغییر مدیریت میتواند تأثیرگذار باشد. در فولاد خراسان گویا دیدگاه توسعه محور قوی داریم، در سایر واحدها نیز چنین وضعیتی وجود دارد. در فولاد هرمزگان هم مدیریت توسعه گرا داریم اما تحریمها چالشهایی برای آنها به وجود آورده است.
وی در رابطه با عقب ماندن برخی از صنایع از تکنولوژی روز جهان بیان کرد: تکنولوژی یک پدیدهی سیال است؛ امروز به یک شکل است و فردا شکل دیگری دارد. اگر فرض کنید در واحدهای جدید فولادسازی ما که در هرمزگان و فولاد مبارکه در حال انجام هستند، براساس تکنولوژیهای روز عمل میکنند. در ذوب آهن شاهد تکنولوژیهای قدیمی و تولیدات قدیمی هستیم. مثلاً ریل تولیدی ذوب آهن، توان تحمل سرعتهای بالا را ندارد و طبیعی است که یکی از دلایل زیان دهی ذوب آهن اصفهان، مسألهی قدیمی بودن تکنولوژی آن است که به شوروی سابق تعلق دارد.
آرمان درباره اثرات منفی تغییرات یکباره مدیریت در صنایع گفت: تغییر به یکباره مدیران الزاما کار درستی نیست. وقتی در فولاد اسفراین کار میکردم، یکباره اعلام کردند مدیریت اینجا عوض شده است. تعویض مدیریت و جایگزینی آن با حضور یک استاد دانشگاه تجربه نداشت، ضربه بزرگی به کشور زد. ما آن موقع برنامه داشتیم تولید را به ۲۵۰ هزار تن برسانیم اما مدیریت جدید با مدیریت پروازی و …باعث شد الان که ۱۵ سال از آن زمان میگذرد، فولاد اسفراین نتواند به اهداف خود دست یابد.