توجه به قرآن و خانواده، از مسائل مهم امروز است/تصویری که آنها از ایران ارائه میدهند تصویر واقعی نیست/۳۵۰۰ لوح دوره هخامنشی به کشور بازگشت – تابناک
تابناک _ رئیس جمهور گفت: در دیدارها و نشستهای انجام شده در جریان سفر به نیویورک، ضمن تبیین مواضع و تلاش برای تامین ارزشها و منافع کشور، برای طرفهای گفت وگوی خود تشریح کردیم که جمهوری اسلامی با تکیه بر دستاوردها و تاکید بر ارزشهای خود به دنبال گسترش همکاری با همه کشورهای دنیاست.
سید ابراهیم رئیسی، عصر پنجشنبه در بدو ورود به کشور در بازگشت از سفر چهار روزه پرکار به نیویورک، طی نشست خبری در تشریح نتایج و دستاوردهای این سفر با بیان اینکه شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل زمینهای برای گسترش ارتباطات و تبین مواضع جمهوری اسلامی ایران است، افزود: در نشستها و برنامههایی که در این سفر داشتیم، دو موضوع مهم و محوری تبیین مواضع و تامین ارزشها و منافع ایران اسلامی مورد توجه قرار گرفت.
رئیس جمهور ارزشهای نظام جمهوری اسلامی را در عداد منافع نظام و انقلاب اسلامی دانست و افزود: کسانی که به ارزشها توجه نمیکنند، گاهی خود را در جهت حفظ منافع دیگران قرار میدهند، لذا حفظ ارزشها برای ما مهم است. توجه به قرآن که هویت ماست و توجه به خانواده، از مسائل مهم و بشریت امروز است که باید مورد توجه همگان قرار گیرد.
رئیسی با اشاره به برگزاری ۲۰ نشست و دیدار با رسانهها، نخبگان و سیاسیون در این سفر اظهار داشت: در دیدارهایی که با سران کشورها و سیاسیون و نخبگان داشتیم، یکی از مسائل مهم مورد توجه ما توسعه ارتباطات تجاری و اقتصادی ایران با دیگر کشورها و سازمانهای منطقهای و فرامنطقهای بود.
رئیس جمهور تصریح کرد: در این دیدارها با توجه به موفقیتهایی که جمهوری اسلامی ایران توانسته در مدت اخیر در زمینه سیاست خارجی داشته باشد، نظیر گسترش ارتباطات با همسایگان و عضویت در ائتلافهای منطقهای و فرامنطقهای، آزادسازی پولهای بلوکه شده کشور و موضوعات دیگری که در عداد موفقیتهای جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی محسوب میشود، نکته مهم برای طرفهای دیدارها و نشستهای ما برنامههای آتی جمهوری اسلامی ایران بود.
رئیسی ادامه داد: توجه آنها به این بود که برنامه آتی ما در این رابطه چیست، لذا در این رابطه در نشستهای مختلف، آمادگی جمهوری اسلامی را برای ارتباط و کار با کشورهای مختلف جهان و سازمانهای بینالمللی اعلام کردیم و بحمدالله زمینه آن هم در کشور کاملا فراهم است که بتوانیم این ارتباطات و تعاملات را با کشورهای مختلف جهان به ویژه در حوزه مسائل سیاسی و اقتصادی داشته باشیم.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: با توجه به پیروزیهای بزرگ ملت ایران در عرصههای مختلف، به ویژه در جریانهای سال گذشته و فائق آمدن بر توطئهها و خنثی کردن جنگ ترکیبی که دشمن علیه ملت ایران به راه انداخته بود، صدای ملت ایران این بار از همه مواقع رساتر بود.
رئیسی ادامه داد: این صدای رسا به گوش کشورهای مختلف و جهانیان رسید که امروز جمهوری اسلامی مصممتر از همیشه با پافشاری بر مواضع بحق خود در حوزههای مختلف مطرح مثل موضوع هستهای، مثل کارهای بزرگ در علم و فناوری که در ایران صورت گرفته، ارتباطاتی که در کشور شکل گرفته با پافشاری بر این مواضع بنا دارد با همه کشورها و حوزههای مختلف، زیرساختهای اقتصادی اعم از آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین و در دیگر کشورهایی که آمادگی همکاری با ایران را دارند، روابط خود را گسترش دهد و در نشستهایی که با سران داشتیم نسبت به این موضوع کاملا تاکید شد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش گفت: مساله مهمی که باید در اینجا به آن اشاره کنم، این است که در نشستی که با نخبگان و اصحاب رسانه داشتیم، احساس کردیم تصویری که آنها از ایران ارائه میدهند، تصویر واقعی نیست و این مشکلی است که باید تصویری که از ایران نشان داده میشود تصویر واقعی باشد. اینجا وظیفه رسانهها و مسئولین این است که تصویر واقعی جمهوری اسلامی ایران را به دیگران ارائه دهند که آنها دچار اشتباه محاسباتی نشوند.
رئیسی افزود: ریشه تصمیمگیریهای غلط در غرب نسبت به کشور این محاسبات نادرست و تصویرهای نادرستی است که آنها از جمهوری اسلامی ایران دریافت میکنند. اقتدار و عزت و عظمتی که ملت بزرگ ایران دارند و پیروزیهای بزرگی که کسب کردند و پیشرفتهای بسیاری که کشور توانسته به آنها دست پیدا کند، اینها از نظر بسیاری نامشخص است و آنها به دنبال آن هستند که یک تصویر غیرواقعی و نادرستی از جمهوری اسلامی ایران ارائه کنند.
رئیس جمهور تاکید کرد: امروز وظیفه ماست که با توجه به پیشرفتهای بسیاری که به دست آمده بتوانیم این پیشرفتها را تبیین و تصویر واقعی جمهوری اسلامی را به جهان عرضه کنیم.
رئیسی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گویا این سفر سوغاتیهایی نیز برای ملت ایران داشته است، اظهار داشت: در این سفر با پیگیریهای خوبی که دوستان ما در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، دفتر نمایندگی ایران در نیویورک و وزارت خارجه انجام دادند، بحمدالله بخشی از میراثهای ارزشمند ملت ایران، یعنی تعدادی از الواح دوره هخامنشی که ۸۴ سال در دست آمریکاییها و در مرکز شرقشناسی دانشگاه شیکاگو مانده بود، به کشور بازگشت.
رئیس جمهور با بیان اینکه ۸۴ سال قبل قرار گذاشته شد که این الواح برای سه سال در اختیار این مرکز قرار گیرد، تصریح کرد: سوال اول این است که چرا این الواح باید در اختیار آنها قرار گیرد؟ البته دانشمندانی که روی این الواح کار کردند ایرانی بودند که بیش از ده سال روی آنها مطالعه کردند، اما بعد از سه سال مقرر این الواح به ایران بازنگشت و بحمدالله با پیگیریهایی که شد این الواح که تعداد آنها بیش از ۳۵۰۰ لوح است، امروز به کشور بازگشت و تحویل موزههای جمهوری اسلامی خواهد شد.
دکتر رئیسی خاطرنشان کرد: آمریکاییها باید بیش از ۸۰ سال قبل به تعهدشان برای بازگرداندن این الواح عمل میکردند که امتناع کردند ولی در این سفر۳۵۰۰ لوح بازگردانده شد و امیدوارم باقی این الواح نیز هر چه زودتر با پیگیریهای مسئولان به کشور بازگردد.
بازگشت ۳۵۰۶ لوح مصادرهشده توسط آمریکا پس از ۸۵ سال
بیش از ۸۵ سال از خروج گِلنبشتههایی که فقط برای مطالعه در اختیار دانشگاه شیکاگو قرار گرفته بود میگذرد و حالا بعد از دهها سال رایزنیهای وزارت امور خارجه و میراث فرهنگی به موطن اصلی خود بازمیگردند؛ الواح هخامنشی که در تخت جمشید پیدا شده بود و جهت بررسی و یک دوره مطالعاتی سه ساله و به امانت به آمریکا فرستاده شد اما با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، دولت آمریکا مانع از استرداد آنها شد.
بر اساس اطلاعات کسب شده توسط خبرنگار ایرنا، اکنون ۳۵۰۶ لوح در پنجمین مرحله استرداد با رایزنی دولت سیزدهم به خاک مادری بازمیگردند؛ لوحهایی با محتوای مدیریت منابع راهها، روابط اجتماعی، مایحتاج اساسی زندگی، دستمزدها، اقتصاد جامعه هخامنشی به خط میخی و زبان عیلامی و آرامی که در ۹ صندوق هر کدام به وزن ۷۵ کیلوگرم از طریق هواپیمای حامل هیأت ایرانی وارد خاک کشور خواهند شد.
این لوحها با رایزنیهای گسترده و فشرده وزارت امور خارجه، مرکز امور حقوق بین الملل ریاست جمهوری و وزارت میراث فرهنگی در هماهنگی با مؤسسه شرقشناسی شیکاگو که سال ۹۸ وعده انتقال آنها به ایران را داده بودند اما فرایند صدور مجوز آن توسط خزانهداری آمریکا به بهانه کرونا دچار تعلل شد، به کشور بازمیگردند.
پس از صدور مجوز خزانهداری آمریکا قرار شد محموله آماده شده در یک کشور ثالث تحویل نمایندگی کشورمان شود اما به بهانه تحریمها با کارشکنی وزارت خارجه فرانسه و آلمان و عدم همکاری شرکتهای هواپیمایی و بیمهای مواجه و نهایتاً مقرر شد محموله توسط مؤسسه شرقشناسی به نمایندگی کشورمان در نیویورک تحویل داده شود تا در زمان برگزاری مجمع سالانه سازمان ملل از طریق هواپیمای حامل هیأت ایرانی به کشور بازگردانده شوند.
اطلاعات به دست آمده توسط خبرنگار ایرنا نشان میدهد ماجرای این لوحها از این قرار است که باستانشناسان الواح را در سال ۱۳۱۳ شمسی در تخت جمشید کشف کردند و این لوحها با موافقت دولت وقتِ ایران در ۵۰ صندوق چوبی شامل حدود ۲۰۰۰ جعبه مقوایی و چند پیت نفتی که در تخت جمشید به پارافین آب شده آغشته شده بودند، از طریق بوشهر به آمریکا و برای مطالعه و بررسی به دانشگاه شیکاگو امانت داده شد و قرار بود بعد از اتمام مطالعات هم به ایران مسترد شود.
در همان زمان، قرارداد و موافقتنامهای نیز تدوین شد که در آن آمده بود «ایران لوحهایی گلی را برای خوانش و رمزگشایی به امانت به دانشگاه شیکاگو که مشغول کاوش تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) است، میسپارد.»
اسفند ۱۳۱۱ شمسی در کاوشهای باستانشناسی روی تخت جمشید، حدود ۳۰ هزار لوح گِلی مربوط به دوره هخامنشی به خط میخی کشف شد که تعداد پُرشمار این الواح، محتوای متنوع، منسجم و دست نخورده بودن آنها در دو هزار و پانصد سال و کشف یکباره این مجموعه، آن را بسیار منحصر به فرد کرده است؛ این مجموعه شامل دو هزار و ۶۷۰ قطعه لوح بزرگ به خط میخی و زبان عیلامی و تعداد ۸۳۶ قطعه لوح کوچک به خط میخی و زبان آرامی است.
بر اساس اطلاعاتی که در اختیار خبرنگار ایرنا قرار گرفته، بعد از مطالعه و انتشار نتایج مطالعات صورت گرفته روی این الواح در قالب چند کتاب، استرداد آنها آغاز شد که تاکنون بخشی از لوحها در چهار مرحله به ایران برگردانده شدهاند: سال ۱۳۲۷ شمسی (۱۷۹ قطعه)، سال ۱۳۲۹ شمسی (۳۷هزار قطعه)، سال ۱۳۸۳ شمسی (۳۰۰ قطعه) و سال ۱۳۹۸ شمسی (۱۷۸۳ قطعه)؛ گرچه بازگشت بخش چهارم الواح به کشور شرایط پیچیدهتری داشت و اسرائیل بنا داشت تا لوحهای هخامنشی را به عنوان غرامت یک حمله انتحاری از سوی مبارزان فلسطینی مصادره کند که برای آن پرونده معروف «جنی روبین» را علیه ایران تشکل داد و لابی صهیونیستها هم در این زمینه کاملاً مصمم بود الواح ایرانی را به نفع خانواده قربانیان آن واقعه مصادره کند اما نهایتاً پیگیریهای ایران مانع آن شد و تیر رژیم صهیونیستی برای غارت لوحهای هخامنشی به سنگ خورد.
دولت سیزدهم در دو سال اخیر بارها در مجامع بین المللی مانند دادگاه لاهه استرداد این الواح را با اهتمام ویژه پیگیری کرده و خواستار آن شده تا میراث تاریخی ملت را به کشور برگرداند و نهایتا پنجمین محموله الواح در قالب ۳۵۰۶ لوح بستهبندی شده، پس از بیش از ۸۵ سال از سوی هیات ایرانی به کشور برمیگردد.
به گفته کارشناسان این الواح به نسبت لوحهایی که در مراحل قبل وارد کشور شده اند سالمتر بوده و قابل خواندن هستند.