تقاضای برق در این روزها ۵۶ هزار مگاوات است، چون هنوز به تیر و مرداد نرسیدیم، اما همین ۵۶ هزار مگاوات هم امکان تأمین ندارد / به صنایع گفتهاند ۹ اردیبهشت تقاضای برقتان را نصف کنید / تا سه هفته دیگر ناترازی ما ممکن است به ۴۰ درصد برسد / هر روز که پیش میرود کار سختتر خواهد شد


ناترازی برق صنایع از ابتدای ۱۴۰۴ خود را به نمایش گذاشت. این اتفاق باعث شده که نه تنها جایگاه جهانی ایران در تولید سیمان، فولاد، قطعات خودرو و… در خطر قرار بگیرد بلکه صندوق جهانی پول نیز رشد اقتصادی ایران را در ابعاد بسیار اندکی پیشبینی کند. در این بین صنایع به سراغ تجدیدپذیرها برای حل مشکل برقشان رفتهاند که هنوز این پروژه به طور کامل به کمکشان نیامده و تابستان ۱۴۰۴ با ناترازی جدی مواجه است.
هاشم اورعی، کارشناس انرژی، درباره ناترازی برق صنایع در سال ۱۴۰۴ به «انتخاب» گفت: ما از ابتدای سال ۱۴۰۴ با کسری برق مواجه هستیم. تقاضا در این روزها ۵۶ هزار مگاوات است چون هنوز به تیر و مرداد نرسیدیم اما همین ۵۶ هزار مگاوات هم امکان تأمین ندارد. اشکال دوم که شاید بزرگتر از اشکال اول باشد این است که تمام بار کسری را بر دوش صنعت میگذاریم. نه فقط در فولاد، بلکه تمامی صنایع از جمله سیمانیها نیز کمبود دارند. گفتهاند ۹ اردیبهشت تقاضای برقتان را نصف کنید. عمدهی بار کسری برق در اردیبهشت ماه در همین حدود است اما تیرماه وضعیت سخت میشود.
او افزود: ما تنها بخش مولد را با کمبود برق از کار میاندازیم. صندوق بینالمللی پول هفته گذشته پیشبینیاش را از رشد اقتصدی ایران به ۳ دهم درصد کاهش داد. ما عمدتاً به دلیل کمبود برق صنایعی که بخش مهمی از تولید را برعهده دارند از کار میاندازیم و این خیانت است.
وی دربارهی پیشبینی میزان ناترازی اظهار داشت: تا سه هفتهی دیگر بار سرمایشی ما حدود ۳۵ هزار مگاوات بیشتر میشود که بیش از نیمی از تقاضای برق دچار کمبود میشود. ناترازی ما ممکن است به ۴۰ درصد برسد. یعنی هر روز که پیش میرود کار سختتر خواهد شد و مسئولین وزارت نیرو سعی میکنند با آمار متناقض سر مردم شیره بمالند.
این کارشناس انرژی دربارهی میزان برق مصرفی صنایع گفت: حدوداً یک سوم برق کشور یا حدود ۳۵ درصد آن توسط صنایع مصرف میشود. اگر در پیک مصرف میتوانیم ۶۰ هزار مگاوات برق تولید کنیم، در طول سال به طور متوسط ۲۲ هزار مگاوات آن به صنعت اختصاص داده میشود. اگرچه برخی از صنایع امکان تولید دارند اما آنقدر نیست که بتواند پاسخگوی کل مصرف باشد.
اوراعی دربارهی نقش تجدیدپذیرها در تأمین برق صنایع گفت: تجدیدپذیرهایی که صنایع راه انداختهاند بیشتر حرف است تا عمل و از اعدادی که اعلام میشود، عدد خاصی زیر بار نیامده است. تابستان امسال نمیتوانیم روی تجدیدپذیرها حساب کنیم. تمامی صنایع هم توان مالی سرمایهگذاری روی تجدیدپذیرها را ندارند. صنایع از برق انشعاب برق خریدهاند، یعنی وزارت نیرو قراردادبسته که برق میدهم اما حالا خلاف قانون عمل میکنند و برق را قطع میکنند. شهرکهای صنعتی میگویند اگر شما برق نداشتید پس چرا با ما قرارداد انشعاب بستید؟