بدبینیها درمورد ترامپ مقداری پررنگ است؛ این هنر دیپلماتهای ماست که در بدترین شرایط از فرصتها استفاده / در جنگ هشت ساله، تعداد زیادی از عزیزان ما شهید شدند، اما توانستیم با دیپلماسی، به اهدافمان برسیم / میتوان از دیپلماسی در مقابل ترامپ استفاده کرد؛ ترامپ با «کیم جونگ اون» هم حتی مذاکره کرد
دونالد ترامپ امروز صبح رسما به عنوان پیروز انتخابات ریاستجمهوری امریکا اعلام شد، انتخابی که پیامدهای مختلفی برای جهان و خاورمیانه میتواند داشته باشد.
محمد کشاورز زاده، سفیر سابق ایران در چین، درباره نوع راهبرد ایران در مقابل ترامپ به «انتخاب» گفت: آمریکا به عنوان یک قدرت بزرگ جهانی، نقش مهمی در تحولات دنیا دارد. روسای جمهور آمریکا در چهل و پنج سال گذشته تفاوت چندانی در مقابل ایران نداشتند. اگر نگاهی به تحولات سالهای گذشته داشته باشیم، خصومت روسای جمهور آمریکا را شاهد هستیم که برگرفته از سیاستهای حکمرانی جمعی آمریکاست. ترامپ در هر حال رئیس جمهور آمریکاست.
وی افزود: ما ثابت کردیم در مقابل زور تسلیم نمیشویم و در قبال زورگوییهای آمریکا مقاومت کردهایم.
کشاورز زاده تاکید کرد: نکته مهم این است که گرچه برخی با بدبینی به ترامپ نگاه میکنند، من فکر میکنم این بدبینی مقداری پررنگ است. در دنیای دیپلماتیک همیشه فرصتهای زیادی وجود دارد. این هنر دیپلماتهای ماست که در بدترین شرایط از فرصتها استفاده کنند.
وی درباره تأثیر پیروزی ترامپ بر اروپا بیان کرد: اروپا به عنوان یکی از بازندههای اصلی انتخابات آمریکا خواهد بود. روسیه و چین نیز تحت تأثیر قرار میگیرند. یک تفاوت ترامپ و هریس این است که ترامپ اعتقادی به حفظ اتحاد با غرب را ندارد. هدف اصلی ترامپ، قدرتمند کردن آمریکاست که نمادی از چهرهی واقعی این کشور است.
وی تصریح کرد: ما در شرایط سختتری هم توانستهایم از دیپلماسی استفاده کنیم. در جنگ هشت ساله، تعداد زیادی از عزیزان ما شهید شدند، اما توانستیم با دیپلماسی که در مقابل عراق به کار بردیم، به اهدافمان برسیم.
او در رابطه با تبعات پیروزی ترامپ برای اروپا اظهار داشت: اروپا با مشکلاتی که در اوکراین دارد، روی کمک آمریکا حساب میکند. دموکراتها در این زمینه کمکهای زیادی کردند، اما ترامپ چنین هزینهای برای اروپا نمیکند. با توجه به صحبتهای ترامپ، به نظر میرسد رابطهی خوبی با روسیه برقرار کنند و اروپا با مشکلات زیادی از جمله انرژی مواجه میشود. روند دیگری در اوکراین به نفع روسیه میچرخد. ترامپ باوری به اروپاییها ندارد.
این دیپلمات ارشد سابق ایران درباره نحوهی مذاکره با ترامپ گفت: مسألهی مذاکره باید بیشتر بررسی شود، اما میتوان از دیپلماسی در مقابل ترامپ استفاده کرد. ترامپ با رهبر کره شمالی هم مذاکره کرد و حاضر شده بود با وزیرخارجهی وقت ما هم ملاقات کند. ما نپذیرفتیم که با پادرمیانی مکرون با او گفتگو کنیم. دیپلماسی باید بر پایه یک گفتمانی باشد که ایران به عنوان یک کشور قدرتمند در خاورمیانه، تنش را کاهش دهد و به نتایج خود برسد. آمریکا اگر بتواند تنش را کاهش دهد، از سوی ایران مورد پذیرش است. در مورد غزه این کشتار عظیمی که صورت گرفته، دولت دموکرات آمریکا به مراتب بدتر عمل کرد.
کشاورز زاده درباره رویکرد ترامپ نسبت به چین گفت: بارها گفته شده که چینیها مشکل اصلی آمریکا هستند. چین به عنوان یک قدرت اقتصادی بزرگ دنیا، تمام اقتصاد آمریکا را به چالش کشیده است. ترامپ به عنوان یک تاجر این مسأله را به خوبی میبیند. منافع مادی بیشتر از ارزشها برای ترامپ مهم است. خطر اصلی از نظر ترامپ، خطر اقتصادی چین است. چین با این فرمان، اقتصاد آمریکا را کاملاً تحت تأثیر قرار خواهد داد. ترامپ دنبال این است که زوال اقتصادی آمریکا را متوقف کند. اگر قرار باشد همین روند تداوم یابد، با مشکلات زیادی مواجه میشوند. یکی از نکاتی که ترامپ روی آن کار میکند، معامله با کشورهای تجدیدنظر طلب است. چین، هژمونی اقتصادی آمریکا را زیرسؤال برده است.