ایروانی: حمایت ایران از سوریه تا نابودی کامل تروریسم ادامه خواهد داشت – هشت صبح
به گزارش هشت صبح و به نقل از مهر :
به گزارش خبرگزاری مهر، امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل، شامگاه سه شنبه به وقت محلی در نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات اخیر سوریه افزود: ایران بهطور کامل حق حاکمیت سوریه را برای مبارزه و از بین بردن گروههای تروریستی مانند هیأت تحریر الشام که ویرانی، هرجومرج و رنج گستردهای به همراه دارند، به رسمیت شناخته و حمایت میکند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران نگرانی عمیق خود را نسبت به تشدید اوضاع در سوریه ابراز میدارد. تحولات اخیر، بهویژه عملیاتهای هماهنگ تروریستی گروه هیأت تحریر الشام، شاخهای از القاعده که به نام جبهه النصره نیز شناخته میشود، تهدیدات جدی علیه حاکمیت و ثبات سوریه ایجاد کرده است.
ایروانی اضافه کرد: مقیاس و پیچیدگی عملیاتهای هیأت تحریر الشام، از جمله استفاده از تسلیحات پیشرفته و پهپادها، بر حمایتهای خارجی عمدی دلالت دارد که در رأس آن ایالات متحده قرار دارد، که تروریسم را به ابزاری در سیاست خارجی خود برای پیشبرد اهداف سیاسی تبدیل کرده است.
سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد: کشورهایی که مسئول تشدید این درگیری هستند باید برای اقدامات خود و پیامدهای ویرانگری که بر مردم سوریه تحمیل کردهاند پاسخگو باشند.
ایروانی تصریح کرد: آنچه در حلب و ادلب رخ داده باید زنگ هشداری برای کل منطقه درباره ظهور مجدد تروریسم و افراط گرایی باشد. ناامنی و گسترش تروریسم و افراطگرایی خشونتآمیز در سوریه محدود به مرزهای آن نخواهد ماند؛ پیامدهای آن بهناچار منطقه گستردهتر و فراتر از آن را تهدید خواهد کرد.
سفیر ایران در سازمان ملل گفت: جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت سوریه و مردم آن در مبارزه عادلانه و مصمم خود علیه تروریسم ثابتقدم باقی میماند. ایران بهطور کامل حق حاکمیت سوریه را برای مبارزه و از بین بردن گروههای تروریستی مانند هیأت تحریر الشام که ویرانی، هرجومرج و رنج گستردهای به همراه دارند، به رسمیت شناخته و حمایت میکند.
متن کامل سخنان امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون: «وضعیت خاورمیانه: (سوریه)» نیویورک در شامگاه سوم دسامبر ۲۰۲۴ به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس،
از جمهوری عربی سوریه، گروه A3+1 (الجزایر، موزامبیک، سیرالئون و گویان) بهخاطر درخواست این نشست اضطراری، و از چین و روسیه بهخاطر حصول اطمینان از مورد توجه قرار گرفتنِ این موضوع حیاتی توسط شورای امنیت تشکر میکنیم. از آقای پدرسن، نماینده ویژه نیز برای گزارش ایشان سپاسگزاریم.
آقای رئیس،
جمهوری اسلامی ایران نگرانی عمیق خود را نسبت به تشدید اوضاع در سوریه ابراز میدارد. تحولات اخیر، بهویژه عملیاتهای هماهنگ تروریستی گروه هیأت تحریر الشام، شاخهای از القاعده که به نام جبهه النصره نیز شناخته میشود، تهدیدات جدی علیه حاکمیت و ثبات سوریه ایجاد کرده است.
همانطور که در نامه مورخ اول دسامبر نماینده دائم سوریه ذکر شده است، این گروه تروریستی حملات گسترده و هماهنگی را علیه استانهای حلب و ادلب سازماندهی کرده که پیامدهای ویرانگری برای این منطقه و مردم آن به همراه داشته است.
در جریان این حملات تروریستی به حلب، ساختمان کنسولگری ایران بهطور عمدی توسط گروههای تروریستی هدف قرار گرفت.
حملات به ساختمانهای دیپلماتیک و کنسولی نقض آشکار حقوق بینالملل است و تحت هیچ شرایطی مجاز نیست. هیچ فرد، گروه یا کشوری حق انجام یا تسهیل چنین اقداماتی را ندارد.
مسئولیت این تجاوز آشکار و نقض قوانین بر عهده کشورهایی است که این گروههای تروریستی را مسلح کرده و از آنها حمایت میکنند و به تجاوزات و نقضهای مداوم آنها علیه هنجارهای بینالمللی دامن میزنند.
آقای رئیس،
در قلب این بحران، حمایتها و مداخلات خارجی قرار دارد که تروریسم را در سوریه تداوم بخشیده و حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور را تضعیف کرده است.
مقیاس و پیچیدگی عملیاتهای هیأت تحریر الشام، از جمله استفاده از تسلیحات پیشرفته و پهپادها، بر حمایتهای خارجی عمدی دلالت دارد که در رأس آن ایالات متحده قرار دارد، که تروریسم را به ابزاری در سیاست خارجی خود برای پیشبرد اهداف سیاسی تبدیل کرده است.
کشورهایی که مسئول تشدید این درگیری هستند باید برای اقدامات خود و پیامدهای ویرانگری که بر مردم سوریه تحمیل کردهاند پاسخگو باشند.
این حمله تروریستی بهطور مستقیم توافقاتی را که منطقه کاهش تنش ادلب را تحت فرایند آستانه ایجاد کرده است، تضعیف میکند. در بیستودومین نشست فرمت آستانه، که در تاریخ ۱۱–۱۲ نوامبر برگزار شد، طرفهای شرکتکننده نگرانی شدید خود را نسبت به حضور و فعالیتهای گروههای تروریستی که جان غیرنظامیان را هم در داخل و هم فراتر از منطقه کاهش تنش ادلب به خطر میاندازد، ابراز کردند.
همزمان، افزایش حملات هوایی اسرائیل که غیرنظامیان و زیرساختهای سوریه را در ماههای اکتبر و نوامبر هدف قرار داده است، همراه با ارتباطات این رژیم با هیأت تحریر الشام، نشاندهنده تلاشی هماهنگ برای بیثبات کردن بیشتر سوریه است. حملات بیوقفه اسرائیل به گذرگاههای مرزی بین سوریه و لبنان تحویل کمکهای حیاتی را مختل کرده و صدها هزار نفر را مجبور به فرار کرده است.
آقای رئیس،
آنچه در حلب و ادلب رخ داده باید زنگ هشداری برای کل منطقه درباره ظهور مجدد تروریسم و افراط گرایی باشد. ناامنی و گسترش تروریسم و افراطگرایی خشونتآمیز در سوریه محدود به مرزهای آن نخواهد ماند؛ پیامدهای آن بهناچار منطقه گستردهتر و فراتر از آن را تهدید خواهد کرد.
هیچ تمایزی بین انواع تروریسم نمیتواند یا نباید قائل شد، چیزی به نام “تروریسم خوب” و “تروریسم بد” وجود ندارد. هیأت تحریر الشام، بهعنوان گروهی تروریستی که بهطور صریح در قطعنامههای شورای امنیت نامگذاری شده است، تهدیدی جدی برای صلح و ثبات منطقه به شمار میرود. اگر جامعه بینالمللی نتواند با این گروه تروریستی قاطعانه مقابله کند، تسلط فزاینده آن بر بخشهایی از سوریه میتواند پیامدهای فاجعهباری برای کل منطقه به همراه داشته و تهدیدی جدی برای صلح و امنیت جهانی ایجاد کند.
آقای رئیس،
جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت سوریه و مردم آن در مبارزه عادلانه و مصمم خود علیه تروریسم ثابتقدم باقی میماند.
ایران بهطور کامل حق حاکمیت سوریه را برای مبارزه و از بین بردن گروههای تروریستی مانند هیأت تحریر الشام که ویرانی، هرجومرج و رنج گستردهای به همراه دارند، به رسمیت شناخته و حمایت میکند.
ما تأکید میکنیم که تمامی اقدامات برای مبارزه با تروریسم باید با هماهنگی و رضایت دولت سوریه انجام شود تا احترام کامل به حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه تضمین شود.
تعاملات دیپلماتیک فعال اخیر ایران با شرکای خود در فرایند آستانه، از جمله روسیه، ترکیه و سوریه، بر این تعهد تأکید دارد.
ایران خواستار نشست اضطراری وزیران امور خارجه فرایند آستانه برای بررسی تحولات اخیر در سوریه و کار بر روی یک استراتژی یکپارچه برای توقف فعالیتهای تروریستی در این کشور شده است.
همکاران گرامی،
همانطور که بارها بیان شده، تنها راهحل پایدار برای بحران سوریه یک راهحل سیاسی است که توسط مردم سوریه هدایت و مالکیت شود و حاکمیت و استقلال سوریه را حفظ کند.
این امر مستلزم پایان اشغال و مداخله خارجی، توقف بهرهبرداری از منابع سوریه، پایان دادن به تمامی حمایتها از گروههای تروریستی، و تشویق طرفها به گفتوگو و مشارکت فعال در روند سیاسی است.
علاوه بر این، جامعه بینالمللی باید کمکهای بشردوستانه، بازسازی زیرساختها، و بازگشت ایمن پناهندگان را در اولویت قرار دهد. مردم سوریه شایسته صلح، کرامت و فرصتی برای بازسازی کشورشان عاری از تروریسم و دخالتهای خارجی هستند.
سپاسگزارم.
«گیر پدرسون» نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در آغز نشست اضطراری شورای امنیت درباره تحولات اخیر سوریه گفت: هیچ راه حل نظامی برای این درگیری وجود ندارد. اگر شاهد تنشزدایی و حرکت سریع به سوی یک فرآیند سیاسی جدی نباشیم که طرفهای سوری و بازیگران کلیدی بینالمللی را شامل شود، بیم آن میرود، شاهد تعمیق بحران باشیم.
این مقام سازمان ملل با پرداختن به تحولات جاری در سوریه در ابتدای سخنانش و ابراز نگرانی درباره وضعیت غیرنظامیان و اقلیتهای مذهبی و نژادی، از همه طرفها خواست تا از جان غیرنظامیان محافظت کنند.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با بیان اینکه تحولات اخیر در شمال سوریه، مخاطرات شدیدی را متوجه غیرنظامیان میکند و اثرات خطرناکی بر صلح و امنیت منطقه و جهان دارد، گفت: هیئت تحریرالشام که در حال پیشروی است، از سوی سازمان ملل به عنوان گروه تروریستی شناخته شده است.
او افزود که طرفهای سوری و بازیگران کلیدی بین المللی باید به طور جدی در مذاکرات برای یافتن راهی به منظور پایان یافتن درگیری مشارکت کنند و خواستار تعامل سیاسی فوری و جدی برای جلوگیری از خونریزی و تمرکز بر راه حل سیاسی مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت شد.
پدرسون تصریح کرد که به این منظور با طرفهای سوریه و بازیگران بین المللی از جمله با دولت سوریه، مخالفان سوری، ترکیه، روسیه، ایران، ایالات متحده آمریکا و بازیگران عرب و اروپایی در ارتباط است.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه اعلام کرد که در روزهای آینده برای مجموعهای از نشستها در سطوح بالا در منطقه حضور خواهد داشت.
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات سوریه به درخواست دمشق و حمایت روسیه، چین و الجزایر و در پی حملات گروههای تروریستی و مخالف به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب عصر سه شنبه به وقت محلی، ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ برابر با سوم دسامبر ۲۰۲۴ برگزار شد.
گروههای تروریستی از بامداد ۷ آذر ماه ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده به مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
این عملیات نظامی تروریستها علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه نیز میشود.
براساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد.
سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخشهایی از استانهای لاذقیه، حماه و حلب را در بر میگیرد، هنوز در دست گروههای تروریستی قرار دارد و گفته میشود که کنترل این منطقه بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام (جبهه النصره) است.
اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران روسیه و ترکیه در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خون ریزی، تروریستهای مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است و تروریستها در این منطقه، هر از گاهی به نیروهای نظامی سوریه یا پایگاه روسیه در اطراف این منطقه حمله میکنند.