ایران از نظر انسانی و سیاسی علاقهمند است که جنگ اوکراین زودتر تمام شود / ما به عنوان کشوری که ۸ سال جنگ تحمیلی را تجربه کردیم، به خوبی میدانیم که تداوم درگیری چه هزینه سنگینی را به کشور تحمیل میکند / درباره بحث پهپادها باید در جهت ادبیاتسازی در مقابل جنبههای ضدتبلیغاتی علیه ایران تلاشهایی صورت بگیرد
طرح صلح زلنسکی مشخص است که توسط پوتین پذیرفته نمیشود اما او نیز در مقابل ملت خود و دولتهایی که هزینه این جنگ را برای او تامین کردهاند ناچار به چنین موضعگیریهاییست. در این بین به علت نزدیکی ایران و روسیه، جنگ اوکراین بر ایران نیز تاثیر قابل توجهی دارد و اتکا اروپا به بحث پهبادها، چالش مهمی برای روابط ایران و غرب ایجاد کرده است. در این راستا، پایان جنگ اوکراین تاثیر مستقیمی بر ایران و روابط و مذاکرات اخیر با اروپا دارد.
علی بماناقبالی، کارشناس مسائل روسیه، در آغاز درباره طرح صلح زلنسکی به «انتخاب» گفت: این شرطی است که از ابتدا در دستور کار اوکراین بود. این شرط یک واقعیت و از اصول پذیرفته شده ی بین المللی است. در جریان این بحران هم شاهد بودیم که بسیاری از کشور ها از جمله چین و ترکیه و ایران هم بر موضوع تمامیت ارضی اوکراین تاکید کردند. طبیعی است که زلنسکی که این شرط را مطرح کرده با توجه به هزینه هایی که بر این کشور تحمیل شده و نوع مقاومتی که مردم این کشور نشان دادند، طبیعی است که یکی از شروط اساسی شان برگشتن مرز های این کشور باشد.
وی در ادامه درباره انگیزه طرفین برای ادامه جنگ اشاره کرد: در موضوع سرنوشت این جنگ، یک شخص مطرح نیست. این یک جنگی در جغرافیای کوچک، بین تمامیت محور آتلانتیک و روسیه است. زلنسکی هم به عنوان رئیس جمهور اوکراین نقشی را در این فرایند بازی می کند اما قطعا شخصیت نهایی و تصمیم گیر در موضوع مذاکرات صلح نخواهد بود. به هر حال در بحث مذاکرات صلح هم بسیاری از کشور ها در حال آزمایش شانسشان برای طرح های صلحی است که ارائه کرده اند. طرح چین و اندونزی و سران آفریقایی و ترکیه و … مطرح شده است. این جنگ یک جنگ فرسایشی است که به شدت در حال تخریب و نابودی ظرفیت های نظامی و اقتصادی و انسانی دو کشور است. ما به عنوان کشوری که ۸سال جنگ تحمیلی را تجربه کردیم، به خوبی می دانیم که تداوم درگیری چه هزینه سنگینی را به کشور تحمیل می کند. من فکر می کنم که مذاکرات صلح و هرگونه توافق در این زمینه بین اوکراین و روسیه نخواهد بود و کشورهای دیگر دخیل هستند.
بماناقبالی در پایان درباره تاثیر پایان جنگ بر ایران گفت: جمهوریاسلامیایران از ابتدا مخالفت خود را با جنگ اعلام کرده و تاکید بر استفاده از مذاکره و گفتگو برای پایان دادن اختلافات داشته و همواره از طرف مقامات جمهوری اسلامی مطرح شده است. با توجه به جنگ روانی کاذبی که بر علیه جمهوری اسلامی در خصوص بحث پهپادها مطرح شده باید یکی در جهت ادبیاتسازی در مقابل جنبههای ضدتبلیغاتی بر علیه ایران تلاشهایی صورت بگیرد. طبیعی است که با توجه به نقش کشور اوکراین و روسیه در تامین زنجیره غذایی، انرژی و… این جنگ بسیار برای دنیا و ما مهم است. روسیه یک همسایه بزرگ و تاثیرگذار در منطقه ما محسوب میشود. با توجه به اولویت های دولت رئیسی مبنی بر گسترش روابط سیاسی با کشورهای همسایه و منطقه، طبیعی است که ثبات در این منطقه ما را از منافع اقتصادی بهره مند میکند. جنگ در شمال دریای سیاه ناخودآگاه بر قفقاز و آسیا مرکزی تاثیر دارد. ایران از نظر انسانی و سیاسی علاقهمند است که این جنگ زودتر تمام شود. جمهوری اسلامی به عنوان یک کشور تاثیرگذار و تاثیرپذیر بر منطقه خواهان صلح است. این جنگ باید بر اساس مذاکره و با اصول بینالمللی و به کارگیری قوه عاقله به پایان برسد.