ایران: از دادگاه بین المللی کیفری انتظار است عاملان جنایات فجیع در غزه را بیمجازات نگذارد
ایرنا: زهرا ارشاد سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل گفت که از دادگاه بین المللی کیفری انتظار میرود عاملان جنایات فجیع در غزه را بیمجازات نگذارد.
زهرا ارشادی سفیر و معاون نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به وقت محلی در بیست و دومین اجلاس مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم دادگاه کیفری بین المللی افزود: از ریاست، قضات، دادستان و همه کارکنان دیوان کیفری بین المللی (ICC) که به طور خستگی ناپذیر تلاش کرده اند تا اطمینان حاصل شود که دیوان کیفری بین المللی به ایفای نقش برای پایان دادن به مصونیت از مجازات مرتکبان جدی ترین جنایات که جامعه بین المللی می پردازند، قدردانی می کنم.
معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل همچنین از دفتر و دبیرخانه مجمع کشورهای عضو اساسنامه رم برای تهیه نشست بیست و دوم و اسناد مربوطه قدردانی کرد و گفت: به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد تصویب اساسنامه رم، جهان به طرز تکان دهنده ای شاهد ارتکاب جنایات وحشیانه رژیم غاصب اسرائیل علیه مردم فلسطین در نوار غزه است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: طی روزهای اخیر، بمباران هوایی و تهاجم زمینی اسرائیل به غزه باعث کشته شدن بیش از ۱۷۰۰۰ انسان بی گناه شده است. بیش از ۴۵۰۰۰ نفر زخمی و بیش از ۷۰۰۰ نفر در زیر آوار مفقود هستند که احتمالاً کشته شده اند. نیمی از غزه با خاک یکسان شده است و هیچ مکانی در امان نیست. بیمارستان ها، مساجد، کلیساها، مدارس و دیگر زیرساخت های غیرنظامی مصون نمانده اند و صدها نفر در داخل این مکان ها به طرز وحشیانه ای سلاخی شده اند.
ارشادی ادامه داد: جنایات انجام شده در هفته های گذشته آشکارا شامل تمام عناصر تشکیل دهنده جدی ترین جنایات، یعنی جنایات جنگی، نسل کشی و جنایات علیه بشریت است. این در حالی است که پس از گذشت نزدیک به یک دهه، پرونده «وضعیت در کشور فلسطین برای جنایات ارتکابی در اراضی اشغالی فلسطین از جمله قدس شرقی» بدون هیچ پیشرفت محسوسی در مقابل دیوان کیفری بینالمللی باز است.
معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: درست در این مرحله از تاریخ، توجه بی سابقه ای نسبت به دیوان کیفری بین المللی در سراسر جهان وجود دارد و انتظارات جامعه بین المللی از دیوان کیفری بین المللی بیش از هر زمان دیگری است. بنابراین، بسیار مهم است که دادگاه همان سطح توجه، فعالیت و منابعی را که به کار میبرد در سایر موقعیتها، در مورد وضعیت فلسطین، به کار گیرد تا از درک استانداردهای دوگانه و عدالت گزینشی اجتناب کند، و از سیاسیسازی دادرسی امتناع کند.
وی اظهار کرد: از دادگاه انتظار می رود که عاملان این جنایات فجیع را بی مجازات نگذارد. کل ملتی که بیش از ۷۵ سال در معرض اشغال ظالمانه بوده در آستانه نسل کشی و نابودی است. هر روز که بدون پاسخگویی می گذرد، غیرنظامیان بی گناه، از جمله کودکان و زنان، کشته و سلاخی می شوند و زمین هایشان مصادره می شود و خانه هایشان ویران می شود.
ارشادی تاکید کرد: ما نمیتوانیم از اصل مکملیت که سنگ بنای اساسنامه رم بر آن است غافل شویم. به منظور کارایی و کارآمدی، جمهوری اسلامی ایران قاطعانه از دیوان میخواهد که به جای افزایش مدارک خود با پروندههایی که میتوان به طور کارآمدتر و مؤثرتر در سطح داخلی با آنها برخورد کرد، پروندههای معوقه را اولویتبندی و رسیدگی کند.
این دیپلمات ایرانی تصریح کرد: اصل مکملیت برای مأموریت اصلی دیوان بهعنوان آخرین راهحل در تحقیق و تعقیب جرایم جدی بینالمللی، اساسی است، مگر اینکه کشورهای عضو قادر یا نخواهند این کار را انجام دهند. در صحبت از عدم تمایل، به نظر می رسد معافیت بی شرمانه ای که حامیان و توانمندسازان برای اسرائیل ایجاد کرده اند، همواره رژیم اشغالگر را جسور کرده است تا به جنایات وحشیانه خود با احساس آرامش مطلق ادامه دهد.
وی ادامه داد: با این وجود، دیوان باید نشان دهد که آیا دیوان کیفری بینالمللی یک دادگاه کیفری بینالمللی مستقل و بیطرف در مبارزه با مصونیت از مجازات و حفظ نظم مبتنی بر قوانین است. دادگاه باید تصمیم بگیرد که آیا تمایل دارد با قاطعیت در برابر قلدری دولت های خاص مقاومت کند و به نفع عدالت و مسئولیت پذیری مشابه سایر موقعیت ها و موارد عمل کند یا تمایل به عقب نشینی و اجازه دادن به جنایات مرتکب شده توسط نیروهای اشغالگر و بدون مجازات گذاشتن آن دارد.
معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل گفت: جامعه بین المللی مسئولیت مشترکی برای حفظ عدالت و جلوگیری از معافیت از مجازات دارد. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران از تلاشهای جامعه بینالمللی برای مجازات جنایات وحشیانه، ترویج و تحقق عدالت قضایی و پیگیری دقیق فعالیتهای دیوان کیفری بینالمللی و بهویژه وضعیت فلسطین حمایت میکند.