انجمن آژانسهای مسافرتی: در نوروز، هتلها، بومگردیها و مراکز اقامتی خالی بودند، اما مدارس پر شدهاند/ مسافران در جزایر جنوبی عموماً در چادر اقامت داشتند/ در شأن مردم نیست که سفرهای اینچنینی داشته باشند

هم میهن: محمدآقا همینطور که چای قندپهلو را میگذارد روی پیشخوان دکه کوچکش، میگوید: «امسال وضع مسافر افتضاح شده.» و بعد به مشتریها میگوید صندلیها را کمی جلو بکشند تا باران بهاری گیلان که سه روز گذشته یکدم هم از باریدن نایستاده، بیش از این خیسشان نکند. محمدآقا میگوید امسال بهطور محسوسی در بندر انزلی که او زاده و ساکن آن است، تعداد مسافر در نوروز کم بوده، بهویژه هفته اول که ماه رمضان هم بود. او دلیل این کم شدن مسافر را با اخمهایی توی هم و حسرتی بر لب، «پول نداشتن مردم» میداند و میگوید هیچوقت گیلان را در نوروز به این اندازه خلوت ندیده است.
اینها فقط حرف محمدآقای چای فروش نیست؛ معصومه خانم، زن گیلکی که در جاده بین رشت و لاهیجان، نان خانگی میپزد هم میگوید هرچه فکر میکند نمیفهمد چرا امسال انقدر «تهرانی» در این مسیر کم دیده؛ آن هم در نوروز که «سر و ته تهرانیها را بزنی، میآیند شمال.»
حرف مردم شهرهای شمالی اما با آنچه مسئولان دولتی میگویند متفاوت است. «از ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردینماه امسال، ۳۶ میلیون و ۵۱۹ هزار و ۶۷۱ نفر سفر رفتند و ۶۰ میلیون و ۹۷۰ هزار و ۵۲۳ نفر شب اقامت ثبت شده است. بیشترین سفرها در مازندران، گیلان، خراسان رضوی، تهران و اصفهان انجام شده است.» این آمار نهایی سفرهای نوروز ۱۴۰۴ است که دیروز مصطفی فاطمی، دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر اعلام کرده است.
پیش از این، صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و بعد از پایان تعطیلات نوروزی گفته بود که «در بازه زمانی ۲۵ اسفندماه تا ۱۳ فروردینماه، بالغ بر ۳۵ میلیون و ۸۷۱ هزار سفر در سامانههای رسمی ثبت شده است. این آمار نشان میدهد که بیش از ۱۱ میلیون خانوار از مجموع ۲۷ میلیون خانواده ایرانی معادل ۴۰ درصد در تعطیلات نوروزی به سفر رفتهاند؛ رشدی معنادار به میزان ۲/۲۲ درصد نسبت به سال گذشته، که گویای تداوم پویایی در جریان گردشگری داخلی است.»
اینها گفتهها و آمارهایی است که چندان به نظر فعالان گردشگری نزدیک نیست. آمارهای افزایش یا کاهش گردشگر در تعطیلات نوروز امسال، بسته به منبع اعلام آن کاملاً متفاوت است؛ اگر اطلاعات ستاد خدمات سفر را بپذیریم، این آمار افزایش هم داشته است؛ چون انوشیروان محسنیبندپی، معاون گردشگری و مسئول این ستاد میگوید: «نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی در توسعه گردشگری داخلی داشتهایم. ما از رصد موبایلی هم برای به دست آوردن آمارها استفاده کردیم و طبق آن، این ترددها تا روز ۱۵ فروردینماه ۲/۲ درصد رشد داشته و علاوه بر این ۳۶ میلیون نفر شب-اقامت ثبت شده است. راهآهن هم اعلام کرده است که افزایش پذیرش مسافر داشته است.»
اختلاف آماری سفرهای نوروزی سالهاست که در ایران رسم است. حرف مصطفی فاطمی، دبیر ستاد اجرایی خدمات سفر هم همان است که دیروز در نشست خبری ستاد اعلام کرده؛ او میگوید که آمار بازدید از مراکز گردشگری در نوروز امسال افزایش قابل توجهی داشته است و این چند نقطه گردشگری و تاریخی زیر نظر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، بیشتر از سایر نقاط گردشگر داشتهاند: مجموعه تختجمشید، حافظیه، سعدیه، پاسارگاد، ارگ کریمخان، باغ فین کاشان، مجموعه سعدآباد، فلکالافلاک لرستان، سازههای آبی شوشتر، باغ موزه چهلستون، طاق بستان کرمانشاه، عالی قاپوی اصفهان، کاخ گلستان، میراث جهانی بیستون، باغ شازده ماهان، آرامگاه فردوسی، مجموعه نیاوران، حمام وکیل و منار جنبان و نقش رستم ۲۰ مکان برتریاند که بیشترین تعداد مسافر را در ایام تعطیلات داشتند.
مقایسه سال ۱۴۰۴ با ۱۴۰۳ افزایش بیش از ۲۸ درصد آمار بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی وپایگاههای میراث فرهنگی و گردشگری را نشان میدهد. فاطمی میگوید که نوروز امسال استقبال از شهرهای غیر گردشگرپذیر هم بیشتر شده است؛ استانهایی مثل ایلام، کردستان، اردبیل و خوزستان که نسبت به شهرهای گردشگرپذیر تردد جادهای بیشتری داشتند.
طبق همین آمارهای همین ستاد تا روز ۱۵ فروردین تعداد سفرها – براساس میزان ترددها – نسبت به سال گذشته ۲ درصد و نسبت به سال ۱۴۰۲ هم شش درصد افزایش داشته است. تا روز ۱۴ فروردینماه هم استان ایلام با ۲۷/۸ درصد رشد رتبه اول ترددهای جادهای را به دست آورده و بعد از آن هم استان خوزستان با ۲۰/۵ درصد، استانهای البرز، لرستان و گیلان با ۱۵ درصد، چهارمحال و بختیاری با ۷/۸درصد و کهگیلویه و بویراحمد با ۶/۱ درصد رشد داشته است و تا امروز هنوز آمار تغییرات ترددهای بیناستانی کشوری اعلام نشده است.
در بازه زمانی ۲۳ اسفندماه تا ۱۳ فروردینماه هم متوسط تردد روزانه ۴۱۵ هزار نفر در ساعت، تردد ثبت شده است. این آمار تا روز ۱۳ فروردینماه برای استان اردبیل رشدی ۵/۳ درصدی ثبت را نشان میدهد. بعد از آن هم استان زنجان قرار دارد که ۳/۱ درصد در تردد جادهای رشد داشته و استان کردستان و آذربایجان شرقی هم ۲/۳ درصد و خراسان شمالی با یکدهم درصد رشد مواجه بودند. با این حال استان اصفهان به عنوان منطقهای گردشگرپذیر تغییری در تعداد سفرها نداشته و سایر استانها هم از نظر تعداد مسافر رشدی منفی داشتهاند.
این آمارها از نظر ستاد خدمات سفر به معنی علاقه مردم به مناطق کمتر گردشگرپذیر است؛ استانهایی که تا امروز کمتر بهعنوان مقصد اصلی سفر انتخاب میشدند و احتمال اقبال مردم به سفر به آنها کمی بیشتر شده است. این ستاد برای اعلام آمارهای سفر به تردد فضای ابری موبایل هم استناد میکند و میگوید که نسبت به بازه زمانی مشابه دو درصد افزایش داشته است. غیر از آن هم حملونقل عمومی ۲۸/۸ درصد و میزان مصرف سوخت هم هفت درصد رشد نشان داده است. بااینحال مجموع تردد جادهای تا اواخر تعطیلات نوروزی نسبت به سال گذشته حدود دو درصد کاهش داشته است.
ستاد خدمات سفر آمارهای خود را از ۲۸ دستگاه اجرایی دریافت میکند و به استناد آنها این ارقام به دست آمده است؛ ارقامی که از نظر فعالان گردشگری به معنی رشد آن نیست و حتی ریزش هم داشته است. آنها میگویند میزان تردد و شب-اقامت شاخص خوبی برای سنجش سفرها در تعطیلات نیست و حالا گفتههای آنها با آمارهای دولت متفاوت است.
فعالان گردشگری شهرهای مختلف میگویند اگر در مناطقی از کشور میزان سفرها رشد داشته، الگوی سفر هم تغییر کرده و به سمت هزینهکرد کمتر رفته است؛ نمونهاش حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن صنفی آژانسهای مسافرتی ایران که میگوید شاخصهایی که درباره میزان تردد و شباقامت مطرح میشود، نباید برای ملاک میزان رشد سفرها در نظر گرفته شود.
او نظری کاملاً متفاوت با ستاد خدمات سفر دارد و میگوید که اگر گردشگری را به معنای واقعی آن تعریف کنیم، نهتنها رشدی در حوزه گردشگری نداشتیم، بلکه با ریزش شدید هم روبهرو بودیم: «ما بعضی آمارها را میشنویم که مثلاً ۴۵ میلیون گردشگر در هفته اول تعطیلات سفر کردهاند، ممکن است این آمار درست باشد، اما از طرف دیگر میبینیم که هتلها، بومگردیها و مراکز اقامتی خالی اما مدارس پر شدهاند. این نشان میدهد شرایط اقتصادی مردم خوب نیست و در جزایر جنوبی عموماً در چادر اقامت داشتند. این در شأن مردم نیست که سفرهای اینچنینی داشته باشند.»
رفیعی اعتقاد دارد که هزینه سفر در ایران – هم از نظر اقامت، هم حملونقل- گران است: «مردم در ترافیکهای چندساعته میمانند و به دلیل شرایط اقتصادی نمیتوانند در مراکز اقامتی خوبی اسکان داشته باشند. اعلام شده است که امسال هتلها ۴۰ تا ۵۰ درصد ارزان شده، اما باید گفت شما آن را ارزان نکردهاید، بلکه از آن استقبال نشده است.»
تاکید رفیعی این است که امسال سفر واقعی انجام نشده است: «من نمیگویم این آمارها اشتباه است، اما از سوی دیگر شاخصهایی مانند نفر-شب و تردد موبایل اعلام میشود؛ یعنی اگر شما از تهران به سمت شهرهای دیگر حرکت کنید، تردد و اقامت ضرب در تعداد شهرها میشود و آن را به عنوان ۶۰ میلیون نفر شب-اقامت اعلام میکنند. این عدد در واقع ۴/۵ میلیون نفر است. امسال ۵۰ درصد سال گذشته گردشگری داشتیم و وضعیت گردشگری اصلاً مناسب نیست. در مجموع امسال شرایط مناسبی در این حوزه نداشتیم.»
مجتبی اسماعیلی، فعال گردشگری در قشم هم میگوید که امسال تقریباً حدود ۱۸ هزار نفر از سایت دره ستارگان این جزیره بازدید کردند، تا اواخر نوروز سه موج مسافر به آن وارد شد و تقریباً همه ۱۷۸ اقامتگاه مجوزدار جزیره قشم و حتی اقامتگاههای بدون مجوز هم از مسافر پر شده بودند: «قشم همیشه در عید شلوغ است اما قدرت خرید مردم پایین آمده است.
باتوجه به اینکه قیمت دلار به بیش از ۱۰۰ هزار تومان رسیده و قیمت کالاهای قشم با نرخ درهم ارتباط دارد، میتوان گفت که تقریباً قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و تعداد چادرنشینها نسبت به سال گذشته بیشتر شده است. با این حال اقامتگاهها هم پر شدند و هرکدام برنامههای خود را برای این تعطیلات داشتند و مردم برای سفر به اقامتگاهها و بومگردیها روی آوردهاند.» او توضیح میدهد مسافران فاز اول سفر به قشم در تعطیلات نوروز، از استانهای دوردستتر بودند و در فاز دوم از استانهایی مثل یزد، خراسان و اصفهان آمدند و در فاز سوم از کرمان، شیراز و هرمزگان به این جزیره آمدند.
بااینحال یکی از چالشهای افزایش سفر به جزیرههای جنوبی، محدود بودن مایحتاج در این جزیره و زیرساختهایی است که برای این تعداد گردشگر کافی نیست: «در هرمز آنقدر ازدیاد جمعیت بود که موتور برای سوار شدن نبود. مردم وقت زیادی ندارند و زیرساختهای گردشگری و ناوگان حملونقل هم محدود است و هنوز جا داریم که در این حوزه کار شود. حرکت قطار از تهران به بندرعباس کم است و بسیاری از مسافران اصلاً بلیت پیدا نمیکنند.
قیمت بلیت هواپیما هم حدود هفت میلیون تومان است و یک رفتوبرگشت ۱۴ میلیون تومان هزینه دارد. در بخشهایی از حوزه گردشگری خوب کار میشود و در بخشهایی هم دست مسئولان کوتاه است. مثل توزیع بنزین که در تعطیلات نوروز به خوبی پیش رفت اما وضعیت ناوگان جابهجایی و حملونقل مشکل دارد، نمونه آن پل خلیج فارس است که ساخته نشده و نتیجه آن صف ۱۳ کیلومتری بندر پل است.»
فعالان این حوزه میگویند استانهای جنوبی و مرکزی وضعیت خوبی از نظر آمارهای اقامت گردشگر داشتند اما الگوی سفر اقتصادی در آنها هم اتفاق افتاده است، حتی در استانی مانند اصفهان. علی اباذری، رئیس جامعه بوم گردی استان اصفهان هم میگوید که امسال وضعیت سفرها و اقامت در بومگردیهای این استان به نسبت سال قبل کمی بهتر بود، اما مسافران ترجیح دادند که کمتر هزینه کنند: «هرسال در نیمه دوم تعطیلات تعداد سفرها با هدف گردشگری بیشتر میشود و تعطیلات نوروزی امسال در اصفهان، نسبت به تعطیلات تابستانی پررونقتر بود. بسیاری از اقامتگاهها بهویژه آنهایی که در مسیر نیستند، وضعیت خوبی در تابستان نداشتند. امسال مسافران خیلی اقتصادی عمل میکنند و سعی میکنند با حداقل هزینه سفر کنند. آنها سالهای قبل چندان به دنبال کم کردن هزینهها نبودند، اما امسال بسیار با احتیاط سعی میکنند با کمترین هزینه آن را انجام دهند.»
او توضیح میدهد امسال وضعیت اقامت در بومگردیهای استان اصفهان نسبت به سال گذشته بهتر بود و بعضی از شهرهای در مسیر استان مثل شهرضا، نسبتاً تعداد مسافر خوبی داشتند: «طبق آمارهای اعلامی سامانه جانا و فعالان این حوزه، آمارها نسبتاً بد نبود و شاید بتوان گفت کمی بهتر از سال گذشته بود، بهویژه در نیمه دوم تعطیلات که ماه رمضان تمام و تعداد مسافر بیشتر شد.
در این شرایط سیاست کلی میراث فرهنگی و گردشگری استان هم در این زمینه تاثیرگذار بود و از قبل پیگیری شده بود. برخی از شهرستانها مثل خوانسار، گلپایگان و سمیرم هم امسال به خوبی سرمایهگذاری کردند و استقبال مسافر از آنها بیشتر شده است. با وجود این، بعضی از فعالان گردشگری گفتهاند که در استانهای دیگر مثل ایلام و کرمانشاه خبر چندانی نبود.» شنیدههایی که خلاف آمارهای تردد به این استانهاست و احتمالاً باید در جایی به غیر از اقامتگاههای بومگردی و هتلها رد آنها را پیدا کرد.
آمارهایی که مسئولان دولتی از سفرها اعلام میکنند به اینجا محدود نمیشود؛ آنها ادعا میکنند گردشگری فرهنگی هم امسال رشد داشته است. انوشیروان محسنیبندپی، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میگوید که آمارهای گردشگری فرهنگی در نوروز امسال ۲۸ درصد رشد داشته است و نشانههای رشد سفر را میتوان از آمارهای اعلام شده درباره حملونقل و مصرف سوخت فهمید. او توضیح میدهد که در تعطیلات نوروز امسال حملونقل عمومی در جادهها ۲۶/۸ درصد و مصرف سوخت هم حدود هشت درصد افزایش داشته است.
علاوه بر این طبق گفتههای بندپی، مناطق آزاد اعلام کردهاند که نوروز امسال میزان پذیرش مسافر آنها حدود ۱۱ تا ۱۲ درصد و اسکان در مراکز آموزشوپرورش هم ۱۵ درصد افزایش داشته است. او میگوید: «پذیرش اقامتگاههای رسمی در کلانشهرها هم نسبت به سال گذشته به بالای ۹۰ درصد رسیده است. طبق اعلام پلیس راهور هم تردد وسایل نقلیه خصوصی نسبت به سال گذشته رشد داشته و مجموع همه این آمارها نشان میدهد، نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی در توسعه گردشگری داخلی داشتهایم.
ما از رصد موبایلی هم برای به دست آوردن آمارها استفاده کردیم که طبق آن، این ترددها تا روز ۱۵ فروردینماه ۲/۲ درصد رشد داشته و علاوه بر این ۳۶ میلیون نفر شب اقامت ثبت شده است. راهآهن هم اعلام کرده است که افزایش پذیرش مسافر داشته است. این روند نشاندهنده این است که در تحقق هدف اول ستاد خدمات سفر که افزایش سفرهای داخلی بوده، موفق عمل شده است.»
آنطور که معاون گردشگری توضیح میدهد گردشگری فرهنگی هم امسال رشد داشته است: «این آمار در تعطیلات نوروز امسال نسبت به سال گذشته ۲۸ درصد افزایش داشته و درمجموع از ۲۹ اسفندماه تا ۱۳ فروردینماه چهار میلیون و ۶۱۶ هزار و ۸۵۹ نفر از اماکن فرهنگی بازدید داشتهاند. آمار بازدید از موزهها هم نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و از ۱۱۰۰ بازدیدکننده به ۱۴۰۰ نفر رسیده است.» به گفته او امسال کادر بازرسی و نظارت افزایش پیدا کرده و سامانهای هم در این خصوص در برخی استانها فعال شد و تجربه موفقی در هماهنگی، انسجام و سیاستگذاری در حوزه سفرها اتفاق افتاده است.
بندپی درباره وعده راهاندازی حسابهای اقماری هم میگوید: «ما بهشدت دنبال آن هستیم و هنوز نهایی نشده است. جمعبندی ما این بوده است که ستاد خدمات سفر فقط در آستانه نوروز شکل نگیرد و نیاز است این مدیریت در طول سال تداوم داشته باشد. علاوه بر این قرار است وزارت ارتباطات هم به جمع دستگاههای هماهنگکننده اضافه میشود. کمیته محیطزیست را از سلامت و بهداشت منفک کردیم و نیاز بود کمیتهای مستقل در سطح ملی اضافه میشود.»
«توسعه زیرساختهای گردشگری یکی از برنامههای امسال است.» این را بندپی اضافه میکند و توضیح میدهد که ما همه اقشار جامعه را در پذیرش گردشگری دخالت میدهیم و گردشگری از بومگردی و طبیعتگردی تا زندگی عشایرگسترده است و تنها تغییر مکان نیست: «تقویت بومگردیها بهعنوان یک اصل برای ما مطرح است تا زمینه ماندگاری نسل جدید هم در روستاها فراهم شود.
توسعه زیرساختها هم در همه ابعاد نیاز است، درست مثل تکالیفی که قانون برنامه هفتم پیشرفت بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قرار داد و نمونه آن هدفگذاری برای جذب گردشگر خارجی و توسعه گردشگری داخلی است؛ نمونه آن استفاده از همه ظرفیتهای گردشگری مثل سلامت است که که میتوانیم در منطقه با دستور کار مشخصی که برای آن در نظر گرفتیم گسترش دهیم.
ما تاکید داریم که همه نقاط و استانهای کشور که ظرفیتهای بیبدیلی در حوزه گردشگری دارند، ظرفیتهای خود را نشان دهند. برای رسیدن به این هدف، قرار است وامهای سرمایهگذاری حوزه گردشگری در مناطق کمبرخوردار بهره کمتری داشته باشند. توجه به بومگردیهای مناطق بکر هم در دستور کار این وزارتخانه است و استانهای زیادی این ظرفیتها را دارند و از راهبردهای ماست. توسعه سفر به این مناطق، برگزاری همایشها در این مناطق میتواند به شناساندن این ظرفیتها کمک کند و این موضوع در میان اولویتهای سال ۱۴۰۴ ما قرار دارد.»
منابع صدور آمارهای امسال ستاد اجرایی خدمات سفر متعدد است و شامل اطلاعات وارد شده در سامانه ستاد مرکزی تحت عنوان مسافریار است که توسط دبیرخانههای ستاد در استانها و ۲۷ دستگاه اجرایی وارد میشود. در تعطیلات نوروز امسال اقامت نیمهرسمی در استانهای با ظرفیت پایین اقامت، تقریباً آمار بیشتری داشته است.
دبیر ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر میگوید، در تعطیلات امسال توزیع مکانی و زمانی سفر به خوبی اتفاق افتاد و تقارن ماه رمضان با تعطیلات نوروز باعث شد در نیمه اول تعطیلات، تعداد سفرها کمتر از نیمه دوم انجام شود و همین پراکندگی باعث شد که ظرفیت اسکان اضطراری شهرها کمتر مورد استفاده قرار گیرد.
مصطفی فاطمی توضیح میدهد در نوروز امسال سمتوسوی سفرها به غرب کشور افزایشی بود و درمجموع تا پایان روز ۱۵ فروردینماه ۳۶ میلیون و ۵۱۹ هزار و ۶۷۱ شب اقامت ثبت شده که نسبت به بازه زمانی مشابه حدود ۲/۱ رصد افزایش داشته است. طبق آمارهایی که ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر اعلام کرده است، از ۲۵ اسفندماه تا ۱۵ فروردینماه، استان مازندران بیشترین تعداد مسافر را داشته و بعد از آن استانهای گیلان، خراسان رضوی، تهران، اصفهان، فارس، خوزستان هرمزگان، بوشهر و قم بهترتیب ۱۰ استان اول کشور در جذب مسافر بودند.
اگر آمار اقامتهای رسمی را در نظر بگیریم، جایگاه استانها تغییر میکند؛ به این ترتیب آمار اقامت رسمی در تاسیسات گردشگری (هتلها، بومگردیها، بینراهیها و تاسیسات اقامتی دارای مجوز از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی) به ۱۰ میلیون و ۳۷۶ هزار و ۴۳۳ نفر رسید. در بین این آمارها، استان خراسان رضوی رتبه اول را بهدست آورد و استانهای خراسان رضوی، تهران، اصفهان، فارس، خوزستان و هرمزگان در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
رتبه اول اقامت فرهنگیان (شامل کلاسهای درس و مجموعههای مرتبط با این وزارتخانه) متعلق به استان فارس است و بعد از آن خراسان رضوی، بوشهر، اصفهان، خوزستان، یزد، لرستان، هرمزگان، مازندران و تهران قرار دارند. در حوزه اقامت زائرسراها و بقاع متبرکه هم خراسان جنوبی در رتبه اول و بعد از آن خراسان رضوی، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، ایلام، خوزستان، یزد، اصفهان و تهران و قزوین قرار گرفت.
نوروز امسال، تصادف و کشتههای جادهای هم کم نداشت. درست همان روزی که آخرین آمارهای تصادفات نوروزی اعلام شد، یک مینیبوس با ۲۶ دانشآموز در مسیر جاده ملکان-بناب واژگون شد و خودروی معلمان ریگانی هم با یک وانت تویوتا تصادف کرد؛ این یعنی دو حادثه دیگر به حدود ۱۶ هزار تصادف ۲۱ روز گذشته باید اضافه کنیم؛ چرخهای تکراری در تعطیلات نوروزی که قرار بود با پویش نه به تصادف تغییرش را شروع کند. رئیس پلیس راهور فراجا دو روز پیش آخرین آمار جانباختگان تصادفات نوروزی امسال را ۸۸۰ اعلام کرد، جانباختگانی که در طول ۲۱ روز و در ۷۳۸ فقره تصادف جانشان را از دست دادند.
در طول این ۲۱ روز که طرحهای نوروزی پلیس اجرا میشود، ۱۵ هزار و ۸۳۳ فقره تصادف جرحی ثبت شد که طی آن ۲۰ هزار و ۱۰۹ نفر مجروح شدند و هشت هزار و ۵۷۲ فقره تصادف خسارتی هم به وقوع پیوست. مجموع تصادفات درونشهری و برونشهری هم در این بازه زمانی به یک میلیون و ۱۶ هزار و ۳۴۳ مورد رسید. در تعطیلات نوروزی پنج سال گذشته، یعنی از سال ۱۴۰۰ تا امروز، آمار بیشترین آمار جانباختگان تصادفات نوروزی در سال ۱۴۰۲ به ثبت رسید، سالی که ۱۲۱۷ نفر جانشان را در روزهای اول سال بهواسطه تصادف در جادهها و خیابانها از دست دادند.
افزایش نسبی آمارهای تصادفات برونشهری
آنطور که دبیر اجرایی ستاد خدمات سفر اعلام میکند، آمارهای تصادفات برونشهری تا در مقایسه با نوروز سال گذشته کمی افزایش پیدا کرده است؛ در بحث تلفات جادهای تا روز سیزدهم فروردین و بر اساس آمار پلیس، ۶۶۴ فقره تصادف فوتی ثبت شد که نشان میدهد، نسبت به سال گذشته ۴/۲ درصد افزایش داشته است. آمارهای تصادفهای فوتی سرصحنه هم کمی رشد داشته است و تا سیزدهم فروردینماه، ۷۹۶ نفر فوتی سر صحنه به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه ۱/۴درصد افزایش داشته است.
برای مقایسه آمارهای تصادفهای جادههای، آمارهای وزارت راه و شهرسازی هم مورد استناد قرار میگیرد؛ آمارهای آمارهای وزارت راه و شهرسازی تا روز سیزدهم فروردین، نشان میدهد در تصادفات برونشهری، ۶۳۸ فوتی سرصحنه و در درونشهری ۱۴۷ فقره ثبت شده و درمجموع ۷۸۵ فوتی به ثبت رسیده است. این آمار نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته ۱/۴ درصد افزایش داشته است. آنطور که دبیر ستاد خدمات سفر توضیح میدهد، مجموع فقره تصادفات رخداده در این بازه زمانی، ۹/۴ درصد کاهش داشته اما تعداد تصادف فوتی سر صحنه با ۱/۴ درصد افزایش روبهرو بوده است.