طرح آزاد سازی قیمت نان با وجود اینکه با هدف بالابردن کیفیت نان شروع شده بود، نه تنها منجر به افزایش کیفیت پخت نان در واحدهای آزادپز نشده بلکه زمینه بی کیفیت تر شدن نانواییهای دولتی را نیز فراهم کرده است.
فرآیند حذف یارانههای دولت در بخشهای مختلف در حال پیگیری است اما یکی از بخش هایی که حذف یارانه ها آن برای دولت و جامعه دشوار خواهد بود نان است.
از آنجا که نان قوت غالب بسیاری از افراد جامعه است،هر گونه تغییری در قیمت و کیفیت آن تبعات بدی بر جامعه دارد و تعییرات آن با جلب نظر شخص اول دولت است.
دولت سال گذشته برای بهبود کیفیت و آغاز روند حذف یارانه نان، اقدام به آزاد سازی نرخ این محصول در برخی از واحدهای نانوایی کرد، اقدامی که بنا بر اعلام مسئولان تنها 9 درصد کل نانواییهای کشور را شامل میشود. اما گزارش «پای حرف مردم» تسنیم نشان می دهد، تاثیرات اجرای نصف و نیمه این طرح واکنشهایی به همراه داشته و موجب نارضایتی برخی شده است.
بنابراین گزارش، فردی ساکن در خیابان پیروزی تهران درباره کیفیت پخت نان در این منطقه می گوید: تعداد اندکی از نانواییهای منطقه ما اقدام به آزاد سازی نرخ نان کرده اند اما برخی از نانواییهای دولتی به بهانههای مختلف از قبیل در اختیار داشتن آرد بی کیفیت یا افزایش هزینههای تولید، از کیفیت نان کاسته اند .
وی می افزاید :کماکان نان خمیر یا سوخته در نانواییها عرضه میشود که یکی از مهم ترین دلایل آن بهرهگیری از نانواهای بی تجربه در پخت نان است.
شخص دیگری در منطقه خراسان تهران درباره کیفیت نان می گوید، بعد از طرح آزاد سازی نرخ نان، کیفیت و اندازه نان در واحدهای دولتی نسبت به گذشته تفاوتی نکرده است اما کیفیت نانواییهای آزاد پز اندکی بهتر شده است.
شخص دیگری در هنگام خرید نان، از نانوایی آزاد پزی در خیابان میزای شیرازی درباره کیفیت نان خریداری شده می گوید: بعد از آزاد سازی نرخ نان در این واحد نانوایی، نه تنها کیفیت نان عرضه شده نسبت به گذشته تغییری نکرده بیکه کمی نازک تر شده است.
وی می افزاید که در اسفند ماه و روزهای ابتدایی عرضه نان آزاد در این واحد، اندازه نانها بزرگتر شده بود اما بعد از گذشت چند روز دوباره به اندازه قبل برگشت.
شاطر این نانوایی نیز در باره کیفیت آرد آزادی که برای پخت نان استفاده می کند، میگوید: آرد آزاد که در اختیار ما گذاشته می شود هیچ تفاوتی با آرد دولتی ندارد و تنها قیمت این محصول نسبت به گذشته افزایش یافته است.
وی افزاید: در ابتدای امر گفته شد که آزاد سازی نان باعث افزایش کیفیت نان میشود اما هیچ تغییری در کیفیت نان تولیدی نداشته است و ما مجبور به فروش این محصول به قیمت بالاتری هستیم.
این نانوا خاطر نشان می کند: آزاد سازی و افزایش قیمت نرخ نان بهانه ای برای بالا بردن قیمت این محصول در مناطقی که مردم امکانش را دارند، بوده است.
شخص دیگری در منطقه شهر ری درباره نانهای پخت شده در این منطقه می گوید: آزاد سازی نان به منطقه ما نرسیده است و درمیان نانوایان افراد زیادی هستند که نان مصرفی مردم را مانند گذشته با کیفیت خوب پخت می کنند و در بیشتر نانواییهای منطقه نان با کیفیت و با قیمت دولتی به دست مردم می رسد.
شخص دیگری در منطقه سعادت آباد تهران در این ارتباط می گوید: بیشتر نانواییها منطقه ما آزاد پز شده اند و برای پیدا کردن یک نانوایی که نان را به قیمت دولتی عرضه میکند باید به نانوایی ها زیادی سر زد.
وی می افزاید: آزاد سازی قیمت نان عامل افزایش کیفیت نان نشده است و نانواییهای که در گذشته نان خمیر را با نرخ دولتی به دست مصرف کننده می رساندند، اکنون دولتی شده اند.
این مصرف کننده تاکید می کند، کیفیت نان ربطی به دولتی یا آزاد پز بودن نانواییها ندارد بلکه به انصاف و مهارت نانوا بستگی دارد به طوری که در این منطقه یک واحد نانوایی دولتی بهترین نان منطقه را پخت می کند.
شخص دیگری در غرب تهران نیز در باره تجربه خود در این خصوص می گوید: برای اینکه همیشه نان باکیفیتی مصرف کینم اقدام به خرید نان از نانوایی مشخصی می کنیم که در حال حاضر آزاد پز شده است.
گفتنی است که با آزاد شدن برخی از نانواییها و نزدیک شدن قیمت این محصول به نانهایی صنعتی، تقاضا برای خرید نان صنعتی نیز کمی افزایش یافته است.